Ülkenin Dört Bir Yanından Türk Bayrağı Gidiyor

Çanakkale Kara Savaşları'nda destanlar yazan 57'nci Alay'ın düşmana karşı harekete geçtiği Bigalı köyü, hem tarihi hem de köydeki evleri süsleyen Türk bayraklarıyla ziyaretçilerin ilgisini çekiyor Köy Muhtarı Çetin: 'Bu topraklarda bayrak uğruna onbinlerce şehit verilmiş. Hem şehitlerimizi yad etmek hem de gelecek nesillere tarihimizi aktarmak ve vatanımızı daha çok sevdiğimizi bildirmek için yılın 365 günü bayraklarımız her evde asılıdır. 10 yıldır bu bayraklar hiç inmedi' 'Bayrağına sahip çıkan çok kişi var. Gaziantep'ten bile buraya bayrak gönderenler oluyor. Yurdun her tarafından bize kargo yoluyla bayarak gönderenler var. Bayrak konusunda hiç sıkıntımız yok

İSMAİL ERSAN - Çanakkale Kara Savaşları'nda Conkbayırı eteklerinde düşmanı karşılayarak destanlar yazan 57'nci Alay'ın düşmana karşı harekete geçtiği Bigalı köyü, 10 yıldır evlerin, dükkanların dışına asılan Türk bayraklarıyla süsleniyor.

Köy Muhtarı Burhan Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Eceabat ilçesine bağlı Bigalı'da, 'Tarihe Saygı Projesi' kapsamında bir akaryakıt firması tarafından Gelibolu 2'nci Kolordu Komutanlığı koordinatörlüğünde 2006 yılında bazı çalışmalar yapıldığını ve köylerinin bu vesileyle küçük turistik bir köy görünümüne kavuştuğunu söyledi.

Bigalı köyünün 700 yıl önce kurulduğuna dikkati çeken Çetin, 'Biga'dan da çok göç aldığı içinde adı Bigalı köyü olmuştur. Tarihi dokusu ve mimari görünümüyle önemli bir köydür. Asıl geçim kaynağı tarım ancak gelen turistler sayesinde turizm de köylüye kazandırıyor' dedi.

1915 Çanakkale savaşlarında tarihi açıdan önem arz eden bir köyde yaşadıklarını dile getiren Çetin, şunları kaydetti:

'Yarbay Mustafa Kemal komutasındaki 19'uncu Tümen, 25 Şubat 1915'te Çanakkale Savaşları'na katılmak üzere 57 ve 72'inci alayı alarak Eceabat'a geliyor. 19 Nisan 1915'de 57'nci Alay Bigalı'ya taşıyor. Karargah olarak da o zamanın muhtarı Hacı Hüseyin'in evini (şimdiki Atatürk Evi) kullanılıyor. Çanakkale'de onbinlerce şehidimiz var. Bigalı köyünden de çok sayıda şehidimiz var. Burası savaş alanının biraz gerisinde olmasına rağmen burada bulunanlar aynı mağduriyeti yaşamış. O zaman köyde duran vatandaşlar ileriye doğru Gelibolu köylerine göç etmiş. Bu göçü kadınlar yapıyor erkekler de savaşıyor düşmana karşı mücadele ediyor.'

Bigalı köyünün bayraklarla donatılmasının köye manevi bir değer daha kattığını belirten Çetin, 'Bayrak bir ülkenin sembolüdür. Bu topraklarda bayrak uğruna onbinlerce şehit verilmiş. Hem şehitlerimizi yad etmek hem de gelecek nesillere tarihimizi aktarmak ve vatanımızı daha çok sevdiğimizi bildirmek için yılın 365 günü bayraklarımız her evde asılıdır. 10 yıldır bu bayraklar hiç inmedi. Yaz, kış gece gündüz bir gün bu evler bayraksız kalmadı' dedi.

- Gaziantep'ten bile bayrak gönderen var

Bu fikrin köylüden çıktığını ve buna önderlik yapan o zamanın 1. Ordu Komutanı eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ tarafından desteklendiğini dile getiren Çetin, 'Devletimizin de zaten böyle bir beklentisi var. Bu bayrak direkleri hazırlandı ve herkesin evinin önüne takıldı. Bayraklar eskidiği zaman değiştiriliyor. Duyarlı vatandaşlarımız çok. Bayrağına sahip çıkan çok kişi var. Gaziantep'ten bile buraya bayrak gönderenler oluyor. Yurdun her tarafından bize kargo yoluyla bayrak gönderenler var. Bayrak konusunda hiç sıkıntımız yok' diye konuştu.

Sadece Çanakkale Savaşları ile ilgili tarihlerde değil, yılın her döneminde ziyaretçilerin, Türk bayraklarıyla donatılan sokaklarından geçtiği Bigalı'nın, yerli ve yabancı turistlerin akınına uğradığını dile getiren Çetin, şunları kaydetti:

'O kadar değişik bir duyguya kapılıyorlar ki kimileri 'sanki Kabe'ye gelmişiz gibi duyguya kapılıyoruz' diyor. Kendi ülkemizde böyle yerlerin olmasından çok haz duyduklarını belirtiyorlar. Bu dokunun korunmasından çok mutlu oluyorlar. Biz de bundan çok gurur duyuyoruz. Herkesin buraya gelip görmesini istiyoruz. Biz bayrağımıza sahip çıkıyoruz. Herkes de sahip çıksın, geçmişini öğrensin, yaşasın. Geçmişini bilmeyenin geleceğinden şüphe edilir. Ülke içinde birbirimize düşmeyelim. Mezar taşlarında yazıyor, kimi Halepli, kimi Şamlı, kimisi Mardinli, kimisi Karslı hepimiz burada zamanında şehit vermişiz. Omuz omuza çarpışmışız. Gelip burayı gördükten sonra herkesin kanısı değişecek.'
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile