Duruer, Edirne Valiliğinin katkıları, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Mississippi State Üniversitesi işbirliğinde Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı'nda düzenlenen Uluslararası Tarihi Peyzaj ve Kültürel Miras Çalıştayı'nın açılışında, Edirne'nin Türk medeniyetinin estetik anlayışını yansıtan en güzel örnek kentlerden biri olduğunu söyledi.
Üç ülke, üç nehir ve üç medeniyetin buluştuğu bir yerde bulunan Edirne'nin çok özel bir şehir olduğunu vurgulayan Duruer, şöyle konuştu:
"1361 yılında kurulan Edirne bir saraylar kentidir. Amerikan'ın keşfinden 4 yıl önce 1488'de benim ecdadım akıl hastalarını burada müzikle tedavi ediyordu. Bu yıl Tarihi Kırkpınar Yağlı güreşlerinin 653. yıl dönümünü kutlayacağız. Edirne, tarihi yönden oldukça zengin bir kent. 77 cami, mescit olarak, 29 türbe, dergah, 128 çeşme, 10 kervansaray ve han, 14 köprü, 13 şehitlik, 22 hamam, 9 kilise, sinagog, 4 medrese, 463 tescilli sivil mimari esere sahip."
Duruer, peyzaj konusunda Edirne'de de hatalar bulunduğunu belirtti.
Peyzajın ağaç dikmek anlamına gelmediğini belirten Duruer, şöyle devam etti:
"Dünyanın en güzel şehirlerini kurmuş bir milletiz, gerek İstanbul olsun, gerek Edirne olsun fakat son 40-50 yıla baktığımızda bu şehirleri tahrip etme konusunda da üstümüze olmadığını söylemek isterim. Ağaç dikmeyi peyzaj sanan bir milletiz. Çalılarla peyzaj oluşturabilecekken, villa bahçesinde bakılabilecek pahalı ağaçları yol kenarlarına dikerek peyzaj yaptığımızı düşünüyoruz. Bu da bakım ücretleriyle bir anlamda masrafları artırıyor."
Duruer, çalıştayın zamanlamasının yeni seçilen belediye başkanı Recep Gürkan'a da rehber olması açısından önemli olduğunu kaydetti.
- "Edirne için master planı"
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise kentteki eksikliklerin farkında olduklarını, çalıştay sonuçlarını yol göstermesi açısından çok değerli bulduklarını söyledi.
Önlerine iki paradigma koyduklarını anlatan Gürkan, "Yeni hatalar yapmayacağız, var olan hataları da zaman içinde regüle edeceğiz. Tüm paydaşların katılımıyla Edirne için bir master planı hazırlamak istiyoruz" dedi.
Mississippi Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadık Artunç ve Amerika Peyzaj Birliği'nden peyzaj planlayıcısı Prof. Dr. Patrisya Donall da çalıştayın çalışma metodu hakkında bilgi verdi.
Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Peyzaj Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Candan Zülfikar da Edirne'nin 2. yüzyılda Romalılar zamanında Kral Hadriyanus tarafından kurulduğunu anımsatarak, tarih içinde kentte meydana gelen tahribatlardan örnekler verdi.
Çalıştayda, açılış konuşmaların ardından akademisyenler gruplar oluşturarak programa devam etti.
Etkinlik, 24 Mayıs'a kadar sürecek.
Uluslararası Tarihi Peyzaj ve Kültürel Miras Çalıştayı
Edirne Valisi Hasan Duruer, "Dünyanın en güzel şehirlerini kurmuş bir milletiz fakat son 40-50 yıla baktığımızda bu şehirleri tahrip etme konusunda da üstümüze olmadığını söylemek isterim" dedi.