'Uluslararasi Klasik Türk Edebiyati Sempozyumu' Sona Erdi

Atatürk Üniversitesinin yurt içi ve disindan akademisyenlerin katilimiyla düzenledigi çevrim içi "Uluslararasi Klasik Türk Edebiyati" sempozyumu sona erdi.

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyati Bölümü ile Çagdas Türk Lehçeleri ve Edebiyatlari Bölümünce hazirlanan ve 2 gün süren sempozyuma, yurt içinden, Azerbaycan, Kanada, Irak, Iran, Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti, Sudan, Ukrayna, Rusya ile Tataristan'dan 35 akademisyen katildi.

Sempozyum Genel Sekreteri Doç. Dr. Nazire Erbay, sempozyumda, eser tanitimi, tahliller, türler, nazim sekilleri, kelime ve kavram degerleri üzerinde durulan çok sayida bildirinin sunuldugunu belirtti.

Prof. Dr. Metin Akkus, Atatürk Üniversitesinin Türkiye'deki diger Türk Dili ve Edebiyati Bölümleri ile Çagdas Türk Lehçeleri ve Edebiyatlari Bölümlerinin kurulmasina sagladigi katkiya isaret etti.

Çagdas Türk Lehçeleri ve Edebiyatlari Bölümlerinin bir ihtiyaç oldugunu ve daha etkin olmasi gerektigini belirten Akkus, özellikle Özbek edebiyati ve klasik Türk edebiyatinin ortak çalisma alanlarinin çok oldugunu, iki ülkenin bilimsel düzeyde ortakliklarinin artmasi gerektigini söyledi.

Serh konusunda Aristo'dan beri yapilan "yorumlama" kavrami üzerinde degerlendirmede bulunan Prof. Dr. Ilhan Genç de serh yapanin kimyaci gibi olmasi gerektigini, modern serh yöntemlerine, yeni olana açik olunmasi gerektigini ifade etti.

Prof. Dr. Mustafa Isen de Atatürk Üniversitesinin Erzurum kültürünün zenginligi ve bilhassa halk edebiyati ile ugrasan akademisyenler için bulunmaz nimetlerle dolu oldugunu vurguladi.

Isen, "Üniversitelerdeki edebiyat müfredati degismelidir, daha sevdirici hale getirilmelidir. Üniversite hocalarina çok büyük sorumluluk düsmektedir." dedi.

Sempozyumda dünyanin dört bir yanindan bilime katki saglayan bildirilerin sunuldugunu belirten Prof. Dr. Filiz Kiliç da Atatürk Üniversitesinin kurulus ve amaç olarak hala görevini yerine getirdigini, bilime katki saglamaya devam ettigini söyledi.

Prof. Dr. Ridvan Canim, klasik Türk edebiyatinin genç nesillere tanitilmasi ve buna liseden baslanmasi gerektigini dile getirerek, "Insan bilmediginden korkar, bilmedigini anlamaz, o zaman bu edebiyat anlatilmalidir. Hatta klasik edebiyatin ortaögretimdeki egitimi için özel sempozyum olmalidir." diye konustu.

Sempozyumla, Atatürk Üniversitesinin edebiyata vefasini ortaya koydugunu ifade eden Prof. Dr. Serife Yalçinkaya da bu sempozyumda yeni eserlerden, nüshalardan haberdar olduklarini belirtti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile