Yüzde 70’i tamamlanan Bodrum Ortakent-Yahşi Atıksu arıtma tesisinin yıkılması durumunda özellikle yaz sezonunda nüfusu artan bölgenin sağlık anlamında sıkıntılar yaşabileceğinin altını çizen Ülgen, “Bahsi geçen Bodrum İlçesinde bulunan Ortakent-Yahşi Atıksu Arıtma Tesisi (AAT), dönemin Ortakent-Yahşi Belediye Başkanlığı zamanında İller Bankası İzmir Bölge Müdürlüğünce İhale edilmiştir. Sözleşmesi 12.04.2013 tarihinde imzalanmış, işin yer teslimi İller Bankası İzmir Bölge Müdürlüğü ve Ortakent-Yahşi Belediyesi Yetkililerinin katılımı ile yapılmıştır. Yapılan anlaşmanın ardından ilgili şirket tarafından Büyükşehir statüsü öncesi “Tüzel kişiliği kaldırılan Ortakent Yahşi Belediyesinin 07.05.2010 tarihli 35 numaralı imar planı değişikliğine ilişkin meclis kararının ve 15.04.2014 tarihinde askıya asılan Muğla İli Bodrum İlçesi Ortakent Yahşi Beldesine ilişkin koruma amaçlı 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planının davacı taşınmazına sınır alanda bulunan arıtma tesisi alanı olarak belirlenen bölümün iptali istemiyle” Çevre ve Şehircilik Bakanlığına dava açılmıştır. Muğla’nın Büyükşehir Belediyesi statüsüne geçmesi nedeniyle Su ve Kanalizasyon görevleri Genel Müdürlüğümüze geçmiştir. Tesisin Genel Müdürlüğümüze geçmesinin ardından Büyükşehir statüsü öncesi yapılan ihale işlemine dair, 12.05 2014 tarihinde Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Bodrum Belediyesine “Muğla İli Bodrum İlçesi, Ortakent Beldesinde yapımına 25.04.2013 tarihinde başlanan arıtma tesis projesine ilişkin ihale işleminin arıtma tesis yapılan alanın daha önceki imar planında park alanı olduğu ve kendi taşınmaz alanına bitişik olduğu arıtma tesisi konut bölgesinde kaldığı bu nedenle çevreye kötü kokular yayacağı ileri sürülerek iptali istenmektedir” dava açılmıştır. Muğla 2. İdare Mahkemesi tarafından yürütülen ihalenin iptali ile ilgili dava 09.07.2015 tarihinde, İmar Planıyla ilgili açılan dava ise 22.12.2015 tarihinde sonuçlanmıştır. Yerel Mahkeme tarafından İmar Plan değişikliğinin ve Arıtma Tesisi için yapılan ihale işleminin iptallerine karar verilmiştir. Ancak, Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü olarak bölge için önem arz eden tesisin yıkılmaması için bir üst mahkemeye itirazda bulunmuştur” dedi.
YAZ NÜFUSU ARTIYOR
Ülgen bölgenin yaz nüfusunun ikiz katına çıktığını belirttiği açıklamasında, “Bahsi geçen tesis şuanda, Atıksu Biyolojik Arıtma Tesisi 6 bin 630 metreküp gün kapasiteye sahiptir. Yaklaşık 4 Milyon TL’ye bulan Tesis bedelinin yüzde ellisi İller Bankası tarafından hibe edilmiş olup geri kalan yüzde ellisi ise MUSKİ Genel Müdürlüğümüz tarafından ödenecektir. Kamu yararı ve söz konusu Atıksu Arıtma Tesisin bulunduğu Ortakent Yahşi Mahallesinin kış mevsimindeki nüfusu 14 bin iken, yaz mevsimindeki nüfusu ise 30 bine ulaştığı göz önüne alınırsa mahallenin alt yapı anlamında bu tesise ihtiyaç vardır. Tesisin yıkılması durumunda ilerleyen süreçte sağlık açısından da vatandaşlarımızı tehdit altına alma ihtimali bulunmaktadır. Ayrıca şuanda bölge halkı ve Sivil Toplum Kuruluşları tarafından da evsel bağlantılarının yapılması ve aktif olarak kullanılması için müdürlüğümüze talep gelmektedir” dedi.
“KAMU YARARI GÖZETİLMELİ”
Mahkeme sürecinde takdirin yüce mahkemeye ait olduğunu, fakat kamu yararının da gözetilmesinin gerektiğini belirten Ülgen, “Bölgede şuanda mevcut durumda sadece Ortakent köy mevkii paket arıtma tesislerine bağlıdır. Bölgenin diğer mahallelerinde kanalizasyon şebeke hattı bulunmamaktadır. Tesisin mahkeme sürecinin ardından mevcutta bulunan ve kapasitesi yetersiz gelen paket arıtmalar devre dışı kalacak olup bu bölgede yeni tesise bağlanacaktır. Söz konusu bölgenin kanalizasyon şebeke hattı ve terfi merkezleri de arıtma tesisi ile eş zamanlı olarak yapılarak yüzde 70’i tamamlanmış durumdadır. Tesis devreye alınamadığı için bu hatlarda kullanılamamakta ve parsel bağlantıları da yapılamamaktadır. Ayrıca haberde bahsi geçen rüzgar yönünde evlerin olduğu konusuyla ilgilide tesislerde bu konu üzerinde koku giderim üniteleri yapılarak çözüme kavuşturulması planlanmaktadır. Sonuç olarak; takdir yüce mahkemelerimiz de olmak üzere, toplum sağlığıyla direk alakalı, turizm bölgesi adına hayati önem arz etmektedir. Aynı zamanda tesisin açık olarak da kamu kaynağı kullanılarak yapılan bu tesisin kamu yararı göz önüne alınarak mahkemelerimizce karar verileceğine inancımız tamdır. Yüce mahkemelerimizin vereceği karara saygı duyarak bölgenin ihtiyacı için tekrardan planlama yapabileceğimizi belirtmek isterim” dedi.
Ülgen Açıklaması İnsan Sağlığı Ve Kamu Yararı Gözetilmeli
Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) Genel Müdürü Baki Ülgen, Bodrum Ortakent-Yahşi’de yerel mahkemenin yıkım kararı verdiği Atıksu Arıtma Tesisi’nin bölge insanının sağlığı açısından önemli olduğunu söylerken, kamu yararının da gözetilmesi gerektiğini açıkladı.