Uluslararası Filistin Halkıyla Dayanışma Günü Coşkuyla Kutlanıyor

Uluslararası Filistin Halkıyla Dayanışma Günü Coşkuyla Kutlanıyor

Her yıl 29 Kasım’da kutlanan Uluslararası Filistin Halkıyla Dayanışma Günü dünyanın farklı şehirlerinde renkli görüntülere sahne oluyor.

BM Genel Kurulu, 2 Aralık 1977 tarihinde mazlum Filistin halkı ile dayanışmasını ilan etmek ve Filistinlilerin istiklal ve özgürlüğe kavuşmak için verdiği mücadeleye destek vermek amacıyla 29 Kasım’ı Uluslararası Filistin Halkıyla Dayanışma Günü olarak adlandırdı. Bu günde, dünyanın birçok ülkesinde Filistin halkı ve ülkelerinin İsrail tarafından işgal edilmesi yüzünden çiğnenen hakları ile dayanışmanın ilan edilmesi için bazı etkinlikler düzenleniyor. Uluslararası Filistin Halkıyla Dayanışma Günü, Filistinliler tarafından coşkuyla kutlandı.

Uluslararası Filistin Halkıyla Dayanışma Günü’nde, birçok ülkeden büyükelçiler ve konuşmacılar Birleşmiş Milletler‘in Filistin Halkının Vazgeçilmez Haklarından Sorumlu Egzersiz Komitesi’nin bugün yapacağı toplantı için New York’ta bir araya gelecek. Katılımcılar, Filistin halkıyla olan dayanışmalarını dile getirecek. Toplantıya BM Senegal Büyükelçisi, BM Genel Kurul Başkanı, BM Güvenlik Konseyi Başkanı, BM Genel Sekreter Yardımcısı ve Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ın mesajını okuyacak olan BM Filistin Devleti Daimi Gözlemcisi katılacak.

İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Filistin Halkının Haklarını Etkileyen İsrail Uygulamalarını Soruşturma Özel Komitesi Başkanı ve işgal altındaki topraklardaki diğer Araplar ve hükümetler arası kuruluşlarla bir sivil toplum örgütü temsilcisi de toplantıya katılanlar arasında yer alacak.

Buna paralel olarak Genel Kurul, Filistin meselesiyle ilgili hazırlanan Filistin Halkının Vazgeçilemez Haklarından Sorumlu Uzlaşma Komisyonu’nun raporu ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Antonio Guterres’in hazırladığı raporun tartışılabileceği düzenli toplantılar gerçekleştirecek.

Bugün ayrıca, BM Genel Kurul binasında, "Filistin halkının ölümsüz kökleri ve sonsuz ufukları var" başlıklı 100 ünlü Filistin figürünün fotoğraflarını içeren bir sergi düzenlenecek. Sergide, 1917’den günümüze kadar şiir, roman, müzik, felsefe, çizim, karikatür, sinema, temsil gibi alanlarda yer almış birçok Filistinli erkek ve kadının resimleri yer alacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile