Uluslararası 'İhsanoğlu Altın Madalyası' 3. Kez Verilecek

MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu'nun adını taşıyan uluslararası 'İhsanoğlu Altın Madalyası', Uluslararası Bilim Tarihi ve Felsefesi Birliği tarafından bu yıl 3. kez verilecek İhsanoğlu: 'Çok onur verici bir ödül. Hayatta olan bir ilim adamının adının böyle bir prestijli bir ödüle konması büyük bir mutluluk'

ALP ÖZDEN - MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu'nun adını taşıyan ve ilk uluslararası ödül olan 'İhsanoğlu Altın Madalyası', Uluslararası Bilim Tarihi ve Felsefesi Birliği tarafından bu yıl 3. kez verilecek.

2007 yılında ihdas edilen ve İhsanoğlu adını taşıyan altın madalya, her dört yılda bir Uluslararası Bilim Tarihi ve Felsefesi Birliği tarafından İslam bilim tarihi konusunda en iyi doktora tezi çalışması yapan genç bir bilim adamına veriliyor.

Ödüllerin ilki 2009 yılında Budapeşte’de, ikincisi 2013 yılında Manchester’da İspanyol genç bilim tarihçileri Dr. Jose Bellver Martinez ile Dr. Marc Oliveras Busquets’e verilmişti.

Son dört yıl içerisinde dünyanın çeşitli üniversitelerinde yapılan ve konusu 'İslam medeniyetinde bilim' olan doktora tezleri Uluslararası Birliğin oluşturduğu jüri tarafından incelendi.

Jüri tarafından seçilen en iyi doktora tezine, 29 Temmuz'da Brezilya'nın Rio de Janeiro şehrinde düzenlenecek olan 25. Uluslararası Kongre’de madalya takdim edilecek.

Düzenlenecek olan ödül törenine MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu başta olmak üzere, çeşitli ülkelerden bilim insanları da katılacak.

- 'Çok onur verici bir ödül'

2001-2005 yıllarında Uluslararası Bilim Tarihi ve Felsefesi Birliği'nin başkanı olduğuna işaret eden MHP İstanbul Milletvekili İhsanoğlu, genç bilim adamlarını teşvik etmek için bazı konularda en iyi doktora tezine ödül vermeye başladıklarını belirtti.

2005'te başkanlıktan ayrıldıktan sonra İslam bilim tarihi dalında en iyi doktora tezine verilecek ödüle kendi adını verdiklerini aktaran İhsanoğlu, bu sene ödüle, Tahran Üniversitesi'nden Amir Muhammed Gamini'nin, İranlı astronomi bilgini Kutbeddin Şirazi ile ilgili doktora tezinin layık görüldüğünü ifade etti.

İhsanoğlu, 'Çok onur verici bir ödül. Hayatta olan bir bilim adamının adının böyle bir prestijli bir ödüle konması büyük bir mutluluk.' dedi.

Genç bilim adamlarının hedefinin uluslararası yarışmalar olması gerektiğine işaret eden İhsanoğlu, şu tavsiyelerde bulundu:

'Bu yarışmalarla hem bizdeki ilmi faaliyetler verimli olacak, yaratıcı olacak ve ülkemizin de itibarını yükseltecek. Maalesef biz kısır döngü içerisine girip birbirimizle kıyasıya çatışıyoruz, yarışıyoruz ve ileriye gitmiyoruz. Onun için genç bilim adamları hedeflerini yüksek tutmalı, uluslararası sahada kendi mesleklerinde akademik çevrelerle temasa girmeli, literatürü takip etmeli, yabancı dilde yayın yapmalı ve iş birliğini genişletmeli.'
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile