Uluslararası Medya Sempozyumu'nda 'küreselleşme' olgusu masaya yatırıldı

Bağcılar Belediyesi ve Basın Yayın Birliği'nin birlikte düzenlediği Uluslararası Medya Sempozyumu'nda, yerli ve yabancı medya mensupları, yeni dönemde

Bağcılar Belediyesi ve Basın Yayın Birliği'nin birlikte düzenlediği Uluslararası Medya Sempozyumu'nda, yerli ve yabancı medya mensupları, yeni dönemde küreselleşmenin medyaya etkilerini masaya yatırdı. Wikileaks belgeleri ile sosyal ağlar ve yeni nesil medyanın öneminin ortaya çıktığını belirten medya mensupları, küreselleşme olgusu ile medyada yaşanan değişim hakkında görüşlerini dile getirdi.

Bağcılar Belediyesi ve Basın Yayın Birliği tarafından ortaklaşa düzenlenen, "Medyanın Yeni Hali: 5N 2K Babıali'en Bağcılar'a, Küreselden Yerele" konulu sempozyumun açılışına Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Nevzat Pakdil, Basın Yayın Birliği Başkanı Hayati Bayrak, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı ve çok sayıda davetli katıldı.

Dünyanın her alanda büyük dönüşüm ve değişim geçirdiğini anlatan Basın Yayın Birliği Başkanı Hayati Bayrak, küreselleşme trendi içinde ekonomiden siyasete, kültürden teknolojiye kadar oldukça hızlı, derin ve yaygın bir değişimin yaşandığını belirtti.

Daha fazla demokrasi diyen kitlelerin yeni medya tarzıyla özgürlüğe bir adım daha yaklaştığını düşündüğünü dile getiren Bayrak, "İktidarlar için ise yeni medyanın çoğalma ve farklılaşmasını hukuki ve siyasi açıdan kontrol edebilmek eskiye, oranla daha da zorlaşıyor." diye konuştu.

"WİKİLEAKS MEDYA GERÇEĞİNİN DEĞİŞTİĞİNE EN AÇIK ÖRNEKTİR"

Küresel teknoloji, bilgi ve sosyal mobilizasyon içinde yeniden yapılanan medyanın, internet ve benzeri iletişim teknolojileriyle yeni gelişmelere yol açmakta olduğunu ve medyanın gerçeğinin de değiştiğini belirten Bayrak, "Bunun en açık örneği, arka planında hangi komplo teorisi veya odak bulunursa bulunsun, bu günlerde dünyanın gündemini sarsabilen "wikileaks" olgusudur." dedi. İlkokul çağındaki bir çocuğun cep telefonu ile çektiği görüntüleri internet aracılığıyla dünyaya yayıp, bir gün içinde en çok izlenen, en popüler kişisi haline gelebildiğini belirten Bayrak, "Merkez ile çevre iç içe geçmiş, sınırlar belirsizleşmekte, sırlar buharlaşmakta ve her şey kamuoyunun gözü önünde cereyan etmektedir." ifadelerini kulandı.

Küreselleşme ile oluşan yeni medya algısının değişime direren, içe kapalı ve baskıcı yönetimlerin ürettiği şiddeti deşifre eden ve onları suçüstü yakalayabilen bir işleve sahip olduğunu dile getiren Basın Yayın Birliği Başkanı Hayati Bayrak, bu durumun yenilikçi demokrasi, çoğulculuğu, katılımı ve açık toplumu desteklediğini anlattı.

Bu büyük değişimde öncü rolü medyanın oynadığını anlatan Bayrak şöyle konuştu: "Yeni haberin kaynağında medya var. Medyanın habere yaklaşımı, haberi veriş biçimi, taraf ve tanık olması, etnik veya dinsel tercihte bulunması, elinde bulundurduğu gücü kendi iktidarı için kullanması, demokratik hakları sahiplenmesi ve sosyal sorumlulukları gibi konular artık toplumlar tarafından konuşulmakta, hatta tam da bu noktada değişimin biçimi ve etiği sorgulamaktadır." dedi.

Medyada hızlı bir füzyon yaşandığını anlatan Avrupalı Gazeteciler Birliği Onursal Başkanı Athanase Papandropoulos, bu füzyonun medya fikirlerinde potansiyel bir tehlike de oluşturduğunu dile getirdi. Farklı trendlerin kitle medyası paradigması içinde bir araya getirilebileceğini vurguladı.

Yeni fikirleri gelişmesinin çağdaş gazetecilik dünyasında özellikle önem taşıdığını belirten, Papandropoulos, "Giderek artan sofistike paradigmalar gazetecilerin üzerine de entelektüel baskı yapıyor. Daha çok anlaşılması gereği ortaya çıkıyor." diye konuştu.

PAPANDROPOULOS: "TEKNOLOJİK GELİŞME GAZETECİLİĞE ÇOK YÖNLÜ BİR GÜÇ KATTI"

Küresel iletişim teknolojileri ve küresel medya şirketlerinin bütün dünyada küreselleşmiş bir kültür meydana getirdiğini anlatan Papandropoulos, "Bu yeni iletişim ağlarının küresel özelliği, bireylerin gazeteciliği de tüketmesine bütün dünyadan gelen gazeteciliğin tüketmesine neden olmaktadır." dedi.

Fikri mülkiyet haklarının daha fazla değer kazandığı bir döneme girildiğini dile getiren Papandropoulos Gazetecilik çok yönlü bir kuvvet alanı olmuştur. Teknoloji, haber yapma teknolojisi ve haberi dağıtım teknolojisi kolaylaşmış ve ucuzlamıştır. Bu günkü haber merkezleri çeşitli PC ağlarının bulunduğu yerlerdir. Bu günün mobil telefonları bir anda kayıt cihazlarına ve fotoğraf makinelerine dönüşmektedir." ifadelerini kullandı.

ABD Stanford Üniversitesi'nden Howard Rheingold, günümüzde cep telefonlarının dahi bir basın ve yayın aracı olduğunu belirtti. Rheingold, "Artık medya seçkin, güçlü, varlıklı kişilerin ulaştığı bir şey değil. Wikileaks'ta görüyoruz, bilgi her yerden akıyor ve ulaşıyor. Ses, yazı, video biçiminde her yere yayılıyor" diye konuştu.

Katılımcı medya teriminin önemine işaret eden Rheingold, katılımın sosyal yönler kadar önemli bir hale geldiğini anlattı. Mikro işlemciler sayesinde bilgisayarların zihindeki düşünceleri yaydağı bir bir çağın yaşandığını anlatan Rheingold, bugün insan aklının başaramayacağı şeylerin bilgisayar sayesinde yapabildiğini söyledi.

Dünyada 5 milyar cep telefonu bulunduğunu ve bunları 500 bininde kamera olduğunu ifade eden Rheingold, teknolojiye katılımcılık ve çeşitli beceriler sayesinde katılımcı medyanın oluştuğunu dile getirdi.

Türkiye'nin dünyanın en genç ve dinamik ülkelerinden birisi olduğunu belirten Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı, uluslar arası kamuoyunun gıptayla izlediği hızlı bir değişim sürecini yaşadığını belirtti.

Dünyanın yaşadığı en büyük tarihi kırılmalarından birisinin bilginin küreselleşmesi olduğunu anlatan Başkan Çağrıcı, "Bilgi teknolojilerinin çok hızlı değişimi ve enformasyonun yayılmasındaki müthiş gelişme küreselleşmenin öncü kuruluşu olan meydanını da değişimini zorunlu kılmaktadır." ifadelerini kullandı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile