Ulusal Peynir Çalıştayı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik: 'Türkiye'de 190'ın üzerinde peynir çeşidi var. 190'ın üzerinde peynir çeşidi olan bir ülkenin ürünlerinin dünya piyasalarında yeteri kadar yer bulmadığını tespit ettik. O halde yapmamız gerekenler var' 'Çiğ Sütün Arzına Dair Tebliğ ile ilgili olmadık değerlendirmeler yaptılar. Referandumla bile irtibatlı hale getirdiler sütü, peyniri. Maalesef sağlıklı gıdaya erişim noktasında atılması gereken adımları bile hazmedemeyen veya anlamayan zavallılar, bu konularla ilgili gelişi güzel değerlendirmeler yaptılar, yapmaya devam ediyorlar'

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye'de 190'ın üzerinde peynir çeşidi bulunduğunu belirterek, '190'ın üzerinde peynir çeşidi olan bir ülkenin ürünlerinin dünya piyasalarında yeteri kadar yer bulmadığını tespit ettik. O halde yapmamız gerekenler var.' dedi.

Çelik, Çanakkale'de bir otelde düzenlenen Ulusal Peynir Çalıştayı'nda yaptığı konuşmada, süt ve süt ürünlerinin tarımın en önemli alt sektörlerinden olduğunu vurguladı.

Her şeyin modasının geçtiğini, çağların değiştiğini fakat ne olursa olsun tarımın öneminin hiçbir zaman değişmediğini anlatan Çelik, 'Türkiye'de 19 milyon ton süt üretimi gerçekleşiyor. Bunun yarısı, yaklaşık 9 milyon tonu sanayide işleniyor ve 5 milyon ton sütle de 660 bin ton peynir elde ediyoruz. Bu çalıştay, bu kapsamda çizebileceğimiz potansiyelimiz açısından son derece önemli. 46 bin ton peynir ihracatı, 10 bin ton da peynir ithalatı gerçekleştiriyoruz. İhracatımız da 150 milyon dolarlık bir değer elde ediyoruz.' dedi.

Çelik, potansiyele göre ihracatın yeterli düzeyde olmadığına dikkati çekerek, 'Bu potansiyelin daha çok ihracat, pazarlarda daha çok yer alması gerektiği gerçeğiyle karşı karşıyayız. Türkiye'de 190'ın üzerinde peynir çeşidi var ama dış piyasalarda bu çeşitlerimizin yeteri kadar karşılık bulup bulmadığını sorguladığımızda, 190'ın üzerinde peynir çeşidi olan bir ülkenin ürünlerinin dünya piyasalarında yeteri kadar yer bulmadığını da tespit ettik. O halde yapmamız gerekenler var.' ifadelerini kullandı.

Bu konuda markalaşmanın önemine değinen Çelik, ürünlere coğrafi işaretleme yapılması için zaman kaybedilmemesi gerektiğini bildirdi.

- 'Gıda konusunda herkes işin profesörü kesiliyor'

Kimyasallarla fazla haşır neşir olan toprağın sofralara yansımasının, insanları hastanelere taşıdığını dile getiren Çelik, şunları kaydetti:

'Bu çerçevede, Peynir Üretim Tebliği'ni 2015'te yayınladık. Geçtiğimiz ayda da çiğ sütün marketlerde nasıl satılabileceğiyle ilgili bir tebliğ yayınladık. Gıda konusu gelince herkes işin profesörü kesiliyor, herkes konuşuyor. Elinde kalem olan herkes de yazıyor. Maşallah ne kadar biliyorlar ne çektiğini ne tür zahmetlerle bu ürünü piyasaya sürdüğünü. Hangi alın terini akıtarak, hangi maddi imkanları heba ederek, harcayarak, sofralarına bu ürünün getirildiğini dikkate almadan çala kalem 'o yenir, bu yenmez' ifadelerle maalesef sektöre çok büyük bir darbe vurduklarının ya farkındalar veya başka amaçlarla, başka imkanlar elde ederek, kendi nefisleri için kendi geleceklerini kurtarmaya ama sektörü baltalamaya dönük adımlar atıldığını ibretle izliyoruz.'

- 'Olmadık değerlendirmeler yaptılar'

Çelik, tüketimi talep çerçevesinde artırmak amacıyla çiğ sütün nasıl satılacağıyla ilgili 'Çiğ Sütün Arzına Dair Tebliğ''i belirlediklerini ifade ederek, 'Bu tebliğle ilgili olmadık değerlendirmeler yaptılar. Referandum sürecini bile bu işin içine katanlar oldu. Referandumla bile irtibatlı hale getirdiler sütü, peyniri maalesef sağlıklı gıdaya erişim noktasında atılması gereken adımları bile hazmedemeyen veya anlamayan zavallılar, bu konularla ilgili gelişi güzel değerlendirmeler yaptılar, yapmaya devam ediyorlar. Bunlar önemli değil.' değerlendirmesinde bulundu.

- 'Çin pazarına ürün vermenin yolları aranacak'

Tarıma bakışta değişime ihtiyaç olduğunu ifade eden Çelik, tarımı küçümseyen, öteleyen bir anlayıştan bir an önce kurtulunması gerektiğini vurguladı.

Çelik, yukarıdan bakmak için bakan olunmadığını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Artık uluslararası pazarlarda, ekmek ağızda değil, aslanın midesinde. Oradan da pazar payı alacaksınız. Nasıl alacaksınız? Peynir, süt, süt tozu, bitkisel ürünler, meyveler, sebzeler, nasıl dünya pazarlarında nasıl yer alacak? Yer alabilmesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak iş forumları başlattık ve 6 ülkeyle iş formu yaptık. Nedir iş forumu? Gidiyorsunuz İran'da 250-300 iş adamımızla, onlardan da 250-300 iş adamı katılıyor ve birlikte imkanlarınız neyse konuşuluyor, paylaşılıyor ve bağlantılar kuruluyor. Bu iş forumlarının sonuncusunu Afrika kıtasıyla yaptık.'

Afrika'nın tarımda çok geride olduğunu ve Türkiye'nin deneyimlerine ihtiyaç duyduğunu aktaran Çelik, 'Afrika ülkelerine eğer bizim iş adamlarımız, el atabilse hem üretim hem pazara mal sürme konusunda son derece büyük imkanlar var. Üretebilirsiniz ama pazarınız yoksa bir şey ifade etmez.' dedi.

Çelik, mayıs ayı içinde Çin'e gideceğine de değinerek, Çin pazarına süt tozu, meyve ve sebze vermenin yollarını arayacaklarını söyledi.

Çalıştaya, Bakan Çelik'in yanı sıra Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Yücel Acel, Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen ve ilgili daire ve kurum müdürleri katıldı.

Çanakkale Valiliğini de ziyaret eden Çelik, daha sonra Halk Bahçesi'nde kurulan peynir tadım stantlarında yörede üretilen peynirlerin tadına baktı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile