Uluslararasi katilimli Acil Durum ve Tahliye Planlari ile Sistemlerinin Erisilebilirligi Çalistayi'nda, ABD, Almanya, Japonya gibi ülkelerin, acil durum ve tahliye planlari ile sistemlerinin erisilebilirligine iliskin örnekleri masaya yatirilacak.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi Engelli ve Yasli Hizmetleri Genel Müdürlügü tarafindan, Cumhurbaskanligi Icraat Programlari IV. 180 Günlük Eylem Plani kapsaminda düzenlenen Uluslararasi Katilimli Acil Durum ve Tahliye Planlari ile Sistemlerinin Erisilebilirligi Çalistayi basladi.
Kamu, üniversite, belediye ve sivil toplum kuruluslarindaki ilgili tüm paydaslarin katilimiyla çevrim içi yapilan çalistaydaki oturumlarda, acil durum ve tahliye planlari ile sistemlerinin, Türkiye'deki mevcut durumu ile uluslararasi katilimcilar tarafindan çesitli ülkelerden iyi uygulama örnekleri sunulacak.
Çalistayin açilisinda konusan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi Engelli ve Yasli Hizmetleri Genel Müdürlü Orhan Koç, Türkiye cografyasinin, acil durum ve afet açisindan ciddi riskler tasidigini belirterek, acil durum konusunda önemli çalismalar yapildigini söyledi.
Orhan Koç, Türkiye'nin, kurtarma faaliyetleri açisindan da gurur verici uygulamalara imza attigini kaydetti.
Türkiye'de son 20 yilda engellilik alaninda yapilan çalismalarin da devrim niteliginde oldugunu söyleyen Koç, bu konudaki mevzuat düzenlemelerini aktardi.
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in, 2007'de Türkiye'nin, Birlesmis Milletlerde engellilerle ilgili sözlesmeye imza atan ülke olmasini sagladigini söyleyen Genel Müdür Koç, mevzuatin da daha güçlü yapiya kavusturuldugunu ifade etti.
Orhan Koç, 2013'te erisilebilirlik ile ilgili standartlarin gelistirildigini, illerde valiler baskanliginda komisyonlarin olusturuldugunu, özellikle okul ve saglik alanlari basta olmak üzere kamuda engelli bireylerin hizmet aldigi yerlerde ciddi bir dönüsüm saglandigini anlatti.
Engelliler için bilgiye erisim konusunun da önemine isaret eden Koç, Türk Isaret Dili Tercümani yetistirilmesi kapsaminda belgelendirilmis insan kaynaginin saglanmasina iliskin süreçlerin hizlandirildigini, Türk Isaret Dili Sözlügü olusturuldugunu belirtti.
Okullarin ve saglik binalarinin erisilebilirligi konusundaki çalismalarina devam edeceklerini, bu yil büyüksehir belediyelerine, mimari kaldirimlar, erisilebilirlik konusunda 600'ü askin egitim verdiklerini dile getiren Orhan Koç, web içeriklerin erisilebilirligi kapsaminda da çalisma baslattiklarini aktardi.
Anayasa Mahkemesi, Yargitay, Sayistay, TBMM gibi kamu kurumlarinin web içeriklerinin erisilebilir olmasi için egitimler verdiklerini anlatan Koç, bunun özel sektörde de devam ettirilecegini bildirdi.
Koç, Milli Egitim Bakanligi ile yakin temasa geçerek, uzaktan egitim üzerinden yapilan bütün egitimlerde isaret dili tercümanlarinin eklenmesini sagladiklarini da ifade etti.
Yangin gibi afetlerde panigin önlenmesinde erisilebilirligin hayati önem tasidiginin altini çizen Koç, "Tahliye süreçleri engelli bireyler, yasilar, çocuklar dahil herkes için büyük bir sorun haline gelebiliyor. Acil ve afet durumlarinda tüm süreçlerinin erisilebilirlik açisindan dizayn edilmesi gerekiyor. Özellikle isitme ve görme engellilerimiz açsindan bilgi anonslarinin, içeriklerinin erisilebilirligi çok önemli." diye konustu.
Çalistayda, ABD, Almanya, Japonya gibi ülkelerin acil durum ve tahliye planlari ile sistemlerinin erisilebilirligine iliskin örnekleri göreceklerini belirten Koç, "Eksikliklerimizi gözden geçirerek, konuyu tekrar ele alacagiz." dedi.
Iki gün sürecek çalistayda yarin yapilacak grup toplantilarinin ardindan sonuç raporu hazirlanacak.
Uluslararasi Katilimli Acil Durum Ve Tahliye Planlari Ile Sistemlerinin Erisilebilirligi Çalistayi Basladi
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi Engelli ve Yasli Hizmetleri Genel Müdürlü Orhan Koç: 'Acil ve afet durumlarinda, tüm süreçlerinin erisilebilirlik açisindan dizayn edilmesi gerekiyor. Özellikle isitme ve görme engellilerimiz açsindan bilgi anonslarinin, içeriklerinin erisilebilirligi çok önemli'