'uluslararası Hititoloji Kongresi' Varşova'da Başladı

'uluslararası Hititoloji Kongresi' Varşova'da Başladı

Bu yıl 8'incisi gerçekleştirilen 'Uluslararası Hititoloji Kongresi', Polonya'nın başkenti Varşova'da başladı.


Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın destekleriyle Varşova Üniversitesi'nde yapılan kongreye, Varşova Büyükelçisi Reşit Uman, Çorum Valisi Nurullah Çakır, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Varşova Kültür ve Tanıtma Ataşesi Abdullah Kasım Sonkaya, Varşova Üniversitesi Rektörü Katarzyna Chalasinska-Macukow ile Türkiye ve dünyanın çeşitli ülkelerinden 180 akademisyen katılıyor.
Kongrede, 'Hitit Uygarlığı'nın Tanıtımında Çorum' konulu bir sunum yapan Vali Çakır, 2008 yılında Çorum'da yapılan '7'nci Uluslararası Hititoloji Kongresi'nden bugüne kadar Hitit uygarlığının tanıtımı ile ilgili sürdürülen çalışmaları anlattı.
Uzun bir aranın ardından, 2010 yılında yeniden başlanan Eskiyapar kazılarıyla ilgili bilgi veren Nurullah Çakır, Eskiyapar Örenyeri'nde Hitit dönemine ait çivi yazılı bir tablet bulunduğunu söyledi.
Berlin Pergamon Müzesi'nden yaklaşık yüz yıl sonra kendi topraklarına dönecek olan Boğazköy-Hattuşa Sfenksi'ne de değinen Çakır, Hattuşa'nın UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kabul ediliş tarihi olan 28 Kasım'da sfenksin Boğazköy Müzesi'nde sergileneceğini belirtti. Çakır, sfenksin Türkiye topraklarına getirilişindeki katkılarından dolayı Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a ve anlayışlarından dolayı Alman yetkililere teşekkür ederken, sfenksi görmek için katılımcıları Çorum'a davet etti.



Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile