Uluslararası Af Örgütü'nden 'Ölüm Cezası' Raporu

Rapora göre geçen yıl, dünya genelinde ölüm cezası uygulaması bir önceki yıla göre yüzde 4 azaldı.

Uluslararası Af Örgütü'nün ölüm cezasıyla ilgili 2017 küresel değerlendirme raporuna göre geçen yıl, dünya genelinde ölüm cezası uygulamasında bir önceki yıla göre yüzde 4 azalma yaşandı.

Uluslararası Af Örgütü, ölüm cezasıyla ilgili 2017 küresel değerlendirme raporunu yayımladı.

Rapora göre, 2017'de 53 ülkede en az 2 bin 591 ölüm cezası verildi ve 23 ülkede en az 993'ü uygulandı. Geçen yıl, 2016 yılında uygulanan bin 32 ölüm cezasına kıyasla yüzde 4 azalma görüldü.

Ölüm cezasını kaldırmak için verilen küresel mücadelede Sahraaltı Afrika'nın çok önemli aşamalar kaydettiği aktarılan rapor, Belarus, Mısır, İran, Pakistan ve Suudi Arabistan'da uygulanan ölüm cezalarında azalma olduğunu, Filistin, Singapur ve Somali gibi bazı ülkelerdeyse artış yaşandığını ortaya koyuyor.

Geçen yıl sonu itibarıyla 106 ülke tüm suçlar için, 142 ülke de tüm suçlar için olmasa da ölüm cezasını yasalardan ya da uygulamadan kaldırdı, 23 ülke ise ölüm cezası uygulamalarına devam etti.

Avrupa ve Orta Asya'da ölüm cezası uygulayan tek ülke Belarus oldu. 2017'de en az 4 ölüm cezası veren Belarus, bu cezalardan en az ikisini uyguladı.

Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da kaydedilen uygulamaların sayısı 2017'de 847'ye düşerek, yüzde 1 oranında azaldı.

Rapora göre, ölüm cezasının en çok uygulandı ülke Çin oldu ancak bu ülkede ölüm cezasına dair bilgiler devlet sırrı olarak saklandığından kaç kişiye bu cezanın uygulandığı bilinmiyor.

Çin'in ardından en fazla ölüm cezası uygulanan ülkeler ise sırasıyla İran, Suudi Arabistan, Irak ve Pakistan oldu.

Söz konusu 4 ülkenin uyguladığı ölüm cezaları, uygulanan tüm ölüm cezalarının yüzde 84'üne tekabül ediyor.

Gine, Sahraaltı Afrika'da ölüm cezasını tüm suçlar için kaldıran 20. devlet olurken, Kenya cinayet için uygulanan zorunlu ölüm cezasını kaldırdı. Burkina Faso ile Çad ise yasa önerileri ve yeni yasalarla ölüm cezasını yürürlükten kaldırmaya yönelik çeşitli adımlar attı.

Amerika kıtasında Guyana, Trinidad ve Tobago ile Amerika Birleşik Devletleri ölüm cezası verdi. ABD'de geçen yıl verilen 41 ölüm cezasının 23'ü uygulandı. Sayılar 2016'ya göre az bir oranda yükseldi ancak tarihsel olarak bakıldığında geçen yıllarda olduğu gibi düşük seviyelerde kaldı.

- "Gelişmeler, bölgenin ölüm cezasını kaldırmak için umut ışığı yakan konumunu güçlendirdi"

Raporla ilgili değerlendirmede bulunan Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty, "Sahraaltı Afrika’da sağlanan gelişmeler, bölgenin ölüm cezasını kaldırmak için umut ışığı yakan konumunu güçlendirdi. Bölge ülkelerinin bu konudaki öncülüğü, son derece zalim, insanlık dışı ve aşağılayıcı olan ölüm cezasının ortadan kaldırılmasının mümkün olduğuna dair umutları tazeliyor." ifadelerini kullandı.

Bazı liderlerin ölüm cezasını kaldırarak sorunları insani, etkili ve kanıta dayalı politikalar aracılığıyla ele almak yerine anlık ve geçici bir çözüm olarak ölüm cezasına başvurduğunu belirten Shetty, şunları kaydetti:

"Güçlü liderler adaleti sağlar, ölüm cezası uygulamaz. Geçen 40 yıl içinde ölüm cezasına ilişkin küresel yaklaşımda son derece olumlu değişikliklere tanıklık ettik ancak devlet eliyle öldürme gibi korkunç bir uygulamaya son verilmesi için acilen daha fazla adım atılması gerekiyor. Ölüm cezası şiddet kültürünün belirtisidir, çözümü değil. Biliyoruz ki tüm dünyada insanların desteğini güçlendirirsek bu acımasız cezaya karşı durabilir ve her yerde ölüm cezasına son verebiliriz."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile