'Uluslararası Changing Perspectives Kısa Film Festivali'

Uluslararası Changing Perspectives Kısa Film Festivali'nin programı açıklandı.

Katadrom Kültür Sanat ve Sosyal Politikalar Derneği tarafından organize edilen ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen, 5-8 Mayıs 2016 tarihlerinde 4. kez düzenlenecek Uluslararası Changing Perspectives Kısa Film Festivali programı açıklandı.

Konuya ilişkin verilen bilgiye göre, 50'ye yakın ülkeden 100'ü aşkın filmin yer aldığı festival programı Sınır, Kültürel Bakış, Değişim Deneyimi, korku filmlerinden oluşan Ürkünç, komedi filmlerinin yer aldığı Gülünç, kadın öykülerini ve deneyimlerini anlatan Mor Portreler ve çocuklara dair filmlerin yer aldığı Kaleydoskop gibi bölümlerden oluşuyor.

- 'Take Me To Jermany'

Almanya asıllı fotoğraf sanatçısı Charlotte Schmitz'in göç yolculuğundaki mültecilerin kendi his ve düşünceleri üzerine Polaroid fotoğraflardan oluşan Take Me To Jermany fotoğraf sergisi 5-15 Mayıs 2016 tarihleri arasında SUPA Suriye Pasajı Salonda ziyarete açık olacak.

- Atölyeler

Kadir Has Üniversitesi Sosyal Psikoloji Bölümünden Yrd. Doç. Gülseli Baysu ve Leuven Üniversitesi'nde doktora adayı Canan Coşkan'la Kültürel Sınırlar ve Psikolojik Engeller, MAVIBLAU yazarları Marie Hartlieb ve Tuba Yalçınkaya'yla Sınırlar Göç ve Medya Atölyesi'nin de yer aldığı dört farklı atölye festival katılımcılarıyla buluşacak.

- Yeşilçam Sineması Film Günleri

Festival kapsamında bu yıl ilk kez Yerli Film Günleri düzenlenecek. 9 - 12 Mayıs 2016 tarihleri arasında 'Kar Korsanları', 'Çekmeceler', 'Neden Tarkovski Olamıyorum' ve 'Çekmeköy Underground'ın da aralarında yer aldığı yerli sinemanın son dönem filmlerinden 9 film İngilizce altyazılı olarak Yeşilçam Sineması'nda gösterilecek. Gösterimler sonrasında film yönetmenleriyle söyleşiler gerçekleştirilecek.

- Festival Programı Bölümleri

Sınır'da, kurmaca ve belgesel olmak üzere 13 filmin yer aldığı bölümde, Belçikalı yönetmen Laura Vandewynckel 'in 2015 yılında Cannes ve Toronto Film Festivali programında yer alan Cennet filminin yanı sıra Suriyeli sığınmacıların Suriye'den Türkiye'ye geçiş yolculuklarında cep telefonlarıyla çektikleri 'Parça Tesirli', 'Dikenli Tel' ve 'Mücadelenin Mozaikleri' filmleri izleyici karşısına çıkacak.

Değişim Deneyimi'nde ise Alman yönetmen Marvin Meiendresch'in Dr Frei’ın izole edilmiş bir hastanın, odasından kaçmak için şansını denediği anda kendi kendine giriştiği içsel bir sorgulamayı konu alan 'Tedavi' filmi yer alıyor. 'Tedavi', Londra Bilim Kurgu ve Fantastik Filmler Festivali, 32. Saraybosna Kış Festivali ve Philadelphia Bağımsız Film Festivalinde gösterildi. Değişim Deneyimi bölümünde kurmaca ve belgesel türlerinde 8 film yer alıyor.

Mor Portreler, belgesel ve kurmaca film seçkilerinden oluşuyor. Mor Portler bölümünde izleyici karşısına çıkacak filmlerden biri Amerikan yönetmen Paolo Monico'nun beklenmedik bir ziyaretle eski eşinin ölümü hakkında yeni gelişmeler yaşanan dul bir kadının hikayesinin anlatıldığı 'Anne' filmi. Film Uluslararası Rhode Island Film Festivali, Los Angeles Uluslararası Kısa Film Festivali ve Heartland Film Festival'inde de gösterildi.

Gülünç bölümünde, Rusya, Meksika, Kolombiya, İran, Fransa, İsviçre, İspanya ve Avustralya'dan on kurmaca filmi yer alırken, Fransız yönetmenler Corentin Romagny ve Pierrick Chopin'in Los Angeles Cinefest, Roma Yaratıcılık Festivali, Altın Güneş Film Festivali'nde gösterilen filmi 'Büyük Anne Ne Yapıyorsun Orada' izleyiciyle buluşacak.

Viraj'da, Dokuz Kurmaca ve bir belgesel film yer alacak. Bu bölümde; 68. Cannes Film Festivali, 64. Melbourne Uluslararası Film Festivali ve 40. Atlanta Film Festivalinde gösterilen Yang QIU'nun yönettiği 'Güneşin Altında' filmi izleyici karşısına çıkacak.

Kaleydoskop ise Arjantinli yönetmen Cecilia Kang'ın 65. Berlin Film Festivali Generation bölümünde yer alan filmi 'Video Oyunları'yla birlikte yedi filmi izleyiciyle buluşturacak. Hint yönetmen Hardik Mehta'nın El Cezire Uluslararası Belgesel Film Festivali, Mumbai Uluslararası Film Festivali ve Budapeşte Uluslararası Belgesel Film Festivali'nde En İyi Kısa Belgesel ödüllerinin sahibi olan filmi 'Uçurtmacı' bu bölümde yer alan filmlerden bir diğeri.

Kültürel Bakış bölümünde, 2015 yılında Toronto Film Festivalinde gösterilen Irak ve Almanya ortak yapımı Osama Rasheed'ın yönettiği 'Toplum' filminin yanı sıra kurmaca ve belgesel türünde 8 film yer alıyor. Amerikalı yönetmen Jonathan Stein'ın iki kardeşin perspektifinden ebola salgınının sosyal ve kültürel etkilerini araştırdığı filmi 'Köyün Dışında' bu bölümde izleyici karşısına çıkacak filmlerden bir diğeri. Köyün Dışında 10. Show Me Shorts Film Festivali ve 27. Foyle Film Festivali'nde En İyi Kısa ödülünün sahibi oldu.

Çok Yakın Çok Uzak; Kurmaca ve Belgesel 11 filmin yer aldığı bölümde, Avusturyalı yönetmen Chris Raiber'ın 65. Berlin Uluslararası Film Festivali'nde gösterimi yapılan ve hastanede koma halindeki Nelly'nin sanrılarını konu alan ve adını başrolden alan filmi 'Nelly' izleyici ile buluşacak. Fransız yönetmen Julie Blasenhauer 'in 7. New York Bağımsız Film Festivali'nde gösterilen filmi 'Özür Dilerim' bölümde yer alan filmlerden bir diğeri.

Melez Algı'da ise Kurmaca türünde 10 film yer alırken, Rus yönetmen Konstantin Bronzit'in Melbourne Uluslararası Film Festivali ve Krakow Film Festivali'nde gösterilen filmi 'Kozmozsuz Asla'nın yanı sıra Alman yönetmen Clemens Roth'un 40. Toronto Uluslararası Film Festivali'nde gösterilen filmi Arı Çocuk ve Çiçek Kızın Aşkı' izleyici karşısına çıkacak.

Ürkünç kısmında ise 6 kurmaca film izleyiciyle buluşacak. Bu bölümde İngiliz yönetmen Richard Heap'ın yönettiği, karanlık ve çarpık bir baba/oğul ilişkisini izleyen düşmanlığı konu alan ve Teksas Uluslararası Korku Filmleri Festivali'nde En İyi Kısa Film ödülünün sahibi olan filmi 'Sarmal' yer alıyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile