Uluslararasi Kümes Hayvanlari Kongresi 16 Ülkeden Katilimcilarla Bursa'da Basladi

Uluslararasi Kümes Hayvanlari Kongresi 16 Ülkeden Katilimcilarla Bursa'da Basladi

WPSA (World’s Poultry Science Association) Türkiye Subesi olan Bilimsel Tavukçuluk Dernegi, Uludag Üniversitesi destegi ile 8-11 Mayis 2024 tarihleri arasinda Prof.Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde gerçeklesecek olan Uluslararasi Kümes Hayvanlari Kongresi basladi.

Türkiye’nin ilgili fakültelerinin çok kiymetli bilim insanlarinin yani sira konularinda ünlü yabanci bilim insanlari ve katilimci firmalar organizasyonda yer aldi. Kongre, saygi durusu, Istiklal Marsi’nin okunmasi, Bursa ve Uludag Üniversitesi tanitim filmlerinin izlenmesi, Üniversite Halk Oyunlari Toplulugunun gösterileriyle basladi.

Türkiye Bilimsel Tavukçuluk Dernegi Baskani Prof. Dr Rüveyda Akbay’in kongre açilis konusmasi ardindan panel sunumlari yer aldi.

Panel bildirilerinin sunusunu, Uludag Üniversitesi Organizasyon Komitesi Baskani (Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölüm Baskani) Prof. Dr. Ibrahim Ak yapti. Ardindan sirasiyla Naci Kaplan, Beyaz Et Üreticileri ve Damizlikçilar Birligi (BESD-BIR) Yönetim Kurulu Baskani - Kanatli Eti Sektörünü, M. Ülkü Karakus, Yem Sanayicileri Birligi (TÜRKIYEM-BIR) Yönetim Kurulu Baskani - Türkiye’deki Yem Sanayinin Durumunu, Zekeriya Yildirim, Cobb Türkiye Üretim Müdürü - Broyler Yumurtaci Damizlik Pazari ve Tüketimdeki Yönelimlerini, Müjdat Sezer, Istanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamülleri Ihracatçilari Birligi ve HASTAVUK A.S. Yönetim Kurulu Baskani - Yemeklik ve Kuluçkalik Yumurta Ürünlerinin Tüketimi, Üretimi ve Çevreye Etkilerini, Prof. Dr. Ali Esat Karakaya (Lefke Avrupa Üniversitesi, KKTC) - Gidalarda Bilgi Kirliliginin Önlenmesinde Kamu Otoritesi ve Akademinin Sorumlulugunu ele alan sunumlar gerçeklestirdiler. Panel, soru-cevap bölümüyle tamamlandi.

“Türk tavukçuluk sektörünü öne çikaran bir etkinlik olarak görüyorum”

Türk tavuk sektörünün bilimsel tebligler ile birlikte deger kazanacagini ifade eden HASTAVUK A.S. Yönetim Kurulu Baskani Müjdat Sezen, “Burasi uluslararasi bir kongre oldugu için çok keyifli. Çünkü her zaman Türkiye’de olmuyor. Bundan 9 sene önce bir kere Antalya’da yapilmisti. 9 sene sonra tekrar özellikle Bursa’da olmasi da bize keyif verici bir durum. Burada genellikle bilimsel tebligler tartisilacak. Bugün açilisi gerçeklesti. Türkiye’nin genelinde kanatli sektörüyle ilgili konular, dünya genelinde gerekli konular, verebildigimiz kadar mesajlari vermis olduk. Ama bundan sonraki oturumda tamamen bilimsel konular ele alinacak. 3 gün daha devam edecek. Bursa’da böyle bir etkinlik oldugu için çok sevinçliyim. Panel genelde bilimsel konu oldugu için daha çok ögretim üyeleri olsun, gençler olsun, ögrenciler olsun çesitli konularda bilim adamlarinin birbirine bilgi aktarimi yapildi. Bunu dünyada Türkiye’de yapildigi için Türk tavukçuluk sektörünü öne çikaran bir etkinlik olarak görüyorum” seklinde konustu.



“Sektöre bilimsel ve ticari yönden fayda saglayacak”

Gerçeklestirilen panel ile birlikte sektörde ihracat kapilarinin da aralanacagini ifade eden WPSA Türkiye Subesi Baskani Rüveyde Akbay, “Bu toplantilarin amaci bütün dünyada bilimde neler olup bittigini karsilikli görüsmek, sohbet etmek, bilgi alisverisinde bulunmak, sosyal olarak da dostluklari güçlendirmektir. Sektöre söyle bir faydasi olacak. Dünyadaki gelismeleri burada sunulan bildirilerle görmüs olacagiz. Ayrica bu tür seylerde ticari iliskiler gelisecek. Türkiye’yle bu gelen ülkeler arasinda 16 farkli ülke geldi. Onlarin hepsi bilim adami degil, içinde tüccarlari da var. Bu iliskiler Türkiye’deki ticari iliskileri gelistirecek, dostluklari güçlendirecek. Ihracat kapilarini da açacak. Bu nedenle hem sosyal ve bilimsel yönden hem de ticari yönden çok faydalar saglayacak bir etkinlik” dedi.

Kongrenin sonunda tüm konusmacilara plaket verilerek, toplu fotograf çekimi gerçeklestirildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile