'Uluslararası El-Cezeri İnovasyon Günleri'

Siirt Üniversitesi tarafından, 'Uluslararası El-Cezeri İnovasyon Günleri' kapsamında panel düzenlendi.

Üniversitenin Kezer merkez yerleşkesinde gerçekleştirilen panele, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Veysi İşler ve TUBİTAK yetkilisi mentor Mustafa Öz konuşmacı olarak katıldı.

Prof. Dr. İşler konuşmasında, Türkiye'de AR-GE ve inovasyon desteklerinin 5 yılda 10 milyon lira üzerinde gerçekleştiğini söyledi.

Öğrencilere fikirlerini olgunlaştırmaları tavsiyesinde bulunan İşler, sadece ODTÜ'de bulunan oyun kuluçka merkezini Siirt Üniversitesinde de kurmak istediklerini, böylesi projelerin Ekonomi Bakanlığı tarafından desteklendiğini belirtti.

İşler, şunları kaydetti:

'Oyun teknolojileri diye bir bölüm var. Burada yaptığınız oyunlarınızı sadece Türkiye'ye değil Dünya'ya satma şansınız var. Siirt Üniversitesi'nde kuluçka merkezi kurmayı planlıyoruz. Benzer bir kuluçka merkezi ODTÜ'de var. Geçen yıl, oradaki öğrenciler 1 milyon 500 bin dolar para kazandılar. Hokus, Dart, Rop ve buna benzer oyun var. Bunlar, 2-3 kişilik grupların çalışması sonucunda ortaya çıkan oyunlardır. Şu an dünyada ilk sıralara yerleşmiş oyunlardır. Çok ciddi kazanç elde ediliyor, çünkü bütün dünya sizin pazarınız ve sizin bunu nerede geliştirdiğiniz önemli değil. İnternet olduğu sürece dünyaya ulaşabiliyorsunuz.'

TUBİTAK yetkilisi Öz de Türkiye'de mentorlukla ilgili bilgiler verdi.

Mentorluğu, deneyimli insanların deneyimlerini, ihtiyacı olan firma ve insanlara sistematik bir şekilde anlatması olarak tanımlayan Öz, 'Ayrıca teknolojik altyapı ve birikimlerimizi kullanmak zorunda olduğumuzu ve yaptığım şeylerin üzerine sürekli yenilerini koymamız gerekiyor.' dedi.

Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman, El-Cezeri İnovasyon Günlerinde, katılımcıların projeler, araştırma geliştirme, bilgi sunma, patent alma çalışmaları konusunda bilgilendirildiğini ifade etti.

Panel, Uluslararası El-Cezeri İnovasyon Günleri kapsamında gerçekleştirilen proje yarışmalarında dereceye girenlere ödüllerinin verilmesiyle sona erdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile