Uluslararası Tıbbi, Aromatik Ve Boya Bitkileri Sempozyumu Düzenlendi

Malaya Valisi Kaban: 'Amerika ve Almanya da modern tıp dışı uygulamalarda ciddi birikim oluşturmuş, biz biraz geç kaldık' İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kızılay: 'Tıbbi aromatik bitkiler konusunda büyük tecrübe ve bilgi birikimi var, bunu tıbba taşımamız gerekiyor'

Malatya'da, İnönü Üniversitesi'nin ev sahipliğinde Uluslararası Tıbbi, Aromatik ve Boya Bitkileri Sempozyumu gerçekleştirildi.

İnönü Ünivesitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezinde 2 gün sürecek sempozyumun açılış konuşmaları yapıldı.

Açılışta konuşan Malatya Valisi Ali Kaban, çocukluk yıllarında bitkisel ilaçları 'koca karı' ilaçları olarak bildiklerini ancak, geçen zaman içinde bir dostunun o ilaçların isminin "koca karia ilacı" olarak kendisine söylediğini anlatarak, üzerinde bulundukları toprakların bazı bilim adamlarınca sayılan dünyadaki 7 temel medeniyetin yarısına ev sahipliği yaptığını ve Karia Medeniyetinin de bunlardan biri olduğunu anlattı.

Geleneksel tıbbın insanların istekleirni karşılayamamasıyla modern tıbbın ortaya çıktığını aktaran Kaban, "Modern tıpta iki temel var, iki önemli buluş modern tıppı, modern tıp yaptı. Bunlar küçük kan dolaşımı ve mikrobun keşfidir. Modern tıp krize girdikten sonra geçmişin kaybolan bilgilerini ararken birileri doğanın gücünü de keşfetti." diye konuştu.

Sağlık Bakanlığının 2012 yılında alternatif tıp konusunda yeni düzenlemeler yaptığını aktaran Kaban, "Amerika ve Almanya da modern tıp dışı uygulamalarda ciddi birikim oluşturmuş, biz biraz geç kaldık. Onu somut zemine oturtmak hususunda bakanlığımız iyi bir iş yaptı." dedi.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, tıbbi aromatik bitkilere doktorların uzak olduğunu, doktor dışındaki bazı kişilerin ise doktor rolüne geçerek vatandaşlara aromatik tıbbi bitkiler önerdiğinin günümüzde görüldüğünü aktardı.

Kızılay, şöyle devam etti:

"Bir yanlışlık var, bu yanlışlığı düzeltmemiz, iki tarafı da değiştirmemiz gerekiyor. Tıp eğitiminde doktorlara tıbbi ve aromatik bitkileri hem bilgi olarak vermeliyiz hem de 12 bin yıllık insanlık deneyiminden damıtılmış tecrübe olarak yararlanmalıyız.Tıp aromatik bitkiler konusunda büyük tecrübe ve bilgi birikimi var, bunu tıbba taşımamız gerekiyor."

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Ali Adnan Hayaloğlu da sempozyuma 256 bilim insanının bildirileriyle katıldığını ifade etti.

Açılış konuşmalarının ardından sempozyuma geçildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile