Uluslararası 35. Bilim Aletleri Sempozyumu

Teması 'Doğu ile Batı arasında Bilim Aletleri' olarak belirlenen sempozyumda, 17 ülkeden 70'in üzerinde katılımcı bir araya geliyor Sempozyum kapsamında düzenlenen 'İstanbul Üniversitesi Koleksiyonlarında Bilimsel Aletler, Yamalar, Baskılar Sergisi'nde, Nadir Eserler Kütüphanesi’ndeki bilim yazma ve baskılarından bir seçki ile Fen ve Mühendislik fakültelerindeki bilimsel aletlerden örnekler sergileniyor.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Edebiyat Fakültesi Bilim Tarihi Bölümü ile Uluslararası Bilim ve Teknoloji Tarihi ve Felsefesi Birliği Bilim Aletleri Komisyonu'nun ortaklaşa düzenlediği 'Uluslararası 35. Bilim Aletleri Sempozyumu' başladı.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, sempozyum ve sempozyum kapsamında düzenlenen 'İstanbul Üniversitesi Koleksiyonlarında Bilimsel Aletler, Yamalar, Baskılar Sergisi' törenle açıldı.

Teması 'Doğu ile Batı Arasında Bilim Aletleri' olarak belirlenen ve bilimsel aletlerin tarihi konusunda uzman bilim insanlarının katıldığı sempozyum, 30 Eylül'e kadar İÜ Kongre Kültür Merkezi'nde devam edecek.

Sempozyum kapsamında, İÜ koleksiyonlarındaki önemli bilim yazmalarını ve bilim aletlerini tanıtmak amacıyla düzenlenen sergide, İÜ Nadir Eserler Kütüphanesi’ndeki bilim yazma ve baskılarından bir seçki ile İÜ Fen ve Mühendislik fakültelerindeki bilimsel aletlerden örnekler sergileniyor. Sergi 26 Aralık'a kadar 2. Bayezid Türk Hamam Kültürü Müzesi'nde ziyaret edilebilecek.

İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, törendeki konuşmasında, sempozyum ve serginin İstanbul Üniversitesi çatısı altında yapılmasından memnun olduğunu ifade ederek, dünyanın en eski üniversitelerinden biri olan İÜ'nün eğitim faaliyetlerinin yanı sıra araştırmaya önem veren, destekleyen bir üniversite olduğunu ve dünya üniversiteleri akademik sıralamasında 11 yıldır 'dünyanın ilk 500 üniversitesi' arasında yer aldığını kaydetti.

Bilim Aletleri Sempozyumu’nun 35'incisinin Türkiye'de İstanbul Üniversitesi bünyesinde düzenlendiğine değinen Ak, etkinliğin üniversite ile Uluslararası Bilim ve Teknoloji Tarihi ve Felsefesi Birliği iş birliğini güçlendirmeye ve Türk bilim insanları ile uluslararası kurumlardaki meslektaşları arasında yeni ortak çalışmalara vesile olmasını diledi.

Ak, İstanbul Üniversitesi'nin Türk kültür mirasını koruma konusuna özel önem verdiğini belirterek, şunları söyledi:

'Sergideki aletler ve yazma eserler ve yeni restore edilen 2. Bayezid Hamamı, bu çabalara tanıklık etmektedir. Serginin yer aldığı 2. Bayezid Hamamı, 16. yüzyılın başında, Beyazıt Camisi külliyesinin bir parçası olarak inşa edilmiştir. Bu tarihi yapı, 1985 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültürel Miras Listesi’ne giren 'İstanbul Tarihi Alanları' içinde yer almaktadır. Üniversitemiz mülkiyetinde olan bu yapı içinde, 2015 yılında tamamlanan restorasyondan sonra, bir Türk Hamam Kültürü Müzesi oluşturulmuştur. Üniversitemizin desteğiyle bu mekanda bugün açılan İstanbul Üniversitesi Koleksiyonlarında Bilimsel Aletler, Yamalar, Baskılar sergisi gibi çeşitli bilimsel ve kültürel sergiler düzenlenmektedir.'

İÜ Edebiyat Fakültesi Bilim Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Feza Günergun da etkinliğin, Türk bilim tarihi uzmanlarının, dünyadan uzmanlarla buluşma fırsatı yakalaması adına önemli bir gelişme olduğuna değinerek, sempozyum için 17 ülkeden 70'in üzerinde katılımcının İstanbul'da buluştuğunu, 54 rapor ve 8 afişin sunulacağını aktardı.

Koleksiyonları ziyaret etmenin SIC sempozyumlarında önem arz eden bir gelenek olduğunu ifade eden Günergun, 'Biz bu geleneği İstanbul'da devam ettirmek istiyoruz. İstanbul Üniversitesi bilimsel araçların sergilendiği bir alana sahip olmadığı için çeşitli bölüm ve fakültelerde bulunan koleksiyonları bir araya getirerek bir sergi oluşturma fikri ortaya kondu. Sempozyum ve sergi arasında ahenk sağlamak adına, Doğu ve Batı arasında bilginin hareketliliği konusu seçildi. Osmanlı dönemine ait, 13. ve 20. yüzyıl arasını kaplayan parçaları sergiliyoruz. Üniversite koleksiyonumuzda bulunmayan parçalar için, özel koleksiyonculardan yardım istedik ve birbirinden özel parçalarını sergilememize izin verdikleri için hepsine buradan teşekkür ediyorum.' değerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile