Uluslararası Sosyal İlerleme Paneli

Ekonomik, siyasi ve toplumsal kurumları iyileştirmek, adaletsizlik ve çatışmaları ortadan kaldırmak amacıyla rapor hazırlayacak uzmanlar, Uluslararası Sosyal İlerleme Paneli'nde bir araya geldi

İSTANBUL - İstanbul Bilgi Üniversitesi, ekonomik eşitsizliklerden insan haklarına, savaş ve şiddetten eğitime birçok küresel soruna ilişkin 2017'de rapor yayımlayacak uzmanların katıldığı Uluslararası Sosyal İlerleme Paneli'ne (International Panel on Social Progress- IPSP) ev sahipliği yaptı.

İstanbul Bilgi Üniversitesinden yapılan açıklamaya göre, dünyanın birçok ülkesinden 200'’ü aşkın akademisyeni bir araya getiren panel, Nobel ödüllü Amartya Sen'in başkanlığında yürütüldü.

IPSP'nin dünyaca ünlü akademisyenlerinden oluşan yazar kadrosunun ilk buluşmasına, Columbia Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden Prof. Saskia Sassen ve Columbia Üniversitesi Felsefe Bölümü'nden Prof. Akeel Bilgrami, ESSEC İşletme Okulu Doktora Programı Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Marie-Laure Djelic, Viyana İnsani Bilimler Enstitüsü Rektörü, Sosyoloji ve Sosyal Antropoloji Uzmanı Shalini Randeria'nin yanı sıra Harvard, Oxford ve Stanford gibi akademisyenler katıldı.

IPSP Bilim Konseyi Eş Başkanı ve Cornell Üniversitesi Öğretim Üyesi Ravi Kanbur, çok kapsamlı bir konuyu küçük alt disiplinlere bölerek, güncel küresel sorunların incelendiğini belirtti.

Kanbur, "Ekonomistler, felsefeciler, mühendisler ve siyaset bilimciler başta olmak üzere birçok farklı alandan uzmanın farklı bölümlerini yazdığı raporla, günümüz dünyasını ve küresel sorunların geleceğini görmeye çalışıyoruz. Doğası gereği disiplinler arası bir yaklaşım ve çeşitlilik içeren bu oluşum, farklı ülkelerden bilim insanlarının farklı bakış açılarını bir araya getirerek dünya meselelerine çözüm önerileri getirmeyi hedefliyor" ifadelerini kullandı.

Princeton Üniversitesi Ekonomi Profesörü Marc Fleurbaey ise raporda, küresel toplumu ilgilendiren güncel başlıklarla ilgili analizlerin ve alternatif önerilerin yer alacağını vurguladı.

Fleurbaey, bu projede iklim değişikliği, ekonomik eşitsizlikler, küreselleşme ve kapitalizmin geleceği, nüfusun yaşlanması, şiddet, savaşlar, barış ve güvenlik, kültürel değerler, cinsiyet eşitsizlikleri, medya, din ve hukukun üstünlüğü gibi dünyanın bugün gündeminde olan konuların ele alınacağını belirterek, 2017'de sonuçları açıklanacak raporun yanında çeşitli kitap, video ve belgeseller de hazırlanacağını aktardı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile