Uludağ Unutuldu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos gibi yapmayı hayal ettiği, yetki karmaşası engelinin kalkması için bütün bakanları toplayıp çalışma yapılması talimatı verdiği Uludağ'da, 4 yıllık süreçte merkezi ve mahalli idareler hiçbir icraat yapmadı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos gibi yapmayı hayal ettiği, yetki karmaşası engelinin kalkması için bütün bakanları toplayıp çalışma yapılması talimatı verdiği Uludağ'da, 4 yıllık süreçte merkezi ve mahalli idareler hiçbir icraat yapmadı. Orman Bakanlığı'nın hazırlamaya çalıştığı yeni plan ise, Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulu'nun taleplerinin düzeltilmesi, birçok otel yıkılması gerektiği için henüz fonksiyon kazanamadı. Uludağ'ı sahiplenmeye çalışan Büyükşehir Belediyesi, kendi sorumluluğundaki ulaşım projeleri olan yeni teleferik ve dişli tren projelerinde ise parasızlıktan kazma vuramadı.
Marmara Bölgesi'nden her gün binlerce yerli turistin geldiği, bütün Arap dünyasının gözde mekanı olan Uludağ, ilgisizlik sebebiyle tam bir terk edilmiş turizm merkezi görünümüne sahip. Teleferiğin ilk istasyonu olan Kadıyayla'daki belediyeye ait otel at ahırına döndü. Turizm operatörlerinin Sarıalan'daki sadece 2 et mangal tesisi kalması sebebiyle turistlere şehirde yemek yedirip, ilk istasyon Kadıyayla çayırından geriye döndürmeleri dikkati çekiyor. Çayırlıktaki birkaç attan başka bir şey göremeyen bazı Arap turistler ısrarla Sarıalan'a çıkmak için rehberleri ile tartışıyor. Sarıalan'daki atıl duran 2 et mangal binası ise belediye ile İl Çevre Orman Müdürlüğü arasında tamir ruhsatı krizi yaşandığından kiraya çıkartılamıyor. Rekabet olmadığından yukarıya çıkan turistler aşırı fiyatlarla karşılaşabiliyor.
Sarıalan ve Çobankaya'daki çadırlı kamp alanları ise hizmet yetersizliğinden artık tercih edilmiyor. Geçen yıl 700 olan çadırcı sayısı bu yıl 200'de kaldı. Kamp alanlarında banyoların düzenli çalışmaması, gece aydınlatmalarının yetersiz olması, sık sık elektrik kesintisi yaşanması, teleferik fiyatlarının yüksek olması sebebiyle Bursa ve civar illerden çadır kurmaya gelenler de kaçtı. Sarıalan'daki İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nün aylar öncesinden rezervasyonunu kapattığı bungolovlar da son yıllarda köhne vaziyeti sebebiyle yaz dönemlerinde artık boş duruyor.
Uludağ Milli Parkı'na girişte araçlardan alınan 5 liralar ile dağa yatırım yapılsa birçok eksik giderilebilecek iken, oteller bölgesi ile ikinci gelişim bölgesi arasındaki 1.5 kilometrelik yol, Karayolları'nın görev sahasında olmaması, milli parkında bakım ihalesi yapmaması sebebiyle köstebek yuvası gibi duruyor. Uludağ 'da profosyonel futbol kulüplerinin kamp yapmalarına uygun çok güzel oteller, tesisler bulunmasına rağmen, bir yeşil çim sahanın senelerdir yapılamaması bütün takımların Avusturya gibi ülkelere gidip masraf yapmasına yol açıyor. 10 sene önce bütün birinci lig takımlarının yaz aylarında canlandırdığı Uludağ'da, yazın sadece İstanbul'dan bazı gençlik külüplerine hizmet veren birkaç otel açık kalıyor.
Yeni gelişim bölgesinin kanalizasyonlarının, birinci bölgenin fosseptiklerinin bırakıldığı Sobran deresi yerine, pırıl pırıl akan Softaboğan'a akıtılması tepkiye sebep oluyor. Vatandaşlar, Sobran deresinin zaten yıllardır lağım sularıyla pislendiğini belirterek, "Hiç olmazsa Softaboğan deresi temiz kalsın. İki dereyi de kirletmenin ne alemi var? Derelere giren kampçıların çocukları hasta oluyor" diye konuştu.
Bu arada, son 3 yılda iki kişinin fotoğraf çektirirken kayalıklardan düşerek hayatını kaybettiği Bakacak mevkiine Milli Parklar Müdürlüğü tarafından korkuluk bile konulmaması dikkati çekiyor.
YENİ TELEFERİK VE DİŞLİ TREN PARASIZLIKTAN HAYAL OLDU
Hikmet Şahin'in başkanlığı döneminde bütün bürokratik engelleri halledilen, Şentürkler İnşaat'ın yap işlet devret modeli ile otellere kadar 3 bölümde inşa edeceği gondol tipi yeni teleferik projesinde, Başkan Recep Altepe'nin ilk kazmanın baharda vurulacağını açıklamasına rağmen, yaz ortasına gelinmesine rağmen bir gelişme olmadı. 170 milyon liraya mal olması planlanan yeni teleferikin gondol tipi olması sebebiyle senenin 90 günü rüzgardan çalışamayacağını belirten teleferik teknisyenleri, bu hatalı tercihten vazgeçilerek 60-80 kişilik tek kabin sisteminin mevcut güzergahta kurulmasını tavsiye ediyor. Şentürkler İnşaat'tan ise aylar geçmesine, inşaat mevsimi kaçmasına rağmen hiçbir bilgi verilmiyor. Belediye yönetimi ile Şentürk inşaatın kredi onayı alınmaması yüzünden yaşanan gecikmeden dolayı sürtüşmeli hale geldikleri konuşuluyor.
Başkan Recep Altepe'nin seçim vaatleri arasında yer alan, Avrupa ülkelerinde benzerleri bulunan dişli tren projesi ile alakalı ise ortada kaynak olmadığından hiçbir çalışma yapılmıyor. Bu projenin fizibil olması için teleferik projesinin iptal olması ve bu işe meraklı bir yatırımcı bulunması gerekiyor. Devlet Demir Yolları'nın gündeminde ise tren olmayan Bursa'ya yatırım gibi bir gündem zaten yok.
Uludağ'da, son aylarda, sadece 49 yıllık işletme sürelerinin bitmesine 1-5 yıl kalan otel sahiplerine otellerini kendilerinin yıkmaları için tebligat yapılıyor. Kullanılmayan kamu binaları ve otellerinin yıkımı ile alakalı Etibank dışında hiçbir kurumda hareket yok. Bursa Valisi Şahabettin Harput'un tuvalet ruhsatı ile kaçak yapılan otellerin yaz aylarında yıkılacağına dair beyanatı da havada kaldı. Ruhsatsız hiçbir binanın yıkımı da yaz aylarında Uludağ'da yapılmadı. Uludağ konusunda bütün kurumlar topu bir birine atarken, hizmet vermeyen İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne vatandaşlar kamp alanları ve teleferik konusunda tepki gösteriyor.
Avrupa'dan karavanı ile gelen yabancılar bile, Çobankaya ve Sarıalan bölgesinde araçlarına elektrik bağlayacak bir sorumlu bulamadıklarını ileri sürüp, böyle bir basit sistem kurulmadığı için bir gece karanlıkta kalarak ertesi gün Uludağ'ı terk ediyor. Uludağ'ı sevenlerin tek ümidi ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın her Bursa ziyaretinde ifade ettiği 'Uludağ'ı Davos' yapacağız sözleri.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile