Uluslararası Patent Başvurularının 3'te 1'inden Fazlası Koç'tan
Koç Holding Üst Yönetisi Turgay Durak, "Ülkelerin yeni Ar-Ge oluşturma ve teknolojiler üretmek adına gayrisafi milli hasılalarından Ar-Ge ve inovasyona daha fazla pay ayırmaları gerekiyor. Günümüzde bunu başaranlar aynı zamanda bilim ve teknolojide fark yaratan ülkeler olarak öne çıkıyor" dedi.
Koç Topluluğu'nun "Bizden Haberler" dergisinde açıklamalarda bulunan Durak, Koç Topluğu'nun bugün itibariyle bir fikri haklar stratejisi ortaya koymuş ve paydaşlarıyla paylaşmış ilk ve tek şirketler topluluğu olduğunu belirtti.
Koç Topluluğu'nun sahip olduğu fikri haklar portföyünün Türkiye'nin ve faaliyet gösterdiği bölgenin en büyük fikri haklar portföyü olduğuna dikkati çeken Durak, "Bu portföy üretkenliğimizin bir göstergesidir. Koç Topluluğu, Türkiye'den yapılan 'uluslararası patent' başvurularının 3'te 1'inden fazlasını yapmaktadır. Şirketlerimiz 2012 yılında toplam 310 yeni patent başvurusu yapmıştır. Bu Türkiye'de yerli şirketler tarafından yapılan 'Türkiye patent' başvurularının yüzde 7'sine karşılık gelmektedir" değerlendirmesini yaptı.
Dünya Fikri Haklar Örgütü'nün son raporuna göre, dünya çapında elde edilen lisans gelirlerinin yani fikri haklar pazarının 2009 yılında 180 milyar dolar ve aynı yıl dünya beyaz eşya pazarının 126 milyar dolar seviyesinde olduğu düşünülürse, bu rakamın aslında konunun ne kadar önemli olduğunu vurgulayan Durak, şunları aktardı:
"Ülkelerin yeni Ar-Ge oluşturma ve teknolojiler üretmek adına gayrisafi milli hasılalarından Ar-Ge ve inovasyona daha fazla pay ayırmaları gerekiyor. Günümüzde bunu başaranlar aynı zamanda bilim ve teknolojide fark yaratan ülkeler olarak öne çıkıyor. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün dünya ülkelerinin yaptığı Ar-Ge yatırımlarının gayrisafi milli hasıladaki payını ortaya koyan raporuna göre bu oran, gelişmiş ülkeler arasında başı çeken Japonya'da yüzde 3,26, Almanya'da yüzde 2,84 ve Amerika'da yüzde 2,77 seviyelerinde. Ülkemizde ise bu oran 2004'te yüzde 0,52'lerdeyken, 2011'e gelindiğinde yüzde 0,85'ler seviyelerine yükseldi. Yıllara göre artan bir ivme kazanan bu oran, Türkiye'nin Ar-Ge yatırımlarına her geçen yıl daha fazla önem verdiğini gösteriyor.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2010 Yenilik Araştırması, 2008-2010 yıllarını kapsayan üç yıllık dönemde, ülkemizde 10 ve daha fazla çalışanı olan girişimlerin yüzde 51,4'ünün yenilik faaliyetinde bulunduğunu göstererek bu veriyi destekliyor. Ayrıca Türkiye, The Business School for the World ve Dünya Fikri Haklar Örgütü tarafından hazırlanan Küresel İnovasyon Endeksi 2013'te 142 ülke arasında 68'inci sırada yer aldı. Geçtiğimiz yıl aynı sıralamada 74'üncü sırada yer alan Türkiye altı basamak birden yükselmiş oldu. Uluslararası bağımsız raporlar da Türkiye'nin inovasyon alanında ciddi mesafe kat ettiğini belirterek ülke potansiyelinin ciddi boyutlarda olduğunu gösteriyor."
Durak, şirketlerin büyümesinde sektörlerinde yenilikçi yapılarıyla öne çıkmasına ve global gelişmeleri takip etmesine büyük katkı sağlayan Ar-Ge çalışmalarının, Koç Topluluğu şirketlerinin en önemli gündem maddelerinden birini oluşturduğunu belirtti.
Koç Topluluğu'nun son beş yıldaki Ar-Ge harcamasının 2,7 milyar lira seviyesinde ve Topluluk bünyesinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanmış 14 Ar-Ge merkezi bulunduğu bilgisini veren Durak, "Türkiye'nin ortalama Ar-Ge harcamasının net ciroya oranı yüzde 0,9'ken Koç Topluluğu'nda bu rakam yüzde 1,73 ile uluslararası standartlara yakın seviyede. Türkiye ekonomisinin yüzde 9'unu, ihracatının yüzde 10'unu ve devletin toplam vergi gelirlerinin yüzde 9,4'ünü sağlayan Koç Topluluğu, Türkiye'deki özel sektör Ar-Ge harcamalarının da yüzde 10'unu karşılıyor" değerlendirmesinde bulundu.