Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin , ''Çocuklarımız nerede doğarsa doğsun, dili, dini, ırkı, mezhebi ne olursa olsun, bu çocukların birinci sınıf vatandaş olarak yetiştirildiği, temel hak ve özgürlüklerini maksimum şekilde kullandığı bir Türkiye için bunları bugünden güçlü bir politikaya dönüştürmemiz gerekiyor'' dedi.
Şahin, yaptığı konuşmada, ileri demokrasi, büyüyen ekonomi hedefinin gerçekleştirilmesi için güçlü toplumun şart olduğunu söyledi.
Güçlü toplum için önemli olanın ise ''beşeri sermaye'' olduğunu dile getiren Şahin, bu kapsamda çocuk haklarının geliştirilmesinin, toplumda, çocuk hakları kültürü konusunda farkındalığın artırılmasının önemini vurguladı.
Bu farkındalığı artırırken çocuklarla ilgili koydukları hedefe ulaşabilmeleri için yapmaları gereken stratejik planlamalar olduğunu ifade eden Şahin, Türkiye'nin çocuk hakları konusunda hukuki bakımdan bütün standartları gerçekleştirdiğini söyledi.
Uygulamalarda da hukuki altyapıda gelinen noktayı sürekli iyileştirmeye ve kalite bazlı yönetimi geliştirmeye çalıştıklarını belirten Şahin, ''Çocuk haklarıyla ilgili stratejik planlamalarımız, bugün yaptığımız bir çalışma değil. Bundan önce de gelinen önemli bir süreç var. Özellikle Çocuk Vakfı'nın, TÜBİTAK ile beraber hazırladığı önemli bir stratejik hedef planlaması var. Bizden önce başlayan bir süreçtir. Biz bunu hızlı şekilde güncelledik'' diye konuştu.
Bakanlığın yeniden yapılandırma sürecine değinen Bakan Şahin, sosyal politikalar alanının en büyük gücünün, stratejik ortaklıklar yapmaları olduğunu ifade etti.
''Önce insan'' diyerek çıktıkları yolculukta, çocuklar için çok farklı bir noktada planlama yaptıklarını ve yapacaklarını anlatan Şahin, çocuğun doğuştan gelen hakkını savunma, gelişimini takip etme, karar alma mekanizmasına katılımını ve olabilecek tehlikelere karşı korunmasını sağlamaya yönelik düzenlemelerin yapılmasının önemine işaret etti.
Türkiye'nin bu konularda son 10 yılda başarı sağladığına işaret eden Bakan Şahin, ''Ancak bilgi toplumundayız, çocuklarımız bir taraftan bilgiyi, teknolojiyi kullanmaya çalışarak büyürken, bir taraftan onlara insani değerler eğitimini de vermemiz gerekiyor. Gelecek adına hayal ettiğimiz Türkiye ve dünyada ihtiyacımız olan bütün kavramları, çocuklarımıza vererek, onları eğitmemiz gerekiyor'' dedi.
Bakan Şahin, çocuklara haklarını öğretmesinin yanında çocuğun ihmal ve istismarına neden olabilecek tehlikelerde kamuoyunu bilgilendirmesi bakımından ''çocuk dostu medya''yı çok önemsediklerini bildirdi.
Çocuk adalet sistemini de çok önemli gördüklerini anlatan Şahin, şöyle devam etti:
''Özellikle çocuk istismarına, ihmaline, çocukların çevre faktörüne bağlı yaşayabileceği tehlikeye karşı, direk ara mekanizmalar koymadan çocuklarımızı mahkeme süreciyle karşılaştırdığımızda, rehabilitasyon sistemini de güçlü şekilde yapamadığımızda geri dönüşü zor olan birçok sorunu beraberinde yaşıyoruz. Mutlaka ara destek mekanizmalarını koymamız gerekiyor. Bunu da Adalet Bakanlığı ve bizim Bakanlığımızın birebir çalışması gerekiyor.''
Yapmaları gereken en önemli işlerden birinin de izleme ve değerlendirme olduğunu vurgulayan Bakan Şahin, ''Stratejik belgede, kamuoyuyla şunu paylaşacağız, çocuklar bizim geleceğimiz ama bu sözde bir gelecek değil. Hakikaten yapılması gereken şeyleri yapan, kamuoyu algısı yönünde de bunu kuvvetli şekilde politikaya dönüştüren, bunun için yol haritası koyan bir planlamayı paylaşacağız'' diye konuştu.
Bakanlık olarak strateji planı doğrultusunda üzerlerine düşen görevlerin takipçisi olacaklarını dile getiren Şahin, gelecekte ''keşke''lerin yaşanmaması çocuk merkezli yönetim anlayışını ortaya koymaları gerektiğini söyledi.
Adalet Bakanlığı işbirliğiyle çocuklarla ilgili hukuki düzenleme, çocuğu suça iten etkenler ve rehabilitasyon sistemi konusunda çalışmalar yaptıklarına değinen Şahin, şunları kaydetti:
''Çocuklarımız çok kıymetli. Çocuklarımız nerede doğarsa doğsun, anası babası kim olursa olsun, dili, dini, ırkı, mezhebi ne olursa olsun, bu çocukların birinci sınıf vatandaş olarak yetiştirildiği, temel hak ve özgürlüklerini maksimum şekilde kullandığı bir Türkiye için bunları bugünden güçlü bir politikaya dönüştürmemiz gerekiyor. Bakanlık olarak kadromuzla çocuk politikasını çok önemsiyoruz.''
-''Çocuk, devlet politikası haline geldi''-
Daha sonra Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Abdülkadir Kaya, Ulusal Çocuk Hakları Strateji Belgesi'ni açıkladı.
Buna göre, imzalanan stratejik planla çocuk, devlet politikası haline getiriyor.
Çocuk Hakları İzleme ve Değerlendirme Kurulu'nca imzalanan stratejik plan, çocuk haklarının korunması ve yaygınlaştırılması için Türkiye'de yapılması gereken çalışmaların temel hedeflerini belirliyor.
Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi tarafından tavsiye edilen standartlar doğrultusunda hazırlanan belge, 2012-2016 yılları arasında yapılması gereken eylemleri kapsıyor.
Belgede, temel stratejik hedef ve eylemler şu başlıklar altında oluşturuldu:
''Çocuğa Saygı Kültürü, Medeni Haklar ve Özgürlükler, Çocuk Hakları Öğretimi ve Bilim, Sanat ve Spor Eğitimi, Çocuğun Sağlık ve Sosyal Güvenliği, Aile ve Çocuğa Yönelik Özel Koruma Hizmetleri, Çocuk Adalet Sistemi, Çocuk Dostu Medya ile Etkin Bir Denetleme, İzleme ve Değerlendirme Sistemi.''
Öte yandan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı koordinatörlüğünde yürütülen çalışmalar sonucunda, Türkiye, Birleşmiş Milletler'in Çocuk Hakları Alt Komisyonu'nun Cenevre'de haziran başında yapacağı toplantıya, çocuk hakları stratejisini belirlemiş, ülke genelinde uygulamaya geçmiş olarak gidecek.
Ulusal Çocuk Hakları Strateji Belgesi Açıklandı
Bakan Şahin, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin yer aldığı Çocuk Hakları Üst Kurul üyelerinin katıldığı Ankara Palas'taki toplantıda, Ulusal Çocuk Hakları Strateji Belgesi kamuoyuna açıklandı.