''Uluslararası Giriş Noktalarında Halk Sağlığı Acil Durum Eylem Planı Tatbikatı''

''Uluslararası Giriş Noktalarında Halk Sağlığı Acil Durum Eylem Planı'' kapsamında, İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nda tatbikat düzenlendi.

Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü organizasyonuyla gerçekleştirilen tatbikatta, senaryo gereği, Adnan Menderes Havalimanı'na iniş yapan uçakta bulunan ve bulaşıcı hastalık taşıma ihtimali olan 3 yolcuya, koruyucu kıyafetler giyen 112 Acil Sağlık ekiplerince uçakta müdahale edildi.

Durumu ağır olan 3 hasta, özel taşıma kabini ile ambulansa taşındı. Yolculara da ambulansta ilk müdahaleleri yapıldı.

Hastaların uçaktan çıkarılmasının ardından emniyet görevlilerine tedbirlere ilişkin bilgi veren sağlık ekipleri, hastaların hastanelere sevkini gerçekleştirdi.

Adnan Menderes Havalimanı'nda oluşturulan kriz masasında, İzmir Vali Yardımcısı Zülkif Dağlı, Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ömer Koçak ile Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ali Coşkun, çalışmaları takip ederek kurumlar arası koordinasyonu sağladı.

Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ali Coşkun, tatbikatın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, globalleşen dünyada, ulaşım imkanlarının hızla ilerlemesinin, çeşitli avantajların yanı sıra hastalık, biyolojik kirlilik, nükleer kazalar gibi sıkıntıları da beraberinde getirebildiğini anlattı.

-Tatbikat, Türkiye'de ilk kez yapıldı-

Halk sağlığına yönelik bir olumsuzluğun kaynağından kontrol edilememesi halinde, insan ya da eşya taşınması ile bulaşıcı riskinin oluştuğuna işaret eden Prof. Dr. Coşkun, ''Bugün Adnan Menderes Havalimanı'nda, bulaşıcı bir hastalığın Türkiye'ye girişi sırasındaki krizi yönetme noktasında birden fazla kurumun içinde bulunduğu başarılı bir tatbikat yürütüldü'' dedi.

Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü önderliğinde yürütülen tatbikata, 112 acil sağlık hizmetleri çalışanları olarak katıldıklarını ifade eden Prof. Dr. Coşkun, şöyle konuştu:

''Kirliliğe uğramış, hasta olmuş insanların tahliyesinde kullanılacak özel hasta kabinleriyle bu tatbikata katıldık. Türkiye'de ilk kez yapılan tatbikatın devamında kendimizi daha iyi bir noktaya götürmeyle ilgili kontrollerimizi yapacağız. Tatbikatta, ateşi olan, döküntüleri başlayan kişilerin, isimsiz bir ülkeden uçakla Türkiye'ye gelmesi senaryosu vardı. Senaryo gereği, havadayken ense sertliği, bulantı, ateş gibi şikayetler taşıyan kişilerin menenjite uyumlu bulguları olduğu tespit edildi. Uçak personeli tarafından ineceği hava meydanındaki sağlık birimi çalışanlarına konu iletildi. Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü, yolcuların geldiği ülkeyi göz önüne bulundurarak, hangi ülkede hangi hastalıkların daha sık görüldüğünü değerlendirdi ve ona yönelik tedbirler alındı. İniş yapan uçak, alanda özel bir yere çekildi. İlgili sağlık personeli, özel kıyafetleriyle uçağa girerek, hastaları değerlendirdi. Hasta özel kabinle ambulansa alındı. Bulaşma ihtimali olan yolcuların da 112 ekiplerince hastanelere sevki gerçekleştirildi.

''

Sağlık Bakanlığı Danışmanı Ömer Koçak da Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen tatbikatta tüm kurumların işbirliği içinde hareket ettiğini kaydetti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile