Uludere Olaylarının Sorumluları İçin Suç Duyurusu

Uludere Olaylarının Sorumluları İçin Suç Duyurusu

Uludere`de 35 kişinin öldürülmesinin ardından hukuki ilk adım atıldı.

Şanlıurfa Hukukçular Derneği, Uludere olaylarının sorumluları için suç duyurusunda bulundu. Dernek Başkanı Ömer Avcı, Uludere Cumhuriyet Savcılığı`na ulaştırılmak üzere, Şanlıurfa Savcılığı`na şikayet dilekçesini sundu.
Uludere`de yanlışlıkla öldürüldüğü belirtilen 35 kişinin sorumluları için hukuki süreç başlatıldı. İlk adım, Şanlıurfa Hukukçular Derneği`nden geldi. Hukukçular Derneği Başkanı Ömer Avcı, Şanlıurfa Adalet Sarayı önünde yaptığı açıklamada, şikayet dilekçesini, Uludere Cumhuriyet Savcılığı`na ulaştırılmak üzere Şanlıurfa Cumhuriyet Savcılığı`na verdi.
Şikayet öncesi açıklama yapan Avcı, 47 dakikalık bombalanma sürecini anımsattı. Süreç ile ilgili kısa bir hatırlatma yapan Avcı, 35 kişinin ölümü, bir kişinin ise yaralanması ile sonuçlanan olayın vicdanları yaraladığını kaydetti. Olayın gerçekleştiği ilk günden bu yana devam eden süreçte sorumlular hakkında hukuki bir sürecin başlatılması için telepte bulunmanın gerekliliğine işaret eden Avcı, "Uludere Cumhuriyet Savcılığı`na iletilmek üzere Şanlıurfa Cumhuriyet Savcılığı`na dilekçemizi sunduk." dedi.

Emir komuta zinciri içerisinde tüm sormluların suç işlediğini ileri süren Avcı, "Gerek AİHM içtihatları ve Türk Hukuk Mevzuatı açısından sorumluların bulunup cezalandırılması gereken bir suç işlendiği kanaatindeyiz. 35 kişinin ölümüne neden olan başta savaş uçaklarını kullanan personelden sırasıyla yukarıya doğru emir komuta zinciri içerisinde `vur emri` diye nitelendirdiğimiz talimatı veren tüm askeri ve idari personelin bu yönde suç işlediğini düşünmekteyiz." şeklinde konuştu.
Gurubun, terör örgütü mansuplarından ayırt edilmesi için gerekli veri ve argümanların olduğunu savunan Avcı, bu hususun dikkate alınmamasının Türk Ceza Kanunu açısından açıkça suç olduğunu ifade ederek, şunları ifade etti: "Vicdani ve hukuki kanaatimiz çerçevesinde yaptığımız bu başvurunun ölen yurttaşlarımızı geri getirmeyeceği bilincindeyiz. Bu tip olayların durması için evvelinde silahların susması ve bölge barışının hakim olması gerektiğini düşünmekteyiz."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile