Alzheimer Hastaları ve Danışmanlık Merkezi'nde düzenlenen ve Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinde gerontoloji alanında çalışmalar yapan bilim adamlarının katıldığı toplantıda, konsey başkanlığına Prof. Dr. Engin Eker, başkan yardımcılığına Prof. Dr. Bilgen Taneli getirildi.
Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ilk yaşlılık konseyini Nazilli'de kurduklarını belirterek, şunları söyledi:
"Bir hayalin gerçekleşmesi sonucu oluşan Nazilli Alzheimer Hastaları ve Danışmanlık Merkezi tüm Türkiye ve dünyaya örnek olacaktır. Yaklaşık 12 yıldır Türkiye'nin her yerindeki demografik gelişmeleri takip ediyoruz. İlk yıllarda istatistikler Nazilli'de yaşlı nüfusun yoğun olduğunu gösteriyordu. Bunun geçici bir durum olabileceğini düşündük ve bekledik. Sonra bir Türkiye karşılaştırması yaptık. Bu sonuçlara bakınca da 'Herhalde bir yanlışlık var' diye düşündük ve sağlamasını yaptık.
Gördük ki gerçekten Nazilli'de Türkiye'nin 10 yıl ilerisinde 60 yaş kuşağı artıyor ama 90 yaş kuşağı daha çok artıyor. 90 yaş ve üzeri popülasyon Türkiye'nin başka hiçbir bölgesinde Nazilli'de olduğu kadar yoğun değil. Nazilli'de araştırmaya başladığımızda 36 ileri yaşlımız vardı. Beş yıl içinde beşini kaybettik. 100 bin nüfuslu bir yerde 100'lü yaşlarda bu sayıda sağlıklı yaşlı, bir Okinawa'da bir de Nazilli'de var. Havasından mıdır suyundan mıdır tam olarak bilemiyoruz ancak bu ulu çınarların birer büyük bir hazine olduğunun farkında değiliz. Bilim dünyası da sırtını dönüyor, kamu kuruluşları da."
Küçük ihtiyaçları giderilebilseydi bugün hayatta olabilecek birçok yaşlının olabileceğini ifade eden Tufan, oluşturdukları konsey ile toplumsal yapısı değişecek olan Türkiye'de daha iyi bir yaşlılık geçirmenin çözümlerini bulacaklarını dile getirdi.
Tufan, "Daha iyi bir yaşlılık süreci için araştırmalar yapacağız. Nazilli de bu araştırmalarımızın kaynağını oluşturacak. Yakında emeklilik kasalarını finanse edecek bir genç kuşak olmayacak. Biz Nazilli'de uzun yaşamı araştırdık, uzun yaşamın sırlarını bulmadık. Bundan sonra araştırma sonuçlarını ele almak gerekiyor. Tarihi bir sorumluluk duyuyoruz. Türkiye yaşlanıyor ve yaşlılar için uygun sosyal politikalar oluşturamazsak genç kuşağın geleceği yok olabilir" diye konuştu.
UYAK Başkan Yardımcısı emekli Psikiyatrist Prof. Dr. Taneli de Nazilli'de 5 yıldır yapılan yoğun ve yorucu araştırmalarla uzun yaşayan insanların şehri olduğunun tam olarak kanıtlandığını belirtti.
Taneli, "Nazilli'yi Türkiye'de ve dünyada Gerontoloji Merkezi olarak kabul ettik. Bu yönde etkin adımların atılmasına devam edeceğiz. Burada Türkiye'nin yaşlılık raporunu oluşturmak üzere bir araya geldik" dedi.
Nazilli Kaymakamı Mehmet Okur da hem Nazilli hem de Türkiye için önemli bir adım atıldığına, Türkiye'de ilk kez bir yaşlılık konseyi oluşturulduğuna dikkati çekerek, "Avrupa'da 1920'lerde oluşturulan bu konseyin geç de olsa ilçemizde oluşumunun sağlanmasının yaşlılarla ilgili problemlerin gündeme getirilip, çözüleceğine olan inancını ve umudunu yaşıyoruz" dedi.
Toplantıya Dortmund Üniversitesi'nden Prof. Dr. Gerhard Naegele ve Bochum Üniversitesi'nden Prof. Dr. Rolf Heinze da katıldı.
Ulusal Yaşlılık Konseyi Nazilli'de Kuruldu
Aydın - Türkiye'nin yaşlılık raporunu oluşturmak üzere bir araya gelen Ulusal Yaşlılık Konseyi ilk toplantısını Nazilli'de yaptı.