Biyolojik çeşitlilik bakımından oldukça zengin olan ülkemizin bu kaynaklardan verimli ve sürekli olarak faydalanabilmesi için 2013 yılında uygulamaya konulan Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi 2019 yılına kadar devam edecek ve 81 ilde çalışmalar yürütülecek. Bugüne kadar 56 ilde çalışmaların başlatıldığının altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Bu illerde yürüttüğümüz çalışmalarda farklı üniversitelerden akademisyenler, sivil toplum kuruluşlarından ve bireysel çalışan uzmanlar olmak üzere yaklaşık 300 uzman görev aldı” dedi.
YENİ TÜRLER NUH’UN GEMİSİ ULUSAL BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK VERİ TABANI’NA İŞLENDİ
Proje kapsamında günümüze kadar çalışması tamamlanan ve veri tabanına yüklenen kayıtlara göre toplam 205 bin 849 noktada 9 bin 943 türün (takson) tespitinin yapıldığını belirten Bakan Eroğlu, “Envanter çalışmalarında şimdiye kadar il sınırları içinde daha önce kayıt altına alınmamış toplam 5 bin 219 tür (takson) tespiti yapıldı. Bu tespitler, ilgili illerin yeni tür kayıtları olarak Nuh’un Gemisi Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Veri Tabanı’na işlendi” ifadelerini kullandı.
“ÜLKEMİZDE 3 BİN 649 TÜR ENDEMİK ÖZELLİK TAŞIYOR”
Ülkemizin 11 bin 707 bitki türüne sahip olduğunu ve bunların 3 bin 649’unun endemik özellik taşıdığını vurgulayan Eroğlu, “Proje çerçevesinde çalışması tamamlanan illerde 287 damarlı bitki, 49 memeli, 100 kuş, 77 balık, 42 sürüngen ve 19 çift yaşar (iki yaşamlı ya da amfibi de denilebilir) tür ve tür altı takson izlemeye konu tür olarak belirlendi. Ayrıca 667 özellikli alan, yani hedef türlerce zengin habitatlar, endemiklerce zengin alanlar, özellikli yaban hayvanı alanları ve özellikli bitki alanları da izlemeye konu alan olarak tespit edildi. Bu türler ve alanlar için izleme çalışmalarımız ise izleme planları dâhilinde başlatıldı” dedi.
“TEHLİKE ALTINDA BULUNAN BİTKİ TÜRLERİ KORUMA ALTINA ALINACAK”
Proje ile biyolojik çeşitliliği oluşturan türlerin popülasyon durumlarının belirlenerek IUCN kriterleri ve tehlike kategorilerine göre gruplandırılacağını belirten Bakan Eroğlu, “Yapılan çalışmalar sayesinde biyolojik çeşitliliğin tür, habitat ve ekosistem düzeyinde gidişatı hakkında fikir sahibi olunması sağlanacak. Gösterge türlerin azalmasına veya yok olmasına sebep olan tehditler belirlenecek ve bu tehditleri ortadan kaldıracak çözümler bulunacak” ifadelerini kullandı.
Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter Ve İzleme Projesi İle Gizli Zenginlikler Ortaya Çıkarılıyor
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP), Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi ile ülkemizin gizli kalmış zenginliklerini ortaya çıkarıyor. Proje kapsamında çalışmaları tamamlanan 25 ilde şimdiye kadar il sınırları içinde daha önce kayıt altına alınmamış toplam 5 bin 219 tür (takson) tespiti yapıldı.