Uluslararası Çukurova Bölgesel Havaalanı Projesi

Mersin Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Abdullah Özdemir, Tarsus'ta kurulması planlanan Çukurova Bölgesel Havaalanı'nın, Adana ve Mersin ekonomisine önemli katkıları bulunacağını belirterek, "Bu proje hayalini kurduğumuz Çukurova metropolünün en önemli basamaklarından birisidir" dedi

Mersin Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Abdullah Özdemir, Tarsus'ta kurulması planlanan Çukurova Bölgesel Havaalanı'nın, Adana ve Mersin ekonomisine önemli katkıları bulunacağını belirterek, "Bu proje hayalini kurduğumuz Çukurova metropolünün en önemli basamaklarından birisidir" dedi.
Özdemir, yaptığı açıklamada, DSİ Bölge Müdürlüğü'nün, Uluslararası Çukurova Havalimanı Projesi'nin yapılacağı alanın birinci sınıf tarım arazisi olduğunu bildirmesi üzerine, Çevre Bakanlığı'nın ÇED Raporunu askıya aldığını belirterek, bu olay üzerine harekete geçen Adana lobisinin, bu projenin iptali ve Şakirpaşa Havaalanı'nın genişletilmesi konularında yoğun bir kampanya başlattıklarını söyledi. Geçen yıla kadar resmi raporlarda 3. sınıf tarım arazisi olarak gösterilen bu bölgenin, nasıl olup da 1. sınıf tarım arazisi haline getirildiğinin merak konusu olduğunu ifade eden Özdemir, "Proje için seçilen Kargılı bölgesinin tarım alanı olduğu herkesin baştan beri bildiği bir konudur. DSİ'nin böyle bir konuyu yeni farketmesi çok ilginçtir. Ayrıca, geçen yıla kadar resmi raporlarda 3. sınıf tarım arazisi olarak gösterilen bu bölgenin, nasıl olup da 1. sınıf tarım arazisi haline getirildiğini merak ediyoruz. Proje için yer belirlenmesi sürecinde hiç bir olumsuz görüş bildirmeyen DSİ'nin, bu aşamada olumsuz görüş bildirmesini çok anlamlı buluyoruz. Adana'da bulunan DSİ Bölge Müdürlüğü'nün böyle bir karar verirken, Adana lobisinin etkisinde kalmadığına inanmak istiyoruz" diye konuştu.
Çukurova Bölgesel Havalimanı için düşünülen Baharlı, Çiçekli ve Kargılı bölgelerine yakından bakıldığında, Kargılı bölgesinin bu alternatifler arasında Adana'ya en yakın bölge olduğunun görüleceğine dikkat çeken Özdemir, "Hatta, bu bölgenin Mersin'e uzaklığı 45 kilometreyken, Adana'ya uzaklığının 30 kilometre olduğuna dikkat edilmelidir. Mersin kamuoyu aslında Kargılı'yı değil, Baharlı veya Çiçekli bölgelerinden birisinin seçilmesini istiyordu. Hükümet, yer belirleme kararını verirken, pek çok faktöre ek olarak, iki kente de yakın olmasına özen göstermiştir. Neticede Kargılı bölgesi seçilmiştir. Ayrıca, bu proje her iki kent ekonomisine de önemli katkılar sağlayacaktır. Yenice'de kurulan Lojistik Köyü'ne çok yakındır. Liman ile demiryolu bağlantısının kurulması planlanmaktadır" şeklinde konuştu.
ÇED Raporu sürecinin devam ettiğine işaret eden Özdemir, bu konuda son sözü Mersin İl Toprak Koruma Kurulu'nun söyleyeceğini hatırlatarak, şöyle devam etti; "
Burada bir noktanın altını özellikle çizmek istiyorum. Çukurova'da bölgesel işbirliği için en güzel fırsat bu projedir. Hayalini kurduğumuz Çukurova metropolünün yolu bu ve benzeri bölgesel projelerden geçmektedir. Böylesine önemli bir bölgesel vizyon projesi, şehirler arası kısır çekişmenin kurbanı olmamalıdır. Adanalı dostlarımıza tavsiyemiz 'küçük olsun benim olsun' mantığını terk etmeleri ve bölgemizi dünyaya açacak bu projeyi engelleme girişimlerinden vazgeçmeleridir."
Sonuç olarak, bu projenin bir Mersin projesi olmadığını, hükümet projesi olduğunu vurgulayan Özdemir, "Bu konuda en üst mercii olan Bakanlar Kurulu kesin kararını vermiştir. Proje bu karar doğrultusunda ilerlemektedir. ÇED Raporu sürecinde ise nihai karar verilmemiştir. ÇED Raporunda belirleyici olacak kararı Mersin İli Toprak Koruma Kurulu verecektir. Bu nedenle telaşa gerek yoktur" dedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile