Ovasaray köyünde ulu çinarlar, her yil düzenlenen Saray Bahçe Bulusmalari etkinliginde bir araya geliyor. Saray Bahçe Bulusmalari amaci hakkinda davetlilere bilgi veren Ögretim Görevlisi Ali Ilica, modern dünya sartlarinin hayatimizi çok kolaylastirirken her birimizi bir kenara savurdugunu belirterek, "Bireysel olarak hayata tutunma zorunda birakti. Pek çogumuzu köyümüzü terk etmeye zorladi. Cenaze merasimleri disinda bu gibi toplantilar olmaz ise büyüklerimizi çok fazla göremez olduk. Oysa kirsalda yasarken böyle degildik. Köy meydanlarinda oturup muhabbet ediyorduk. Köy konaklarimiz ve odalarimiz vardi. Oralarda çok derin muhabbetler yapardik. Herkesin her türlü sorunu bu odalarda çözülürdü, mutluluklar buralarda paylasilirdi. Köyümüzde 10 üzerinde köy odasi vardi, misafirleri hiç eksik olmazdi. Sofralarimiz hiç misafirsiz kalmazdi. Sofralarimiz misafirle senlensin isterdik. Bunlar artik hatiralarda kaldi. Her geçen gün o güzelim kiymetlerimizi kaybediyoruz. Yerine yeni degerler koyamiyoruz. Sehirlerin isiltili cazibelerine aldaniyoruz. Köylerimizi terk ediyoruz. Oysa sehirlerde yasamak daha da zor oluyor. Topraktan uzaklasmak insana aci veriyor, sorunlar pes pese geliyor. Sehrin evleri daha konforlu ama içerisinde huzur yok. Eskiden çoraplarimiz yamali, ayakkabilarimiz siyah lastik idi ama biz onlarla çok mutlu oluyorduk. Simdi yamali giysilerimiz yok, marka ayakkabilarimiz var ama bir türlü memnun olamiyoruz. Sehirde evlerimizin odalari daha fazla ama her birimizin telefonu var, odalarda televizyonlari var fakat muhabbet edemiyoruz. Çocuklarimizla iletisim kuramiyoruz. Ayri dilden konusuyor, ayri dünyalarda yasiyoruz. Küçük çocuklarimizin sehirde özgürlügü yok, kendi basina sokaga çikamiyor. Apartman hayatinda çocukça bagiramiyor çünkü üst komsu rahatsiz oluyor, kosamiyor alt komsu hemen tepki veriyor. Oysa benim çocuklugumda sabah erken evden çikardik, harman yerinde top oynardik, çoraklikta çamurdan oyuncaklarimizi kendimiz yapardik, Derinçay’da balik tutar hem de çok büyük baliklar tutardik, hatta suyundan içerdik" dedi.
"Sehrin sikintili ve kalabalik hayati artik bize keyif vermiyor"
Artik ekmeklerin mis gibi kokan lezzetinin kalmadigini anlatan Ilica, "Derinçay’da degil balik artik kurbaga dahi yasayamaz oldu. Tandir ekmegi, tek yüzlü çörek, omaç, unutmabeni, kellecos, hasida, pelte yiyemez olduk. Sehrin sikintili ve kalabalik hayati artik bize keyif vermiyor. Geçmisimizi, köy hayatini özlüyoruz. Köyümüzü çok seviyoruz, köylülerimizle bir arada olmaktan mutluluk duyuyoruz. Insan yaslaninca toprak daha sevimli geliyor. Topragin o kendine has kokusunu hissetmek, hatiralarimizi canli tutmak istiyoruz. Hasret gidermek, gelenegi yasatmak, sosyal dayanismayi artirmak hem de aramizda zenginlik olarak gördügümüz sosyal sermayeye katki yapmak üzere her yil büyüklerimizle bir araya geliyoruz. Siz devlet büyüklerimizin de bu mutlulugumuza, bulusmamiza sahit olmanizdan onur duyuyoruz. Ilk toplantimizdan bu zamana kadar hatira fotograflarimizdan ayrilan büyüklerimize rahmet diliyorum. Hasta oldugu için bugün toplantimiza gelemeyenlere Rabbimden sifa niyaz ediyorum. Bize zaman ayirarak davetimize katiliminiz nedeniyle basta protokol yetkililerimiz olmak üzere Ovasarayli tüm büyüklerime Ilica ailesi adina tesekkür ediyorum" ifadelerini kullandi.
Dünyanin fani ve hayatin kisa olduguna dikkat çeken Belediye Baskani Dr. Halil Ibrahim Asgin da, "Gönül kirmaya, gönül yikmaya gerek yok. Onun içinde hepimiz gönül alarak, güzellikleri paylasmaliyiz. Rabbim, sevgi, saygi içerisinde hayatimizi tamamlamayi, son nefesimizi vermeyi nasip etsin. Sadakayi cariyeler birakalim. Güzel ve hayirli evlatlar birakalim" seklinde konustu.
Ulu çinarlarin bir araya geldigi Vali Zülkif Dagli da, "Ovasaray kadim bir köy. Tarihi olan, tarimin yapildigi, gelir seviyesinin yüksek oldugu bir köy. Bizim gelenegimizde oda kültürü vardi. Gelen misafir burada agirlanir misafir edilirdi. 10 yildir devam eden bu gelenekte onun devami ve baslangici. Hatta 65 yas üzeri ve 70 yas üzeri olarak sinirlandirilmasi da anlamli. Ilica ailesine tesekkür ediyorum. Ne yaparsak çocuklarimiz, çevremiz onu görecek. Böyle gelenekleri devam ettirmemiz lazim" seklinde konustu.
Programa Il Jandarma Komutani Kd. Alb. Naim Çetinkaya, Emniyet Müdürü Arif Pehlivan, Ticaret Borsasi Baskani Naki Özkubat, daire amirleri katildi.
Ulu Çinarlari Bulusturan Gelenek
Çorum’un Ovasaray köyünde ulu çinarlar, her yil düzenlenen Saray Bahçe Bulusmalari etkinliginde bir araya geliyor. Is insanlari Mustafa ve Ali Ilica tarafindan düzenlenen organizasyonda köy nüfusuna kayitli 70 yas ve üzeri ulu çinarlar hatiralarini tazelerken, deneyim ve tecrübelerini genç nesillerle paylasma imkani buluyor.