Uluslararasi Alandaki En Basarili 1.000 Türk Arastirma Ile Belirlenecek

Heidrick&Struggles, üstün basari seviyesine ulasmis Türkleri dünyaya tanitmak ve bu basarinin kaynagini bulgulamak üzere kapsamli bir proje baslatti Projenin ilk adiminda, bir arastirma çalismasi ile 35 temel alanda çalisan küresel profesyoneller ile dünyaca saygin doktorlar, bilim insanlari, akademisyenler ve girisimciler tespit edilecek.

Türkiye'nin uluslararasi alanda en üst düzeyde basari elde etmis profesyonelleri, "Global Turks par Excellence" arastirmasinda ilk kez bir araya getiriliyor.

Küresel boyutta 1.000 En Basarili Türk'ün ilk kez belirlenecegi arastirma liderlik sirketi Heidrick&Struggles (H&S) tarafindan yaratildi. Arastirma, Amerikan Sirketler Dernegi (AmCham Türkiye) ve Uluslararasi Yatirimcilar Dernegi (YASED) is birligi ile gerçeklesecek.

Projenin ilk adiminda, bir arastirma çalismasi ile 35 temel alanda çalisan küresel profesyoneller ile dünyaca saygin doktorlar, bilim insanlari, akademisyenler ve girisimciler tespit edilecek.

Proje, çok uluslu sirketlerde üst düzey yönetim pozisyonlarina yükselen Türk yönetici sayisinin son 20 yilda gösterdigi artistan yola çikarak Türkiye'nin insan kaynagi yetistirmedeki yetkinliginin ve küresel is dünyasina Türklerin etkin katkisinin altini çizmeyi amaçliyor. Bu "basari haritasi" ile kariyerlerinin erken döneminde olan genç Türk yöneticilere yol göstermek, takip edebilecekleri bir sablon sunmak projenin ana hedeflerinden biri olarak belirtiliyor.

- "Çok boyutlu ve 4-5 yil sürecek bir proje"

Projenin tanitildigi webinarda konusan Heidrick & Struggles Türkiye Yönetici Ortagi Aysegül Aydin, 8 yil önce bu projeyi tasarladigini belirterek, sunlari kaydetti:

"Türk yöneticilerin küresel boyutta çok daha mobil hale geldigini ve yurt disinda dev global sirketlerde üstlendikleri rollerde büyük basarilar elde ettiklerini görmeye basladim. Bu parlak basarilar 35 yas alti girisimci Türklerden veya Harvard, MIT, Stanford gibi liderler liginde görev alan Türk doktor ve bilim insanlarimizdan veya sivil toplum, kültür ve sanat alanlarindan arka arkaya akmaya basladi. O asamada biz H&S Türkiye Ofisi olarak 2 bin 500 Türk'ü inceledik fakat arastirmanin sonunda ortalama yas 37 çiktigi için bir süreligine projeyi askiya almaya karar verdik.

Istedik ki ortalama yas 45'lere yükselsin ve arastirma sonuçlarini tüm dünya ile paylastigimizda en iddiali sekilde argümanlarimizi ortaya koyabilelim. Simdi proje çok boyutlu ve 4-5 yil sürecek bir proje kapsamina ulasti. Bu asamada, toplam 400 sirket üyesi ile AmCham ve YASED'in güçlü küresel varligi, akademik ortaklarimiz, Harvard Business Review ve tüm sponsorlarimizin destekleri ile yola çikmak müthis heyecan verici. Proje tamamlandiginda yurt disi dünyasi ne kadar büyük ölçekli yapida, ne kadar önemli rolde basi çeken kisilerin Türk oldugunu saskinlikla ögrenecek. Türkiye'mizi birçok büyük ölçekli küresel sirket için bölgesel merkez olarak görmek istiyor ve ülkemizin rekabet içinde oldugu birçok ülkeye kiyasla aslinda ne kadar daha avantajli oldugunu ispat ederek global yatirimlar açisindan cazibesinin altini çizmek istiyoruz. Projemizin ilk ayagini olusturan arastirma çalismasi Haziran 2022'de tamamlanacak. Bundan sonra ise dünya çapinda United Nations, World Economic Forum, Chatham House gibi degerli platformlarda sonuçlarin açiklanmasi ve bazi panel çalismalari yer alacak."

- "Türkiye'nin en degerli kaynagi insani"

YASED Baskani Aysem Sargin da YASED olarak, 30 ülkeden 265 üyeleriyle Türkiye'deki uluslararasi dogrudan yatirimlarin yüzde 85'ini temsil ettiklerini bildirdi.

Üyelerinin, yatirimlariyla Türkiye'nin yüksek katma degerli üretimine, istihdamina ve ihracatina önemli katkilarda bulundugunu aktaran Sargin, su degerlendirmelerde bulundu:

"Tümünün ortak görüsü, Türkiye'nin en degerli kaynaginin insani oldugu. Sirketlerimizin küresel yapisi sayesinde Türkiye'nin güçlü ve gelisme potansiyeli yüksek nitelikli is gücüne, dünyaya açilma ve farkli cografyalarda kariyer yapma imkani da sunuyoruz.

Sektörlerinde lider konumda olan ve dünya ekonomisine yön veren üye sirketlerimizin üst düzey pozisyonlarinda görev alan Türkler, YASED için büyük gurur kaynagi. Bulunduklari sirketlerde ve ülkelerde Türkiye'nin bir elçisi olarak çalisan, ülkemizi, insanimizi, kültürümüzü en iyi sekilde temsil eden bu degerli profesyoneller, ülkemizin tarihsel derinligini, kültürel zenginligini ve bir yatirim destinasyonu olarak yüksek potansiyelini en dogru sekilde tanitarak olumlu bir Türkiye algisina önemli katkilarda bulunuyorlar. Bu kiymetli temsilcilerimizin gayretlerinin bilinirligini ve görünürlügünü artirmak, kendi aralarindaki dayanismayi ve ülkemizle olan baglarini güçlendirmek, ilham veren basari hikayeleri ile gençlerimize örnek olmalarini saglamak amaciyla hayata geçirdigimiz Global Turks par Excellence projesinin, bugün tam olarak faydalanamadigimiz büyük bir potansiyeli harekete geçirecegine inaniyoruz. Tüm üyelerimizi ve paydaslarimizi bu projeye destek vermeye ve ülkemizin uluslararasi görünürlügü ve basarisina katkida bulunmaya davet ediyorum."

AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Baskani Tankut Turnaoglu ise Türkiye'nin, genç ve vasifli is gücü bakimindan dünya genelinde az sayida ülkenin sahip oldugu bir potansiyeli bulundugunu ifade ederek, "Türkiye'nin bölgesel bir merkez olmasi ve yatirim çekiciliginde, yurt içi ve disinda üst yönetim kademelerinde rol alacak yetismis Türk is gücünün önemli bir yeri olduguna inaniyoruz. Türkiye'nin yeni yetisen genç ve azimli yeteneklerinin basarili olmalari için edinmeleri gereken yetkinlikleri ortaya koymayi amaçliyoruz." dedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile