Uluslararasi Göçmenler Günü AGÜ'de Kutlandi
Uluslararasi Göçmenler Günü, Abdullah Gül Üniversitesi’nde (AGÜ) düzenlenen etkinlikle kutlandi.
Göçmenler Günü kutlamasi AGÜ ev sahipliginde Kayseri Il Göç Idaresi Müdürlügü is birligiyle düzenlendi.
Sümer Kampüsü Konferans Salonunda gerçeklestirilen etkinlikte Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümünden Doç. Dr. Gülnara Jorobekova ve Dr. Ögr. Üyesi Cavid Asadov’un konser verdi. Göç Idaresi Baskanligi’nin video gösteriminin de yapildigi etkinlikte yine Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü ögrencisi Serhat Alperen’in baglama performansina yer verildi.
Göçmen çocuklar ve gençlerden olusan müzik gruplarinin verdigi mini konserlerde büyük ilgi görerek ayakta alkislandi. Kutlama etkinliginin açilisinda konusan Rektör Prof. Dr. Cengiz Yilmaz, Birlesmis Milletler Genel Kurulu’nun Uluslararasi Göçmenler Günü’nü ilan ederek aslinda bu konunun ne kadar olumlu ve pozitif bir tarafi oldugunun altini çizdigini söyledi.
Göçmenligin çok kültürlülük oldugunu belirten Rektör Yilmaz: “Göçmenlik demek yeni geldigi, içinde bulundugu topluma son derece olumlu katkilarda bulunan, son derece degisik perspektifler sunan hatta yenilikçilik anlayisi getiren yeni bir nefes, yeni bir enerji demek. O yüzden ben bu günün çok anlamli ve önemli oldugunu düsünüyorum” dedi.
Kayseri Il Göç Idaresi Müdürü Ahmet Danisman da konusmasinda Türkiye olarak dünyanin en önemli göç güzergahlarinin birinin üstünde yasadiklarini kaydetti.
Danisman, tarih boyunca sayisiz medeniyete ev sahipligi yapmis, büyük göçlere taniklik etmis kadim bir kültürün varisleri oldugumuzu belirterek, “Saniyorum bu taniklik nedeniyle hem ecdadimizda hem tarihimizde, örfümüzde, ananemizde bu göç kültürü yer bulmus kendine. Çok önemli sayida yabanci agirliyoruz ülke çapinda. 190’a yakin ülkenin mensubunu agirliyoruz ülke olarak. Dünya üzerinde 208 ülke oldugunu düsünürsek çok önemli bir rakam. Bence tarihe taniklik ediyoruz. Önemli bir süreçten geçiyoruz. Hatalarimiz, eksiklerimiz vardir karsilikli ama mutlaka bunu tarih yazacaktir” seklinde konustu.
Kutlama etkinligine Kayseri’de yasayan çesitli ülkelerden çok sayida mülteci ve ailelerinin yanisira AGÜ’den akademisyenler ve uluslararasi ögrenciler ile Il Göç Müdürlügü çalisanlari katildi.
Öte yandan kutlama etkinligi öncesinde Kayseri’de yasayan çesitli ülkelerden mülteci çocuklar Sümer Kampüsü’nü ziyaret ederek tarihi Sümerbank Bez Fabrika binalarindan dönüstürülen kampüsteki egitim alanlarini gezdi.
Çocuklar ayrica kampüs içindeki Cumhurbaskanligi Abdullah Gül Müzesi ve Kütüphanesi’ni de ziyaret etti.