Muğla'nın Bodrum ilçesinde İskenderun Teknik Üniversitesi ve Ege Üniversitesinin ortaklaşa düzenlendiği "Uluslararası Balon Balığı Sempozyumu" başladı.
Kentteki bir otelde gerçekleştirilen sempozyuma, Türkiye, Japonya, Yunanistan, İtalya, Finlandiya Lübnan, Mısır'ın da aralarında bulunduğu 15 ülkeden konuşmacı katıldı.
İki gün sürecek sempozyumda, üniversite, araştırma merkezi ve enstitü olmak üzere 35 ayrı kurum ve kuruluştan yetkililer, balon balıklarıyla ilgili detaylı bilgi verecek.
İskenderun Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, düzenlenen sempozyumun çok önemli olduğunu söyledi.
Balon balıklarının Akdeniz ve Ege Denizi'nde ekosisteme büyük zarar verdiğini dile getiren Turan, "Balon balıkları, ekosisteme verdiği zararların yanında, balıkçılık ekonomisine, ülke ekonomisine büyük zararlar vermektedir. Balon balıklarının şu anda ülkemizde 8 türü vardır. Tüm Akdeniz'de ise 11 türü bulunmaktadır." dedi.
Balon balıklarının yeme konusunda hiçbir seçiciliğinin olmadığına dikkati çeken Turan, bu türlerin besin ayırt etmediğini her şeyi yiyebildiğini anlattı.
Bazı balon balıklarının insanlara bile saldırdığına işaret eden Turan, şöyle konuştu:
"Bu balıkların insana saldıran bazı türleri de vardır. Birkaç yaralama vakası bulunmaktadır. Avcıların balıklarını tüketmektedir. Oltalarını, ağlarını koparmaktadır ve kullanılamaz hale getirmektedir. Özellikle son 10 yıldır çok etkin bir şekilde ekosisteme zarar veriyor. Bazı balıkçılar bu türlerden dolayı balıkçılığı bıraktı. Onun için turizme ve insan sağlığına verdiği zararların yanında, balıkçılar balon balıklarından çok büyük zararlar görmektedir."
- "Ölüm vakaları bulunmaktadır"
Bu balıkların çoğunun etinin yenmediğini ifade eden Turan, bu türlerin toksik etkiye sahip olduğunu, bu balıkları yemeden dolayı ölüm vakaları dahi bulunduğunu dile getirdi.
Turan, Japonya'da balon balıkları yediğinden dolayı 60'ın üzerinde insanın öldüğünü belirterek "Mısır'dan gelen bilim adamlarının söylediklerine göre, balon balıklarını yediklerinden dolayı ölüm vakaları görülmektedir. Halk bunların zehirli olup olmadığını bilmiyor." dedi.
Prof. Dr. Turan, balon balıklarının Türkiye'ye Süveyş Kanalı yoluyla Kızıldeniz ve Pasifik Okyanusu'ndan geldiğini ve ilk olarak 2003 yılında Gökova Körfezi'nde görülüp kayda geçildiğini kaydetti.
Sempozyuma Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kaynak Yönetimi ve Balıkçılık Yapıları Daire Başkanı Ramazan Çelebi de katıldı.
'Uluslararası Balon Balığı Sempozyumu'
Muğla'nın Bodrum ilçesinde 15 ülkeden bilim adamlarının katılımıyla düzenlenen sempozyum başladı İskenderun Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan: 'Balon balığı, ekosisteme verdiği zararların yanında, balıkçılık ekonomisine ve ülke ekonomisine büyük zarar vermektedir. Balon balıklarının şu anda ülkemizde 8 türü vardır'