Uluslararası Af Örgütü raporunda Güney Kordofan'daki sivillerin, hastane, okul ve yardım kuruluşlarının Sudan tarafından hedef alındığı öne sürülerek, Sudan güvenlik güçlerinin, bölgeye karşı gelişi güzel hava saldırıları düzenledikleri ve bu saldırılarda yasaklanmış olan misket bombası kullandığı savunuldu.
Güney Kordofan Eyaleti'ndeki sivillerin 4 yıldır hava saldırıları altında yaşadığına dikkat çekilen raporda, geçen Ocak ve Nisan ayları arasında bölgedeki 67 yerin Sudan uçaklarınca vurulduğu ve bu saldırılarda misket bombası da dahil 374'ten fazla bomba kullanıldığı iddia edildi.
Çatışmalardan dolayı Güney Kordofan Eyaleti'ndeki 1 milyon 400 bin sivilin evlerini terk ettiği belirtilen raporda, saldırılarda çok sayıda çocuğun hayatını kaybettiği ileri sürüldü.
Sudan'ın Güney Kordofan ve Mavi Nil eyaletlerinde faaliyet gösteren silahlı muhalif grup Sudan Halk Kurtuluş Ordusu Kuzey (SPLA-N), 2011 yılında Güney Sudan'ın ayrılmasından sonra her iki eyalette Sudan hükümetine karşı silahlı ayrılıkçı mücadele yürütüyor.
Hartum, SPLA-N'nın Güney Sudan tarafından desteklendiği iddiasını sık sık dile getiriyor.
Uluslararası Af Örgütü'nden Sudan'a Suçlama
Uluslararası Af Örgütü (Amnesty), Sudan ile ilgili yayınladığı bir raporda, Sudan güvenlik güçlerinin Güney Kordofan eyaletinde isyancılar ile mücadele ederken sivilleri bombalayarak savaş suçu işlediğini iddia etti.