Uluslararasi Kültür Mirasi Fuar Ve Konferansi '8. Heritage Istanbul' Basladi

Uluslararasi Kültür Mirasi Fuar Ve Konferansi '8. Heritage Istanbul' Basladi

Uluslararasi kültür mirasi fuar ve konferansi ’8. Heritage Istanbul’ Sisli’de düzenlenen programla basladi. Fuar ve konferansin açilis konusmasini gerçeklestiren Istanbul Valisi Davut Gül, "Organizasyonun en önemli faydasi bütün paydaslari bir araya getirmek. Restorasyonun bir insaat isi olmadigini biliyoruz. O açidan restorasyonda çalisan isçiden, teknik elemana, kullanilacak olan malzemeden, koruma kurullarinin bu anlamdaki hassasiyetine, kisilerin ve sponsorlarin bu islere para ayirmasina kadar konusulmasi, tartisilmasi, iyi örneklerin görülmesi ve paylasilmasi bu sürece çok önemli katki saglayacaktir" dedi.

Uluslararasi kültür mirasi fuar ve konferansi 8. Heritage Istanbul, Lütfi Kirdar Uluslararasi Kongre ve Sergi Sarayi’nda düzenlenen programla basladi.

Kültür ve Turizm Bakanligi basta olmak üzere, Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürlügü, Istanbul Valiligi YIKOB gibi sektörün en önemli kamu paydaslari tarafindan desteklenen koruma, restorasyon, arkeoloji, müze ve kütüphanecilik teknolojileri fuari Heritage Istanbul, pek çok farkli ülkelerden katilimcilara ve konusmacilara ev sahipligi yapiyor. Kültürel miras bilincinin arttirilmasini, hizmet ve teknolojilerin gelistirilmesini hedefleyen fuar ve konferansin açilis programina Istanbul Valisi Davut Gül, Fatih Belediye Baskani M. Ergün Turan, Uluslararasi Türk Kültürü Teskilati Genel Sekreteri Sultan Raev ve alaninda uzman isimler katildi.

Programda Istanbul Valisi Davut Gül açilis konusmasi gerçeklestirdikten sonra fuar alanini ziyaret etti. Gül, hazirlanan stantlari gezerken ayrica katilimcilarla da fotograf çektirdi. Fuarla beraber konferans serisi, miras sohbetleri ve atölye çalismalari 17 Mayis’a kadar devam edecek.

"Kültürel zenginligi korumak, yasatmak, gelecek nesillere ulastirmak hepimiz için bir görev"

Açilista konusan Istanbul Valisi Davut Gül, "Öncelikle bu organizasyonu düzenleyen ve destekleyen bütün kurum ve kurulus ve kisilere tesekkür ediyorum. Istanbul sehirlerin anasi ve olaganüstü bir kültürel zenginligimiz var. Bu zenginligi korumak, yasatmak, gelecek nesillere ulastirmak hepimiz için bir görev. Burada bütün kurum ve kuruluslar, imkan dogrultusunda yapiyor. Bu organizasyonun belki de en önemli faydasi bütün paydaslari bir araya getirmek. Restorasyonun bir insaat isi olmadigini hocalarimiz söyledi.

Hepimizde biliyoruz. O açidan restorasyonda çalisan isçiden, teknik elemana, kullanilacak olan malzemeye, koruma kurullarinin bu anlamdaki hassasiyetine, kisilerin ve sponsorlarin bu islere para ayirmasina kadar konusulmasi, tartisilmasi, iyi örneklerin görülmesi ve paylasilmasi bu sürece çok önemli katki saglayacaktir. Kötü örnekler var mi? Hiç süphesiz onlarca sayabiliriz. Ama olumlu örnekler, iyi isler kötü örneklerden daha fazla uygulandigini görüyoruz. Özellikle Vakiflar Genel Müdürlügü son yillarda adeta bir tarih yaziyor. Geçmis yillarda ortadan kaybolmus, amaci disinda kullanilan bütün eserleri tekrar ihya etti. Daha geçen hafta 300’den fazla eserin toplu açilisini hep birlikte gerçeklestirdik. Istanbul’da da 36 tane eserimiz vardi. Kültür ve Turizm Bakanligimizin önderliginde yine çok güzel islerden bir tanesi olan Cumhurbaskanimizin da himaye ettigi Rami’deki kütüphaneyi görmüssünüzdür. Hem kütüphane hem de restorasyon boyutuyla bu sehre kazandirilan çok kiymetli eserlerden bir tanesi. Belediyelerimizin bu anlamdaki çalismalarini takip ediyorsunuzdur. Bizim Valilik olarak sadece Fatih’te uygulamasi devam eden 250’nin üzerinde projemiz var. Yadigar projemizle, bin tane eseri insallah ihya edecegiz. Üsküdar’da ’Nev mekanlari’ görmüssünüzdür. Olaganüstü bir restorasyon süreci var. Daha iyisi mümkün mü? Tabii ki mümkün. Iste bu fuar ve konferanslarda bunlar tartisilacak. Çikan sonuçlari biz alacagiz, uygulayacagiz. Eksigimiz varsa tamamlayacagiz. Daha iyi yapmamiz gereken isler varsa yapacagiz. Yanlis yaptigimiz isler varsa tekrarlamayacagiz. Bu açidan ben her birinize katkilarinizdan dolayi ayri ayri tesekkür ediyorum" ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile