Prof. Dr. Tekelioğlu, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) koordinasyonunda Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) ve YÜCİTA işbirliğinde kentte bir otelde düzenlenen Uluslararası Coğrafi İşaretler Paneli'nde yaptığı konuşmada, coğrafi işaretlerin günümüzde küresel bir olgu olduğunu ve son derece hızlı geliştiğini belirtti.
Dünyada bu konunun büyük ciddiyetle sürdürüldüğüne dikkati çeken Tekelioğlu, kayıtlı yaklaşık 10 bin coğrafi işaret bulunduğunu ve bunların üçte birinin Avrupa Birliği'nde yer aldığını anlattı. AB'ye üye ülkelerde bin 261 coğrafi işaretli ürünün olduğunu bildiren Tekelioğlu, şunları söyledi:
"Türkiye'de bu konuda çok hızlı bir gelişme var. 1995 yılından bu yana 180 ürüne coğrafi işaret verildi.
Bu ülkemiz için çok önemli. Ülkenin coğrafi işaret potansiyeli özellikle yöresel ürünler bağlamında son derece büyük. Patent Enstitüsü anketlerine göre ülkemizde 2 bin 500 coğrafi işaret alabilecek ürün bulunuyor. Önemli bir potansiyel var ama bu ürünlerin coğrafi işaretler yoluyla korunması, geliştirilmesi ve gelecek nesillere aktarılması lazım. O bakımdan coğrafi işaretlerin rolü çok önemlidir. Üreticileri ve tüketicileri haksız rekabete karşı koruyan önemli bir araçtır."
MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya da Hatay'ın hem ekolojik hem de kültürel açıdan dünyadaki sayılı coğrafyalardan biri olduğunu belirtti.
Şehrin marka kent olma hedefine işaret eden Kaya "Hatay'ın var olan ekolojik ve kültürel değerlerinin yasal koruma altına alınmasında coğrafi işaretleme sisteminden yararlanmak tek ve zorunlu bir yol olarak karışımıza çıkmaktadır" dedi.
DOĞAKA Genel Sekreteri Onur Yıldız ise coğrafi işaretlerin ülkenin ve milli değerlerin tanıtılması, ürünlerin pazarlanması alanında önemli bir adım olarak görüldüğünü kaydetti.
Coğrafi işaretlerin hem iktisadi hem sosyal hayatta belli hareketliliği ve sahiplenmeyi sağlayacağını aktaran Yıldız, panel vesilesiyle insanları bilinçlendirerek, farkındalık oluşturarak bölgesel kalkınmayı hedeflediklerini aktardı.
Türkiye'nin yöresel ürünler potansiyeli ve üreticilerin refah seviyesinin arttırılması gibi konularda fikir alışverişinde bulunulan panele Vali Yardımcısı Orhan Mardinli, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Büyükalaca, kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.
Uluslararası Coğrafi İşaretler Paneli
Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, Türkiye'nin özellikle yöresel ürünler bağlamında coğrafi işaret potansiyelinin son derece yüksek olduğunu belirterek "Patent Enstitüsü anketlerine göre ülkemizde 2 bin 500 coğrafi işaret alabilecek ürün bulunuyor" dedi.