Meclis Genel Kurulu'nda, Savunma Bakanlığı'na toplamda 611.9 milyar dolar bütçe sağlayacak tasarı, 151'e karşı 269 oyla kabul edildi.
ABD Başkanı Barack Obama'nın veto edeceği yönündeki uyarısına rağmen tasarıya yaklaşık 41 Demokrat da "evet" oyu verdi.
Tasarı, bakanlık için 515 milyar dolar bütçe öngörüyor ve ivedi muharebe durumları için de ek 89.2 milyar dolar veriliyor. Bunun yanında, Kongre'nin onayını gerektirmeyen ek 7.7 milyar dolar daha sağlanıyor. Böylece bütçe, toplamda 611.9 milyar dolar ile Obama'nın bakanlık için istediği rakamı verse de yönetim, içindeki bazı bölümler nedeniyle tasarıya karşı duruyor.
-Yönetim, Guantanamo ve Irak bölümlerini eleştiriyor
Tasarı, Guantanamo Hapishanesi'ndeki mahkumların başka ülkelere transferleri için katı şartlar getirerek, Obama'nın burayı kapatmasını zorlaştırırken, Irak'a askeri yardımlarla ilgili hükümler de ABD yönetiminin karşı çıktığı konulardan biri.
Tasarının "DAEŞ ile mücadele için yardım sağlanması yetkisinde değişiklik" kısmında, bu örgütle mücadelede Irak için öngörülen 715 milyon dolarlık fonun en az yüzde 25'inin Kürt peşmergeleri, Sünni yerel güvenlik güçleri ile Irak Sünni ulusal muhafızlarına doğrudan askeri yardımlar için kullanılması öngörülüyor.
Tasarı, ABD Savunma ve Dışişleri bakanlarının ortak olarak, Kongre'nin ilgili komitelerine, Irak hükümetinin, şu şartları büyük ölçüde yerine getirdiğine dair değerlendirme sunması zorunluluğunu getiriyor:
"Irak hükümetinin, etnik ve mezhepsel azınlıkların sorunlarını ele aldığı, siyasi kapsayıcılığı artırdığı, DAEŞ'e desteği azaltmada yeterli çaba gösterdiği, Irak Sünni Ulusal Muhafızlarını yasal hale getirdiği, hükümetin güvenlik kurumlarında azınlıkların yeterli sayıda temsil edildiği, eğitildiği ve donatıldığı, Şii milislere desteğini sona erdirdiği, ABD'nin sağladığı silahlar ve ekipmanların, Kürt peşmergeler, Sünni kabile güçleri ve Irak Sünni Ulusal Muhafızları dahil, Irak'ta ulusal güvenlik misyonunu yerine getiren güvenlik güçlerine uygun şekilde dağıttığı, mahkemeye çıkarılmadan tutuklanan etnik ve mezhepsel azınlıklardan mahkumların serbest bıraktığı ve ülkedeki mezhepsel sorunların çözüme dair diğer adımları attığı."
Bakanların komitelere ilgili değerlendirmeyi sunmaması veya değerlendirmede Irak hükümetinin koşulları büyük oranda sağlamadığının görülmesi halinde, bunun aksini belirten yeni bir değerlendirmeye kadar Irak yönetimine 2016 mali yılındaki doğrudan yardımları askıya alması gerektiği ifade edilen tasarıda, böyle bir durumda da, öngörülen yardımların yüzde 60'dan az olmayan kısmının peşmerge, ulusal güvenlik misyonunu yürüten Sünni yerel güçler ile Irak Sünni Ulusal Muhafızları'na gönderilmesi isteniyor.
Ayrıca, tasarıda, bu durumda, ABD'nin yardımları doğrudan gönderebilmesi için de bu kesimlerin her birinin "ülke" olarak "addedilmesi" gerektiği kaydediliyor.
Rus ayrılıkçılara karşı Ukrayna güçlerinin silahlandırılması çağrısı yapan tasarıda Türkiye ile ilgili de bir bölüm bulunuyor.
"Türkiye'nin terörle mücadele çabalarına dair rapor" başlığı kısmında, ABD Savunma Bakanı'ndan, tasarının hayata geçmesini takiben 180 gün içinde, Kongre'ye, Türkiye'nin, Suriye'ye yabancı savaşçı akışıyla mücadelede ikili ve çok uluslu çabaları, koalisyondaki askeri ve insani roller dahil Türkiye'nin terörle mücadele çabaları ve Hamas ile ilişkiler hakkında rapor sunması isteniyor.
ABD Kongresi'nin Senato kanadı da kendi savunma bütçe tasarısını hazırlıyor.
Ulusal Savunma Yetki Tasarısı, ABD Temsilciler Meclisi'nden Geçti
ABD Temsilciler Meclisi, 2016 mali yılı için Ulusal Savunma Yetki Tasarısı'nı kabul etti.