Kongreye Türkiye genelindeki üniversitelerden yaklaşık 200 öğrenci ve akademisyen katılıyor.
MEÜ’den yapılan yazılı açıklamaya göre, ilki Ortadoğu Teknik Üniversitesi tarafından 2004 yılında yapılan ve kamu yönetimi ile siyaset bilimi öğrencilerini aynı çatı altında buluşturan kongreyi MEÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Topluluğu organize ediyor. Siyasal düşünceler, uluslararası ilişkiler, Ortadoğu'da siyaset, iletişim, kentsel sorunlar, siyasal sistem tartışmaları gibi pek çok konunun değişik yönleriyle tartışıldığı kongrenin açılışı Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi'nde yapıldı.
Açılışta konuşan MEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yüksel Özdemir, öğrencilerin bu tür konuları birlikte, olgun bir ortamda, bilimsel çatı altında tartışmalarının önemine değindi. Üniversitelerin, her şeyin özgürce tartışıldığı yerler olduğuna işaret eden Özdemir, bunu en iyi öğrenci kongrelerinde gördüklerini kaydetti.
MEÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Dekanı Prof. Dr. Bahar Taner de artık geleneksel bir hale gelen bu kongrenin teorik bilgileri uygulamaya geçirme, ülkenin siyasi politikaları ve yönetimine ilişkin sorunları tartışabilme olanağı veren bir platform sunduğunu dile getirdi. Bu tür etkinliklerin öğrencilerin yaratıcı, düşünsel ve eleştirel kapasitelerini geliştireceğini ifade eden Prof. Dr. Taner, akademisyen olmak isteyenlere de yeni ufuklar açacağını vurguladı.
Kongrenin açılış paneli ise MEÜ İİBF Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ulaş Bayraktar'ın başkanlığında "21. Yüzyıl Eşiğinde Siyaset Biliminin Toplumsal Bilimler İçinde Yeri ve Geleceği" başlığıyla gerçekleştirildi.
Panele, Trakya Üniversitesi'nden Doç. Dr. Baran Dural ve Hitit Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ahmet Özalp konuşmacı olarak katıldı.
Panelde, siyaset bilimini dünyanın en eski mesleklerinden biri olarak tanımlayan Doç. Dr. Dural, bugün siyaset biliminde konuşulan kavramların çoğunun Antik Yunan'da yer aldığına işaret ederek, Antik Yunan'dan bu yana sadece kavramların değiştiğini ve kurumsallaşmanın başladığını söyledi.
Siyaset biliminde yer alan kavramların özellikle 16. yüzyılda ulus, milliyetçilik ve ulus devlet üzerine yoğunlaştığını aktaran Dural, siyaset biliminin 18. yüzyılla birlikte, 'liberalizm ve karşıtları' olarak şekillendiğini ifade etti.
Tarihte milliyetçiliği ve ulus devleti savunan ilk teorisyenlerin bugünün aksine liberaller olduğuna vurgu yapan Dural, "Modern siyaset biliminin tarihi, liberalizm ve karşıtlarının tarihidir" dedi.
Toplumsal hafıza kavramı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Doç. Dr. Dural, herkesin toplumsal hafızanın içine doğduğunu, hazır bir kültür değil, hazır bir hafıza bulduğunu, toplumsal hafızanın en iyi eğitim sistemi ile şekillendirilebileceğini kaydetti.
Toplumsal hafıza ile ilgili olarak 'ben' ve 'öteki' kavramları ile 'hayali cemaat' kavramlarından da söz eden Dural, bir arada olan insanların bir arada kalmak zorunda olduklarına inandıklarını ve hayali bir cemaat yaratıklarını belirtti.
Siyaset biliminde uzlaşı ve çatışmanın iç içe olduğuna, bugünkü temel çatışmalardan birinin iki farklı modernizm anlayışı üzerinde yaşandığına dikkat çeken Dural, "Siyaset biliminin geleceği bu iki anlayış arasındaki mücadeleye göre şekillenecektir" diye konuştu.
Hitit Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü'nden Doç. Dr. Özalp da yaşadığımız çağda siyaset bilimin ötesinde sosyal bilimlerin genelinde ciddi sıkıntılar yaşandığını, post-modern dönem ile pozitivist akılsallıktan çıkan sosyal bilimlerin de bu sefer göreceliliğin etkisine girdiğini vurguladı. Özalp, her şeyin görecelendirildiği bir çağda her türlü yorumun, çözümlemenin geçerlilik kazandığını, bu yüzden de bir anlamda bilginin değersizleşerek, saygınlığını yitirmekte olduğunu ifade etti.
Ulusal Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğrencileri Kongresi Meü’de Yapılıyor
İçel Üniversitesi (MEÜ), bu yıl 10.'su gerçekleştirilen Ulusal Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğrencileri Kongresi'ne ev sahipliği yapıyor.