Ulastirma Ve Altyapi Bakanligindan CHP Lideri Kiliçdaroglu'nun Iddialarina Yalanlama

Ulastirma Ve Altyapi Bakanligindan CHP Lideri Kiliçdaroglu'nun Iddialarina Yalanlama

Ulastirma ve Altyapi Bakanligi, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu’nun dün grup toplantisinda yap-islet-devret modeli ile hayata geçirilen projelere yönelik iddialarini yalanladi.

CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu’nun dün partisinin grup toplantisinda yap-islet-devret modeli ile hayata geçirilen projelerle ilgili iddialari üzerine Ulastirma ve Altyapi Bakanligi bir açiklama yapti. CHP lideri Kiliçdaroglu’nun “3 milyar dolara mal olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü için 9 milyar dolar veriyoruz” ifadesinin yalan oldugu belirtilen açiklamada, “26 Agustos 2016 tarihinde milletimizin hizmetine sunulan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün Kuzey Marmara Otoyolu da dahil sekilde toplam yatirim ve isletme süresi 10 yil 2 ay 20 gündür. YID modeli ile hayata geçirilen Istanbul’un ve Marmara Bölgesi için olusturulacak Marmara Otoyol Ringi’nin önemli parçalarindan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün insaat maliyeti 818 milyon dolardir. Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve 138 kilometrelik Kuzey Marmara Otoyolu Odayeri-Pasaköy kesimi için yapim, isletme, finansman, bakim-onarim ve yenileme maliyetleri toplam 7,18 milyar dolardir. Bu maliyete karsilik verilen garanti ise isletme yili sonunda toplam 6,9 milyar dolardir. Simdiye dek köprü için toplam 3,3 milyar liralik ödeme yapilmistir” ifadeleri kullanildi.

“Osmangazi Köprüsü ve 384 kilometrelik Izmir-Istanbul Otoyolu için yapim, isletme, finansman, bakim-onarim ve yenileme maliyetleri isletme yili sonu toplam 13,6 milyar dolardir”

Kiliçdaroglu’nun “Osmangazi Köprüsü 1,2 milyar dolar, biz 15 milyar dolar veriyoruz” ifadesinin yalan oldugu kaydedilen açiklamada, “1 Temmuz 2016 tarihinde açilan Istanbul-Izmir Otoyolu kapsaminda yap- islet-devret modeli ile insa edilen Osmangazi Köprüsü’nün toplam insaat ve isletme süresi 15 yil 9 ay 24 gündür. Osmangazi Köprüsü’nün yapim maliyeti 1,48 milyar dolardir. Osmangazi Köprüsü ve 384 kilometrelik Izmir-Istanbul Otoyolu için yapim, isletme, finansman, bakim-onarim ve yenileme maliyetleri isletme yili sonu toplam 13,6 milyar dolardir. Bu maliyete karsilik verilen garanti ise isletme yili sonunda toplam 12,9 milyar dolardir” ifadeleri yer aldi.

“Zafer Havalimani’nin isletme, bakim ve onarim giderleri dahil toplam maliyeti 254 milyon avrodur”

Kiliçdaroglu’nun kullandigi “Zafer Havaalani’nin simdi açigini kapatmak için Eskisehir’deki havaalanini kapatiyorlar. Eskisehir’deki havaalanini Yilmaz Büyükersen devletten Hazine’den bir kurus almadan yapti” ifadelerinin yalan oldugu aktarilan açiklamada sunlar kaydedildi:

“Eskisehir Hasan Polatkan Havalimani’nin kapatilacagi yalandir, havalimani hizmetine devam etmektedir. Yap-islet-devret modeli ile hayata geçirilen, 3 Mart 2011 yilinda sözlesmesi imzalanan ve 1 Kasim 2012 yilinda faaliyete geçen Zafer Havalimani 50 milyon avroya mal olmustur. 2044 yilinda kamu mali olacak Zafer Havalimani’nin isletme, bakim ve onarim giderleri dahil toplam maliyeti 254 milyon avrodur. Zafer Havalimani için verilen isletme süresi sonunda, yani 2044 yilina kadar toplam ödenecek garanti bedeli ise 206 milyon avrodur. DHMI’nin ihaledeki net kari 48 milyon avrodur.”

“Istanbul Havalimani’nin kar yagisi sirasinda hiçbir bölümü çökmemistir”

CHP lideri Kiliçdaroglu’nun dile getirdigi “Istanbul Havaalani, su kar yagisinda bir bölümü çöken havaalani. 6,3 milyar avroya garanti vermisler, maliyetini henüz tam bilemiyoruz. Bunlar 2 milyar 100 milyon avro ödeyeceklerdi, ödemediler. Erdogan tek imzayla 2 milyar 100 milyon avroyu sildi” ifadelerinin yalan oldugu beyan edilen açiklama söyle devam etti:

“Istanbul Havalimani’nin kar yagisi sirasinda hiçbir bölümü çökmemistir. Olumsuz hava kosullari nedeniyle çatisinda kismi çökme meydana gelen yapi, Istanbul Havalimani’na 7 kilometre uzaklikta geçici olarak faaliyet gösteren bir binadir. Yap-islet-devret modeli ile hayata geçirilen Istanbul Havalimani, 2020 yilinda 23,4 milyon yolcu, 2021 yilinda ise 36 milyon 988 bin 563 yolcuyla Avrupa havalimanlari arasinda iki yil üst üste yolcu sayisi siralamasinda birinci sirada yer almistir. Bilindigi gibi Istanbul Havalimani, ilk isletme yilinda garanti edilen 233,1 milyon avroluk dis hat yolcu gelirini astigi için devlete 22,4 milyon avro tutarinda ek ödeme yapmistir. Istanbul Havalimani’nin insaat ve isletmesini üstelenen IGA’nin 2 milyar 100 milyon euroyu ödemedigi ve borcun silindigi iddiasi yalandir. Ulastirma ve Altyapi Bakanligi ve Devlet Hava Meydanlari Isletmesi, Covid-19 salginindan etkilenen yap-islet-devret modeli ve kiralama konumunda olan tüm havalimanlari için isletmecilere geçerli olan destek paketini devreye almistir. Bu karar uyarinca DHMI, Covid-19 salginini mücbir sebep kabul ederek taraflarin yükümlülüklerini pandemi etkisinin devam ettigi dönem boyunca ‘karsilikli olarak’ askiya almistir.”

Açiklamada söz konusu projelerin “büyük ve güçlü Türkiye” insasinda pay sahibi oldugu belirtilerek, “Ülkemizin yatirim, üretim, ihracat ve istihdam odakli büyüme stratejisinin hayata geçmesi için gerekli altyapiyi saglamaktadir. Bu nedenle dünyanin lider ekonomileri arasina girme mücadelesinde son virajda yer alan ülkemiz için kritik önemdedirler. Bizler, 2023 hedeflerimiz ve 2053 vizyonumuz dogrultusunda ülkemizin Asya ile Avrupa arasinda 700 milyar dolari asan ticaretten aldigimiz payi artirmayi hedefliyor, 4 saatlik uçus mesafesiyle merkezinde bulundugumuz 30 trilyon dolarlik küresel ticaret hacminden daha fazla faydalanabilmeyi amaçliyor, bütün yatirimlarimizi bu dogrultuda gerçeklestirdigimizi yüce milletimizin bilmesini istiyoruz” ifadelerine yer verildi.

Açiklamada 20 yildir söz verilen her seyin insa edildigi, hayal edilen her seyin Türk milletinin hizmetine sunuldugu kaydedilerek, “Iktidar olarak pek çok yalan, iftira ve karalama ile de mücadele ettik. Bundan sonra da ederiz. Ancak ana muhalefet liderinin bir yalan makinesine dönüsmesini üzülerek izliyor, kendisinin en kisa sürede yapici bir muhalefet anlayisi ile ‘büyük ve güçlü Türkiye’ hedefimize katki sunmasini ümit ediyoruz” denildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile