Uludağ İhracatçı Birlikleri Türkiye İkinciliğini Sürdürüyor

Uludağ İhracatçı Birlikleri Türkiye İkinciliğini Sürdürüyor

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB), 2010 yılının ilk 10 ayında ihracatını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artırarak Türkiye ikinciliğini sürdürdü.

UİB Koordinatör Başkan Vekili Orhan Gençoğlu, "UİB olarak ihracatın artışı için üzerimize düşen görevi tüm olumsuz şartlara rağmen yapıyoruz" dedi.
Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Genel Sekreterliği, ekim ayı ihracat rakamlarını açıkladı. 5 ihracatçı birliğin yer aldığı UİB'de ekim ayı ihracatında geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 3'lük bir düşüş yaşanarak 1 milyar 763 milyon 19 bin 490 dolar seviyesinde gerçekleşti. Yılın ilk 10 ayında ihracat ise yüzde 10 artışla 15 milyar 363 milyon 143 bin 462 dolar oldu.
UİB bünyesinde yapılan ihracatta ilk sırayı Almanya alırken, İtalya, Fransa, İngiltere ve Rusya sırasıyla Almanya'yı takip etti. Özellikle Rusya'ya yapılan ihracatta, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 238'lik artış sağlandı.
İhracat rakamlarına yönelik bir değerlendirme yapan UİB Koordinatör Başkan Vekili Orhan Gençoğlu, UİB olarak özveriyle çalıştıklarının altını çizdi.
"UİB olarak ihracatın artışı için üzerimize düşen görevi tüm olumsuz şartlara rağmen yapıyoruz" diye konuşan Gençoğlu, mevcut şartlar içinde, ihracatçının üzerindeki yükler konusunda iyileştirme beklediklerini ifade etti. Cari açığa dikkat çeken Gençoğlu "2010 Ocak-Ağustos döneminde ülkemiz 28 milyar dolarlık cari açık vermiştir, her geçen ay bu dengeler aleyhimize dönmektedir. Cari açığın tek sebebi düşük kur ile hızlı bir yükselişe geçen ithalattır, bu konuda acil tedbir önlemleri alınmasını bekliyoruz" dedi.
Gençoğlu, "UİB olarak meselelerimizi geçen hafta TİM toplantısında Devlet Bakanı Ali Babacan'a ilettik. Gerekli düzenlemelerin yapılmasıyla ihracat performansımızda artış olacağını açık bir dille ifade ettik" dedi.
OTOMOTİVİ LİDERLİĞİ BIRAKMIYOR
UİB bünyesinde faaliyet gösteren birlikler arasında Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), 1 milyar 533 milyon 764 bin 828 dolarlık ihracatıyla ilk sırada yer aldı. OİB en fazla ihracatı Almanya'ya gerçekleştirirken, İtalya ve Fransa bu ülkeyi takip etti.
Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4'lük bir artış sağlayarak 90 milyon 503 bin 563 dolar oldu. UTİB' in en fazla ihracat yaptığı ülke yine Almanya olurken, Rusya ikinci, İngiltere üçüncü oldu.
Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7'lik bir artış sağladı. UHKİB ihracatı bu artış oranı ile 43 milyon 151 bin 047 dolar oldu. En fazla ihracat gerçekleştirilen ülke İngiltere olurken; bu ülkeyi sırasıyla Almanya ve İspanya izledi.
Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB) ekim ayı ihracatında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19'luk yüksek bir artış sağlandı ve 19 milyon 572 bin 174 dolar rakamına ulaşıldı. En fazla ihracat yapılan 3 ülke ise Hollanda, Almanya ve İspanya olarak sıralandı.
Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) de geçen yılın aynı dönemine göre ihracatında düşüş yaşanan birliklerden biri oldu. UYMSİB ihracatı yüzde 8'lik düşüşle 7 milyon 711 bin 074 dolar seviyesinde kaldı. Birliğin Eylül ayında en fazla ihracat gerçekleştirdiği ilk 3 ülke ise sırasıyla Almanya, Hollanda, İngiltere oldu.
UİB Genel Sekreterliği üzerinden ihracat kaydı yapılan ve "diğer" başlığı altında listelenen sektörlerin toplam ihracatı ise 2010 yılı Ekim ayında 68 milyon 316 bin 805 dolar olarak gerçekleşti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile