Üsküdar Belediyesince düzenlenen 'Uluslararası 9. Üsküdar Sempozyumu' 11-13 Kasım'da İstanbul'da gerçekleştirilecek.
Nevmekan'da düzenlenen basın toplantısında konuşan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, İstanbul'da sempozyum denilince artık akla Üsküdar ilçesinin gelmesinden gurur duyduklarını söyledi.
Türkmen, bu yıl sempozyumun 9'uncusunu düzenlediklerine dikkati çekerek, şöyle devam etti:
'Yine geçtiğimiz sempozyumlarda olduğu gibi çok hassas, titiz bir çalışmanın ürünü sempozyumumuzu inşallah bilim, kültür ve sanat camiamızın, Üsküdarlı hemşehrilerimizin ve İstanbullu kültür ve sanat dostlarının beğenisine sunacağız. Bir sempozyum, malum öyle 10 günde hazırlanacak iş değildir, hele Üsküdar Sempozyumu, bir kuyumcu titizliğinde hazırlanmış bir sempozyumdur. İnşallah yapılacak oturumlarla her yönüyle kendini hissettirecek, medeniyet yolculuğumuzda, kültür sanat tarihimizde iz bırakacağı görülecektir.'
Belediyecilikte, insan hayatının her safhasıyla ilgili çalışmalar yapıldığına işaret eden Türkmen, 'Yaptığımız parklar, bahçeler, yollar değişir, yerine yenileri gelir ama sempozyumlarda ortaya sunulan eser, dünyadan hiçbir zaman silinmeyecektir. Nasıl ki biz bin yıl önceki kültürel değeri olan eserleri kendimize kaynak kabul ediyorsak, bu sempozyumlardaki eserler de bundan sonraki yıllarda ilim ve bilim adamlarının başucu eseri olacaktır.' ifadelerini kullandı.
Türkmen, 3 gün devam edecek sempozyumda yerli ve yabancı 153 bilim insanının emeği olduğunu anlatarak, sempozyumun bilim kuruluna çalışmaları için teşekkür etti.
Sempozyum Koordinatörü Dr. Coşkun Yılmaz ise sempozyumda Türkiye'de bir araya gelmesi kolay olmayan ilim insanların yer alacağını ifade ederek, 'Bu birliktelikte Üsküdar Belediyesinin ilmi çevrelere gösterdiği nezaketin, Üsküdar'ın tarihine, mazisine, kültürüne bakışının, misafirlerini nezaketle ağırlamasının ve uğurlamasının önemli bir yeri vardır.' dedi.
Sosyal medya ve internet vasıtasıyla her şeyin çok pratikleştiğine değinen Yılmaz, 'Böyle bir ortamda, ciddi bir emeği ve sabır gerektiren bir faaliyeti yerel yönetimlerde görmek, maalesef pek mümkün olmuyor ama Üsküdar Belediyesinde görebiliyoruz. Siyasette çok karşılığı olmadığı gözetilen ama mazide ve atide karşılığı olan böyle önemli bir sempozyuma emek veriyorlar.' değerlendirmesinde bulundu.
Yılmaz, dünyada gelişmiş ülkelerin şehir gelişimlerini üniversite ve yerel yönetimlerin iş birliği ile sağladığını söyleyerek, 'Bu bizde maalesef pek yapılamıyor. İşte bu sempozyum, bugüne kadarki külliyatı, bini aşkın tebliği ile yerel yönetim ve uluslararası ilmi çevreler iş birliğinin çok önemli bir örneğini ortaya koyuyor.' diye konuştu.
Sempozyumun 15 Temmuz şehit ve gazilerine ithaf edildiğini belirten Yılmaz, bu ithaf ile hem gündeme bir söz söyleyeceğini hem de düzenlenecek panellerle şehit ve gazilerin bilimsel anlamda geleceğe taşınmasına katkı sunulacağına vurgu yaptı.
Haliç Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çiçek Derman da 6. kez sempozyumun bilim kurulunda yer almaktan gurur duyduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
'Üsküdar Belediyesi ailesinin bir üyesi olmak, benim için bir gurur vesilesi. Çok zengin bir katılımla, büyük bir ciddiyet ve yurt içinden yurt dışından kaliteli tebliğlerle kaliteli ilim adamları sempozyumda yer alıyor. Tebliğleri seçerken çok zorlandık, belediyeden hiçbir müdahale görmeden, tamamen konulardaki ehil hocaların sözüne bakılarak, seçimler yapıldı. Tekrardan kaçındık, Hilmi Türkmen'e anlayışı ve yardımları için, sempozyumu hazırlayan ekibe de emekleri için teşekkür ediyorum.'
Sempozyum, 11 Kasım Cuma günü saat 19.00'da Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenecek '15 Temmuz ve Üsküdar' paneli, 15 Temmuz fotoğraflarının yer aldığı sergi ve '15 Temmuz Çağrışımları' konseri ile başlayacak.
- Sempozyum
Tebliğ sunumları Çamlıca Sabahattin Zaim Eğitim Merkezi'nde gerçekleşecek sempozyumda, tarihçi yazar Erhan Afyoncu, Üsküdarlı büyük Osmanlı tarihçisi Abdullah Üsküdari ile ilgili bilinmeyenleri paylaşacak. Genç tarihçi Saro Dadyan da Çırağan Sarayı'ndan Nusretiye Camisi'ne kadar, İstanbul'un göz alıcı birçok yapısına imza atan mimar Balyan ailesini anlatacak.
'Üsküdar'ın Uluslararası Göçmenleri Suriyeliler, Afganlılar ve Toplumsal Uyum', 'Tanzimat Çamlıcası ve Jöntürkler', 'Müslüman Yetimlere Sahip Çıkan İlk Kapsamlı Eğitim Projesi', 'Osmanlılar'da Bir Sosyal Politika Örneği: Üsküdar'da İkiz Çocuk Maaşı Uygulaması', '18. Yüzyıl Britanya Basınında Üsküdar' gibi konular işlenecek.
Sempozyumla ilgili ayrıntılı bilgiye 'www.uskudarsempozyumu.com' sitesinden ulaşılabilecek.
'Uluslararası 9. Üsküdar Sempozyumu'
Sempozyum, 11 Kasım'da '15 Temmuz ve Üsküdar' paneli, 15 Temmuz fotoğraflarının yer aldığı sergi ve '15 Temmuz Çağrışımları' konseriyle başlayacak.