Parlak, AK Parti Bilecik İl Başkanlığı'nın düzenlediği "Türkiye Başkanlık Sistemini Konuşuyor" konferansındaki konuşmasında, Şeyh Edebali'nin "İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın" sözünün önemine dikkati çekerek, tarihe mal olan ve kıyamete kadar sönmeyecek bir meşale olduğunu, bugün bize demokrasiyi öğretenlere çağlar öncesinden demokrasiyi öğretecek değerde bir söz olduğunu aktardı.
"Başkanlık Sistemi" ile ilgili konunun 2 tarafı olduğunu, sistemin, yürütme ve uygulama anlamında tartışılması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Parlak, devlet aklına sahip, Batı'da İngiltere, Fransa ve Rusya, Doğu'da Çin, İran ve Türkiye olmak üzere 6 devletin bulunduğunu anlattı.
"Gelecek tahmincilerinin, stratejistlerin ve bu işi bilen akademisyenlerin söylediklerine göre, 2050 yılına doğru bu bahsettiğimiz devletlerden bir tanesi liderliğe oynayacak. Bu ülke, Türkiye" ifadelerini kullanan Prof. Dr. Parlak, şöyle devam etti:
"Şimdi biz böyle bir ülkenin ve geçmişte Osmanlı Devleti gibi çok büyük bir devletin mensuplarıyız. Yani, büyük bir devletten bir geçiş süreci, arkasından diğer büyük bir devlete gidiş. Türkiye, çok ciddi bir değişimin eşiğine gelmiştir. Türkiye, bu eşikte belli noktalarda kendisini yenilemesi lazım. Bunların en önemlilerinden biri de yürütme sistemi, hükümet etme biçimi. Yürütme organlarının yeniden tanzimi çok önemli. Çünkü, Türkiye'yi patika yollardan otobana çıkaracak olan, dördüncü vitesten altıncı vitese geçirecek olan durum budur. Hükümet etme şeklinin değişmesi ve hızlı, güçlü Türkiye'nin dinamosu olacak bir hükümet etme modelinin benimsenmesi. Yeni Türkiye'nin, güçlü ve küresel ölçekte bir güç olacak Türkiye'nin taşları, bugünden döşeniyor. Biz, o yola girdik ve o eşiği geçmek üzereyiz. O yüzden Anayasa ve yeni Anayasa'da getirilecek devlet sisteminin nasıl olacağı çok önemli. Türkiye ya şu andaki bulunduğu sürçten daha ileri bir noktaya ivme atacak ya da geri adım atacak."
Parlak, "Hiçbir sistem kendi içinde, özünde kötü değildir. Ne klasik parlamenter sistem, ne başkanlık sistemi, ne de yarı başkanlık sistemi, hiç biri 'diktatöryaya' yol açmaz. Kötü olan şartlardır" diye konuştu.
Parlak'a, Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, Osmanlı armalı tablo hediye etti.
Programa, TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bilecik Milletvekili Fahrettin Poyraz, AK Parti Bilecik İl Başkanı Ramazan Kurtulmuş, İl Genel Meclis Başkanı Hasan Hüseyin Çelik, ilçe ve belde belediye başkanları, İl Genel Meclisi üyeleri ile partililer katıldı.
Muhabir: Mesut Tankulu
Yayıncı: Mürsel Çetin
Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Parlak Açıklaması
Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bekir Parlak, hiçbir sistemin kendi içinde, özünde kötü olmadığını, ne klasik parlamenter sistemin ne başkanlık sisteminin, ne de yarı başkanlık sisteminin "diktatöryaya" yol açmayacağını söyledi.