Uluslararası Mimari Kültür Ve Bilim Sempozyumu Mardin‘de Başladı

Harvard Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Merkezi ve Mardin Artuklu Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen "Mardin: Mimari, Kültür ve Bilim Uluslararası Sempozyumu" Mardin‘de başladı.

Artuklu Üniversitesi‘nde düzenlenen sempozyuma Harvard Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Cemal Kafadar, Prof. Dr. Gülru Necipoğlu ve New England Türk Amerikan Kültür Derneği Başkanı Erkut Gömülü, Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu, AK Parti Mardin Milletvekili Cüneyt Yüksel, Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, AK Parti Mardin İl Başkanı Lokman Sinanoğlu, akademisyenler ve vatandaşlar katıldı. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Milletvekili Cüneyt Yüksel, Mardin‘in artık vizyonu

ile dünya kenti olma yolunda önemli adımlar attığını ve uluslararası sempozyumların yapıldığı bir kültür şehri olduğunu söyledi. Uluslararası Mimari Kültür ve Bilim Sempozyumu ile Mardin‘in bir kez daha dünyanın ilgi odağı haline geldiğini belirten Yüksel, "Mardin‘in mimari mirası ve kadim geçmişi ile ilişkisi, bir bilimsel ve kültürel yaratıcılık örneği olarak El Cezeri‘nin yazmaları, Ortaçağ ve Osmanlı dönemlerinde Mardin tarihi ve bölgenin kültürel ve entelektüel tarihi gibi konuların tartışılacağı

uluslararası sempozyuma başta ABD‘den ve Türkiye‘den olmak üzere Avrupa ve Ortadoğu‘dan seçkin akademisyenler katıldı. Bu sempozyumdan ümit ediyorum ki önemli sonuçlar çıkar. Mardin‘i 100. yıl vizyonuna hazırlıyoruz. Mardin‘i 2023 yılında Avrupa‘nın kültür başkenti yapmak için önümüze bir hedef koyduk. Bu tarihi dönüşümü gerçekleştirerek Mardin‘in UNESCO‘ya alınması için çalışıyoruz. Yıllık 5 milyar dolar ihracatı olan, 3 milyar dolar turizm gelirine sahip olan Mardin 2023 yılına hazır hale gelecektir"

dedi.

Mardin‘i marka kent yapmak için herkesin elini taşın altına koyma vaktinin geldiğini kaydeden Yüksel, "Mardin Kalesi‘nin restorasyonu için hükümet olarak çalışmalara başladık. 218 yıl aradan sonra bunu yapmak için Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan kalenin restorasyonu için gereken talimatı verdi. Mardin vizyon kenti olacak. Bu çalışmalar çok önemli, herkes sahiplenmelidir. Harvard Üniversitesi‘nden gelen profesörlerimiz de burada önemli bilgiler aktaracaklardır" diye konuştu.

Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay ise, sempozyumun burada yapılmasının Mardin‘in ne kadar önemli olduğunun bir göstergesi olduğunu söyledi. Omay, "375 yıllık Harvard Üniversitesi ile 2 bin yıllık Süryani akademisi ve bugün yeni kurulan Artuklu Üniversitesi‘nin birlikte ilmi irfan faaliyetlerini yapması Mardin için büyük bir şanstır" dedi.

Mardin Belediye Başkanı Ayanoğlu da, "Dinlerin ve dillerin ekseninde yer alan bu kadim medeniyet merkezi, dünyanın tüm uygarlıkları ile barış, iş birliği, demokrasi ve tarih idealinde temas sürecine girdi. Dinlerin, dillerin, milletlerin, kültürlerin kaynağı, geçiş yolu olan Mardin, farklı kültürler için cesaret verici bir numune olabileceğini taş duvarlarından dökülen harflerle, cümlelerle bir kez daha anlattı" ifadelerini kullandı.

Daha sonra kürsüye gelen Harvard Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Kafadar, "2011‘de kuruluşunun 375. yılını kutlayacak olan Harvard Üniversitesi gibi uluslararası akademik saygınlığı çok yüksek olan bir kurumla, 2007 yılında kurulmuş bulunan genç Mardin Artuklu Üniversitesi‘nin akademik platformda işbirliği girişiminde bulunmaları, hem üniversitenin gelecekteki akademik gelişimi hem de Mardin‘in özgün mimari, tarihi ve kültürel özelliklerine sahip olması açısından önemli bir proje haline

dönüşecektir" şeklinde konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile