Hava Harp Okulu ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) işbirliğiyle 10 farklı ülkeden 25 takımın katılımıyla 2 gün boyunca Hezarfen Havaalanı'nda gerçekleştirilen "Uluslararası Geleceğin Hava Araçları Tasarımı Yarışması"nda derece elde edenler törenle ödüllendirildi.
Bakan Işık, törende, Türklerin uçuş merakının yeni olmadığını, Hezarfen Ahmet Çelebi'den Lagari Hasan Paşa'ya kadar pek çok denemeleri bulunduğunu ancak bu denemelerin uzun sürmediğini söyledi.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün "İstikbal göklerdedir" sözünün üzerinden uzun yıllar geçmesine rağmen Türkiye'nin kendi ürettiği hava araçlarıyla uzaya gitme konusunda son yıllarda, emin adımlarla yürümeye başladığını dile getiren Işık, bu konuda önemli mesafe alınmaya başlandığını ifade etti.
Işık, gençlerin bu alanda merakını artırmak açısından bu tarz etkinlikleri önemsediklerini aktardı.
Bilimde sevgi, merak ve sorgulamanın önemli olduğunu vurgulayan Işık, bunların çocuklara küçük yaşta aşılanması halinde gelecekten endişe duyulmasına gerek kalmayacağını belirtti.
- "Gençlerimiz bu alana yoğunlaşmalı"
Işık, bugün sevginin, merakın ve sorgulamanın bir arada olduğu, heyecanın ve tutkunun işin içine girdiği bir aktivitenin icra edildiğini ifade ederek, yarışmaya farklı ülkelerden takımların katılmasının önemine değindi.
Hava araçlarına dünyada da gittikçe artan bir ilgi olduğunundan bahseden Işık, insansız hava araçlarının sivil sektörde artık kurye olarak kullanılmaya başlandığını söyledi.
İnsansız hava araçlarının ilerde sadece askeri değil sivil amaçlarla çok farklı alanlarda kullanıldığına şahit olacaklarını dile getiren Işık, "Dolayısıyla gençlerimizin bu alana yoğunlaşması önümüzdeki süreçte Türkiye'nin bu yarıştan kopmaması ve bu yarışta hak ettiği yeri alması açısından son derece önemli" diye konuştu.
- "Bu, bugünün değil geleceğin yarışı"
Işık, son dönemlerde Türkiye'nin havacılık ve uzay alanlarına çok yoğun bir ilgi gösterdiğini ve yoğun yatırımlar yaptığını belirterek, Atak helikopterini Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterine verdiklerini hatırlattı.
Bu helikopterlerin görev yapmaya başladığını aktaran Işık, şöyle devam etti:
"Atak'ın seri üretimine başlandı. Artık kendi füzemizi kendimiz yapıyoruz. Kendi insansız hava araçlarımızı yapıyoruz. Bu yarış bugünün değil geleceğin yarışı. Bu yarışta en önemli unsur insan unsuru. Gençleri daha çocuk yaşta bu alana yönlendirmek, bu alana ilgi duymalarını sağlamak gelecekte bu yarıştan kopmamak adına son derece önemli."
- Yarışma
İlki 2011, ikincisi 2013'te düzenlenen, "Uluslararası Geleceğin Hava Araçları Tasarımı Yarışması", insansız hava araçlarında geleceğin tasarımlarını ortaya çıkartmak, her yıl değişen görevleri ile yarışmacıların tasarım kabiliyetlerini ve teorik bilgilerini uygulamaya dönüştürerek takım çalışmasıyla ortaya bir ürün çıkartmalarını sağlamak amacıyla bu yıl da gerçekleştirildi.
Uluslararası anlamda Future Flight Design (FFD 2015) ismiyle düzenlenen yarışmanın bu yılki teması "Tasarlanacak hava aracıyla grup halindeki bir mikro iha sürüsünün (swarm) taşınması ve havadan hedef bölgeye bırakılması" olarak belirlendi.
Yarışmaya Türkiye'nin yanı sıra Çin, Bangladeş, Pakistan, Hindistan, Romanya, Macaristan, Polonya, Katar ve Tunus olmak üzere 10 farklı ülkeden 25 takım 210 yarışmacı katıldı.
- Çin birinci, Türkiye ikinci oldu
Yarışmanın 8 Mayıs'taki ilk gününde, uçakların teknik kontrolleri yapılarak uçuşlara başlandı. Uçuşlar ikinci gün de devam etti. İki gün sonunda yapılan 56 uçuş girişiminin 27'si başarıyla tamamlandı.
Kıyasıya mücadele ile geçen yarışmada jürinin değerlendirmesi sonucu Çin Hava Harp Okulu'nun AFEU isimli takımı birinci oldu.
AFEU takımına birincilik ödülünü Bakan Işık verdi.
Yarışmanın ikincilik ödülünü ise Türkiye kazandı. Anadolu Üniversitesi'nden katılan Anatolia Aero Design takımının "ikincilik" ödülünü Hava Harp Okulu Komutanı Hv. Plt. Tümg. Fethi Alpay verdi.
Yarışmada üçüncülüğü ise Hindistan'dan katılan Vayuputras takımı kazandı.
- Özel gösteri uçuşu
Konuşma ve ödül töreni sonrası birinci olan takımın insansız hava aracı gösteri uçuşu gerçekleştirdi.
Yaklaşık 3 dakika süren uçuş sırasında hava aracı seyircilerin üzerinden geçerken küçük maket uçak bıraktı.
Etkinlik Hezarfen gösteri uçuşları ve akrobasi pilotu Ali İsmet Öztürk'ün gösteri uçuşuyla sona erdi.
Öztürk'ün gösterisi seyirciler tarafından uzun süre alkışlandı.
Uluslararası Geleceğin Hava Araçları Tasarımı Yarışması
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, insansız hava araçlarının ilerde pek çok alanda kullanılacağını belirterek, "Dolayısıyla gençlerimizin bu alana yoğunlaşması, önümüzdeki süreçte Türkiye'nin bu yarıştan kopmaması ve bu yarışta hak ettiği yeri alması açısından son derece önemli" dedi.