Türk Dünyası Mühendislik, Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı bu yıl 'Kimlikli ve Kişilikli Şehirler' teması ile Türk dünyasının şehircilik otoritelerini, usta mühendis ve mimarlarını Trabzon’da buluşturacak. 15-18 Ekim 2012 tarihleri arasında düzenlenecek kurultay kapsamında yapılacak olan, Mimar Sinan Uluslararası Proje Olimpiyatları için yarı final değerlendirme toplantısı yapıldı.
Bir restorantta yapılan toplantıya Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal, Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği Genel Başkanı İlyas Demirci ile kurultay üyeleri katıldı.
Vali Recep Kızılcık, burada yaptığı konuşmada, ekonomik anlamda önemli başarılara imza atan Türkiye’nin, şehirlerinde de mimari açıdan farklılığını ortaya koyması gerektiğinin söyledi.
Kurultayın Türkiye ve Trabzon açısından fevkalade önemli olduğunu kaydeden Kızılcık, "Mimari projeler bir medeniyet anlayışını yansıtır. Türk İslam medeniyetini batı medeniyetinden ayıran özelliklere baktığınızda, farklılıkların mimari çalışmalara yansımalarını görürsünüz. Mimari zenginliklerimizi ülkemizde zamanın ihtiyaçları çerçevesinde yeniden yorumlayarak ortaya koyulması bir zorunluluktur. Son yıllarda çoğu göstergelerde fark edilen ülke konumuna gelen Türkiye Cumhuriyeti’nin, bu farklılığı şehirlerimizde de hissedilme ihtiyacı ortadadır." dedi.
Türkiye’deki şehir yapılanmasının ekonomik gelişmelere paralel gittiğini söylemenin oldukça zor olduğuna dikkat çeken Kızılcık, sözlerine şöyle devam etti: "Bu alanda ülkemizin gelişmişliğini ortaya koymak bizlerin görevidir. Bu gerçeği gören devletimiz son dönemde Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın öncülüğünde çok ciddi kentsel dönüşüm uygulamalarına başlandı. TOKİ tarafından yürütülen bu projeler, Meksika ve Brezilya'da örnek olarak gösterildi. Demek ki Türk insanı ekonomik anlamda son dönemlerde gösterdiği bu başarıyı yapılaşma anlamında da göstermeye başladı.
""KKTC CUMHURBAŞKANI EROĞLU İLE BAŞBAKAN KÜÇÜK'Ü KURULTAYA DAVET ETTİK"
Bakan Yardımcısı Balta da Türkiye ve Trabzon'un mimari açıdan tanıtımı için kurultayın son derece önemli olduğunu dile getirdi. Balta, şöyle konuştu: "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Safranbolu'da bu kurultayla ilgili çalışmalar yaptık. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile KKTC Başbakanı İrsen Küçük'ü kurultaya davet ettik. Bunun yanında Osmanlı mimarisini günümüze en iyi şekilde taşıyan Safranbolu'da verimli bir toplantı yaptık. Özellikle Türk cumhuriyetlerindeki kardeşlerimizin buraya gelmesi ve dostluğun pekişmesi çok önemli. El ele ve gönül gönüle vererek bu olimpiyatları ilimizde başarılı bir şekilde yapacağız."
Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu ise Trabzon’un mimari açıdan önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, “Ülkemizin böylesine önemli bir kenti olan Trabzon’umuzda kurultayın yapılmasında katkıları olan herkese teşekkür ediyorum. Yaklaşık 40 farklı ülkeden gelecek katılımcılarla gerçekleştirilecek olan kurultayın şehrimiz ve ülkemiz açısından son derece önemli olduğunu düşünüyorum.” dedi.
Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği Genel Başkanı İlyas Demirci de kurultaya 5 binin üzerinde mühendisin katılacağını belirtti.
Demirci, "Bizi köklü geçmişimize güçlü bağlarla bağlayan köprüleri yeniden inşa etmek, Kaşgar'dan Endülüs'e Türk ve İslam şehirlerimizin sokaklarında, harabelerinde ve saraylarında Türk damgalarını hatırlatmak, yeni Mimar Sinan'larımızı tanımak en ileri amacımızdır.” ifadelerini kullandı. Kurultayın Trabzon'a bir hediyesi de olacağını da belirten Demirci, gerekli yasal izinlerin verilmesi halinde Orhun Abideleri'nin bir örneğinin de şehre yapılacağını sözlerine ekledi .
'Ülkemizin Mimari Zenginliğini Şehirlerinde De Hissettirmeliyiz'
Trabzon Valisi Recep Kızılcık, ekonomik anlamda önemli başarılara imza atan Türkiye’nin, şehirlerinde de mimari açıdan farklılığını ortaya koyması gerektiğini söyledi.