RTÜK'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, ''Ulusal Karasal Sayısal Televizyon Yayın Lisansı Sıralama İhalesi'' ile 1994 yılından bu yana geçici izinle düzenlenen karasal yayın ortamında yayın yapan kuruluşlara 19 yıldan sonra ilk kez yayın lisansı verilebilecek.
RTÜK tarafından hazırlanan ve lisans sürelerinin 10 yıl olarak öngörüldüğü ihale şartnamesine göre, asgari yayın lisans ücreti, yüksek çözünürlüklü yayınlar için 3 milyon lira, standart çözünürlüklü yayınlar için 1 milyon lira olarak belirlendi.
Genel yayın türünde, HD yayın yapacak 8 ulusal kanalın ihalesi 16 Nisan 2013, SD yayın yapacak 11 ulusal kanalın ihalesi ise 17 Nisan 2013'te gerçekleştirilecek. Tematik yayın türünde, SD yayın yapacak 11 ulusal kanal ile HD yayın yapacak üç ulusal kanalın ihalesi de 18 Nisan 2013'te düzenlenecek.
Yayın kuruluşları, HD yayınlar için 300 bin, SD yayınlar için 100 bin lira geçici teminat bedeli ödeyecek. Açık teklif usulüyle yapılacak ihalelere sadece RTÜK tarafından yeterlilik belgesi verilen yayın kuruluşları katılabilecek. RTÜK, yeterlilik belgesi için başvuran 56 kuruluştan 45'ine yeterlilik belgesi verdi.
-''Karasal sayısal yayıncılığa geçiş iki yılda tamamlanacak''-
Genel yayın türünde HD yayın yapacak 8 kanal için 15, SD yayın yapacak 11 kanal için 14, tematik yayın türünde HD yayın yapacak 3 kanal için 5, SD yayın yapacak 11 kanal için 11 yayın kuruluşu ihaleye girecek.
İhaleyle karasal yayıncılıkta lisanslı dönem başlatılırken, teknolojik dönüşüm de gerçekleştirilecek ve karasal sayısal yayıncılık teknolojisine geçilecek. Türkiye genelinde karasal sayısal yayıncılığa geçiş iki yılda tamamlanacak. Bu süre boyunca paralel yayın dönemi yaşanacak ve aynı anda hem karasal sayısal yayın hem de karasal analog yayın devam edecek.
Mevcut karasal analog TV yayınları ise Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından 2006 yılında gerçekleştirilen Bölgesel Radyokomünikasyon Konferansı kararları çerçevesinde 2015 yılında sonlandırılacak. Ulusal karasal sayısal TV yayın lisansı sıralama ihalelerinin ardından, bölgesel ve yerel karasal sayısal TV yayın lisansı sıralama ihaleleri de RTÜK tarafından önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek.
Karasal sayısal TV yayınlarına geçiş sürecinde, verici sistemleriyle ilgili altyapı çalışmaları tek bir verici tesis ve işletim şirketi tarafından yürütülecek. Bu çalışmalar kapsamında 6 Şubat 2013'te ilk karasal sayısal deneme yayını Ankara il merkezinde başlatıldı. Deneme yayınında, TRT ve ulusal televizyon kanallarının yayınları UHF 31. kanaldan 2 adet HD ve 5 adet SD yayın olmak üzere dönüşümlü olarak iletiliyor.
Karasal sayısal TV yayınlarının mevcut televizyonlarla izlenebilmesi set üstü cihazlar kullanılması ya da bu teknolojiye uygun yeni televizyon alıcılarının temin edilmesi gerekecek. Tüketicilerin mağdur olmaması için bu cihazların taşımaları gereken özellikler RTÜK tarafından belirlendi ve Türk Standartları Enstitüsü tarafından ''İkinci Nesil Sayısal Karasal Televizyon Yayın Sistemi İçin Televizyon Alıcıları-Genel Kurallar'' standardı adıyla kabul edilip yayımlandı.
Altyapı çalışmalarının tamamlanmasıyla karasal sayısal TV yayınları ülke geneline yaygınlaştırılacak. Karasal sayısal TV yayınları, yüksek yayın kalitesine sahip olacak ve çubuk antenle alınabilecek. İzleyiciler HD yayınlar dahil, karasal sayısal TV yayınlarını herhangi bir abonelik bedeli ödemeksizin izleyebilecekler.
Muhabir: Yusuf Çelebi
Yayıncı: Tolga Özgenç
Ulusal Karasal Sayısal Televizyon Yayın Lisans Sıralama İhaleleri 16, 17 ve 18 Nisan'da Yapılacak
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, ulusal karasal sayısal TV yayın lisansı sıralama ihalelerini 16, 17 ve 18 Nisan 2013'te Ankara'da gerçekleştirecek.