Uluslararası Kuruluşlar Türkiye'nin Büyüme Tahminlerini Yukarı Çekiyor

Uluslararası finans kuruluşları ve kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye'nin bu yıl için ekonomik büyüme öngörülerini özellikle yılın ilk yarısı ardından yukarı yönlü revize etmeye başlarken, finans uzmanı Timothy Ash, "Türkiye'yi hepimiz eksik değerlendirdik" dedi.

Son günlerde siyasi kırılganlık vurgusu yapmasına karşın uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları ard arda Türkiye için daha önce öngördükleri düşük büyüme oranlarını yukarı yönlü revize etmeye devam ediyor.
Özellikle, daha önceki değerlendirmelerinde dışsal belirsizlikler, Avrupa'daki zayıf büyüme, bölgedeki jeopolitik gerilimlerin Türkiye'nin ekonomik büyümesini baskılayabileceğini düşünen uluslararası finans kuruluşları, eleştirel yaklaşımlarına karşın Türkiye için öngördükleri büyüme tahminlerini yükseltmeye başladı.

Türkiye'yi 1999 yılından bu yana çok yakında takip eden Standard Bank Gelişmekte Olan Ekonomiler Başekonomisti Timothy Ash, konuyu AA muhabirine değerlendirdi.
"Bence son 18 ay içinde Türkiye ekonomisinin dayanıklılığını hepimiz eksik değerlendirdik" diyen Ash, Türkiye'nin son zamanlarda bazı sosyal gerilimlere, kur oynaklığına ve politika daralmasına karşın öngörüler üzerinde büyüme performansı olduğunu belirtti.


- "Herkes eksik tahmin etti"

Toronto Dominion Securities Gelişmekte Olan Ekonomiler Ekonomisti Cristian Maggio ise "Türkiye'deki büyümenin gerektiğinin altında tahmin edildiği düşüncelerine katılıyorum. Reyting kuruluşları büyümeyi azaltabilecek bazı kritik konuları öne çıkardılar. Fakat piyasada hemen herkes Türkiye'nin 2014 büyümesini eksik tahmin etti. Buna kendimi de dahil ediyorum" diye konuştu.

Maggio, Toronto Dominion Securities'in de Türkiye'nin büyümesini yukarı yönlü revize ettiğini belirterek, "Ben de birkaç ay önce Türkiye için bu yılki ekonomik büyüme beklentimi yüzde 3'ün biraz altına, gelecek yıl için de yüzde 3,5'e revize ettim" dedi.

Daha önce Türkiye'nin ekonomik büyümesine ilişkin "karamsar beklentilerin" daha çok Türkiye'nin yüksek faiz ortamından kaynaklandığını, Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine devam edebileceğini işaret etmesinin büyüme oranlarını da yukarı yönlü revize etmeyi gerektirdiğini vurguladı.

- "Reyting kuruluşları da büyüme tahminlerini yükseltiyor"

Türkiye'nin ekonomik büyüme tahminlerine ilişkin ilk yukarı yönlü revizyon haberleri, yılın ilk çeyrek büyüme verilerinin açıklandığı haziran ayından sonra gelmeye başladı.

Türkiye'nin yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,3 büyüme kaydettiğinin açıklandığı gün Londra'da AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Dünya Bankası Küresel Makroekonomi Bölümü Direktörü Andrew Burns, "Türkiye için büyüme tahminimizi yukarı yönlü revize etmemiz mümkün" ifadesini kullanmıştı. Bu açıklamadan tam 12 gün sonra Burns, Dünya Bankası'nın Türkiye'nin 2014 yılı ekonomik büyüme tahminini yüzde 2,4'ten, yüzde 3,5'e yükselttiğini duyurdu.
Türkiye'yi "yatırım yapılabilir" notunun bir basamak altında değerlendiren Standard & Poor's (S&P) Direktörü ve Türkiye'ye ilişkin makro ekonomik öngörülerden sorumlu Kıdemli Ekonomist Tatiana Lysenko ise geçen hafta AA'ya verdiği özel röportajında, "Türkiye'nin bu yılki büyüme tahminini yüzde 2,4'ten yüzde 2,9'a, 2015 için yüzde 2,7'den yüzde 3'e yükselttik" ifadesini kullanmıştı.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's ise cumhurbaşkanlığı seçiminin tek başına ülkenin kilit sorunlarını çözmeyeceğini belirterek, 2015 genel seçimlerinin de yakından izleneceğini belirtmesine rağmen, 11 Nisan'da yayımladığı bilgilendirme notunda yüzde 2,5 olan öngörüsünü yüzde 0,5 oranında artırarak yüzde 3,0'e yükselttiğini duyurdu.
Son olarak Türkiye'yi "yatırım yapılabilir" notu ile değerlendiren ilk kredi derecelendirme kuruluşu olan Fitch Ratings'in Kıdemli Direktörü Janine Dow ise AA'ya özel röportajında birçok finans kuruluşunun Türkiye'nin bu yılki ekonomik büyümesine ilişkin yukarı yönlü revizyonlar yaptığını hatırlatarak, Fitch olarak kendilerinin de yakın zamanda Türkiye'nin bu yıl için büyüme tahminini yüzde 2,4'ten yüzde 2,7'ye yükselttiklerini söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile