TRT tarafindan bu yil 13’üncüsü düzenlenen Uluslararasi TRT Belgesel Ödülleri, ulusal ve uluslararasi belgesel gösterimleri ve alaninda uzman konuklarin katilimiyla 2-6 Haziran tarihleri arasinda Istanbul’da gerçeklesti. Amatör ve profesyonel belgesel filmcileri desteklemek, belgesel türünün gelismesi ve yayginlasmasina katkida bulunmak amaciyla gerçeklestirilen “Uluslararasi TRT Belgesel Ödülleri”, ödül töreniyle sona erdi. TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobaci ev sahipliginde düzenlenen ödül törenine, TRT yöneticileri, basin mensuplari, Türk ve dünya sinemasindan önemli isimler ile çok sayida davetli katildi.
Bu yil 13’üncüsü düzenlenen etkinlik kapsaminda, korona virüs salgini nedeniyle iptal edilen 12. Uluslararasi TRT Belgesel Ödülleri’nin finalistleri de belirlendi. Ödül verenler arasinda; Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Ahmet Misbah Demircan, TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobaci ile TRT yönetimi yer aldi.
Törende konusan TRT Genel Müdürü Sobaci, “Gerçek hayat zaferlerin degil, anlamin ve adaletin ikliminde ilerler” dedi.
"Her sey bilmekle basliyor"
Açilis konusmasini yapan TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobaci, "Hersey bilmekle basliyor. Çözümün ilk adimidir bilmek. Bildiklerimiz sayesinde, insana dair bir anlayis zemininde çözüme ortak olmaya basliyoruz. Belgeseller ise bizlere tam olarak bilmeyi bilmekten bahsederken, bir seyi daha unutmamak gerekiyor; gerçegi. Çünkü bilmenin esasi gerçegi bilmektir. Yasamin gerçek aksini görebilmektir. Gözden kaçan, gizli kalan veya unutulmus gerçeklerin izini ise belgeseller, belgeselciler sürüyor" dedi.
"Insan zihnini ve kalbini dinç tutan belgeseller, toplumsal anlamda da kültürel çesitliligin anlasilmasi ve dünyada olup bitenlerin kavranmasi bakimindan kiymetlidir"
Belgesellerin insan hayatinda çok önemli yere sahip oldugunu belirten Sobaci, "Insan zihnini ve kalbini dinç tutan belgeseller, toplumsal anlamda da kültürel çesitliligin anlasilmasi ve dünyada olup bitenlerin kavranmasi bakimindan kiymetlidir. Bugün küresel adaletsizligi net bir sekilde tüm gerçekligiyle görebildigimiz yegâne içerikler belgesellerdir. Ülkemiz küresel adalet için büyük bir mücadele verirken; biz de belgesellerimizle dünyanin dün ve bugün karsi karsiya kaldigi adaletsizlikleri gözler önüne seriyor, insani yaklasimi önceliyoruz" seklinde konustu.
"2009 yilinda ulusal düzeyde baslayan bu yolculuk, 2010 yili itibariyla uluslararasi boyut kazandi. Etkinligimiz, büyük ilgi görerek zaman içerisinde geleneksellesti"
2009 yilinda baslayan bu yolculugun yillar geçtikçe hizla büyüdügünü belirten Sobaci, "2009 yilinda, belgeselciligin okulu olma sorumluluguyla, tabiri caizse çok agir bir tasin altina elini koydu TRT. Belgeselcilikte sahip oldugu deneyimlerle, dünyanin çesitli noktalarindan saygin belgeselcileri bulusturacagi, alandaki birikimini, markalasmis bir festival araciligiyla sektörle paylasacagi bir platform olusturdu. 2009 yilinda ulusal düzeyde baslayan bu yolculuk, 2010 yili itibariyla uluslararasi boyut kazandi. Etkinligimiz, büyük ilgi görerek zaman içerisinde geleneksellesti" diye ifade etti.
Geçtigimiz yil korona virüs salgini nedeniyle gerçeklestirilemeyen ödül töreni bu yil 12’incisi ve 13’üncüsünün birlikte gerçeklestirildigini söyleyen Sobaci, "Salgin nedeniyle ertelenen “Uluslararasi TRT Belgesel Ödülleri’nin 12’incisini, 13’üncüsü ile birlikte bu sene gerçeklestirerek, dünyanin farkli noktalarindan çok kiymetli belgesellere ev sahipligi yaptik. Unutmayin; gerçek hayat zaferlerin degil, anlamin ve adaletin ikliminde ilerler. Dünyadaki anlami ve adaleti büyütmek dilegiyle" seklinde konustu.
Törende ödülleri takdim eden Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Ahmet Misbah Demircan, “TRT kültürümüze çok büyük bir kayit sagliyor. Bunun altini çizmek istiyorum. Sinema kültürünün kendisidir. Bugün dünyanin 152 ülkesinde Türk Sinemasi ve dizi filmler Türkçe’mizi de ögretiyor. Kültürümüzü de aktariyor. Bunun en basinda da TRT geliyor” dedi.
79 finalist arasindan 24 projeye ödül
Kültür ve Turizm Bakanligi’nin destekledigi Uluslararasi TRT Belgesel Ödülleri, TRT Iç Yapimlar Dairesi Baskanligi tarafindan düzenlendi.
Jüri üyeleri arasinda Feras Fayyad, Hilal Baydarov, Ensar Altay, Andaç Haznedaroglu, Gökhan Tiryaki, Reis Çelik, Mahmut Fazil Coskun, Mehmet Bahadir Er, Serdar Akar ve Zeynep Keçeciler gibi ulusal ve uluslararasi alanda sektörden uzman isimler yer aldi. 100’ü askin ülkeden toplam 2 bin 618 projenin basvurdugu yarismada 79 finalist ödül için yaristi. Ulusal yarisma kategorisi kapsaminda “Ögrenci Filmleri” ve “Profesyonel” alt kategorilerinde ve uluslararasi yarisma ve proje gelistirme destek kategorileri olmak üzere toplam 24 proje ödül aldi.
“12’inci ve 13’üncü Uluslararasi TRT Belgesel Ödülleri’nde ödül alan projeler
13. Uluslararasi TRT Belgesel Ödülleri
Uluslararasi Filmler Kategorisi; En Iyi Belgesel Film Ödülü yönetmenligini Zofia Kowalewska’nin yaptigi, Only The Wind filminin oldu. T.C. Kültür Ve Turizm Bakanligi Özel Ödülü ise yönetmenligini; Peter Triest’in yaptigi, A Parked Life adli filmin oldu. Törende üçüncülük ödülü ise yönetmenligini; Jian Fan’in yaptigi, After The Rain adli filmin oldu. Ödülleri TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobaci takdim etti.
Ulusal Profesyonel Kategoride
En Iyi Belgesel Film Ödülü; yönetmenligini Nese Ugur Nohutçu’nun yaptigi; Töz filmi aldi. T.C. Kültür ve Turizm Bakanligi Özel Ödülünü ise yönetmenligini Orhan Tekeoglu’nun yaptigi; Fatma Kayaci’nin, Bilinmeyen Hikayesi adli filminin oldu. Üçüncülük Ödülü ise Muhammet Beyazdag’in yönetmeligini yaptigi; Her sey Yolunda filminin oldu.
Ulusal Ögrenci Filmleri Kategorisinde
En Iyi Belgesel Film Ödülünü yönetmenligini Beyza Yildir’in yaptigi Sanduka filmi aldi. T.C. Kültür ve Turizm Bakanligi Özel Ödülü ise Gülperi Alkan’in yönetmenligini yaptigi; Gaip filminin oldu. Üçüncülük Ödülü ise yönetmenligini Ahmet Keçeli’nin yaptigi Seval adli filminin oldu.
12. Uluslararasi TRT Belgesel Ödülleri
Uluslararasi Filmler Kategorisi En Iyi Belgesel Film Ödülü yönetmeligini Radu Cioniciuc’nij yaptigi Acasa, My Home (Acasa, Benim Yuvam) belgesel filminin oldu. T.C. Kültür Ve Turizm Bakanligi Özel Ödülünü ise yönetmenligini Waad Al-Kateab ve Edward’in yaptigi For Sama (Sama Için) filmi aldi. Üçüncülük Ödülünü ise Ruud Lenssen’in yaptigi Lost In Memories (Anilarda Kaybolmak) filmi aldi.
Ulusal Profesyonel Kategori
En Iyi Belgesel Film Ödülü ise Zeki Subasi’nin yönetmenligini yaptigi Bizim Için filminin oldu. T.C. Kültür ve Turizm Bakanligi Özel Ödülü; Xalko filminin oldu filmin yönetmenligini ise Sami Mermer & Hind Benchekroun yapti. Üçüncülük Ödülü ise Sirin Bahar Demirel’in yönetmenligini yaptigi; Kadinlar Ülkesi adli filmi aldi.
Ulusal Ögrenci Filmleri Kategorisinde En Iyi Belgesel Film Ödülü’nü Fatih Ertekin’in yönetmenligini yaptigi Fa Memtevri (Yaylaci) adli filmi aldi. T.C. Kültür ve Turizm Bakanligi Özel Ödülü’nü Harun Köybasi’nin yönetmenligini yaptigi 24 Dakika filmi aldi. Üçüncülük Ödülü’nü ise yönetmenligini Yagmur Kartal’in yaptigi Oyuncakçi Sakli Yadigarlar filmi aldi.
Ödül töreni fotograf çekimi ile son buldu.
Uluslararasi TRT Belgesel Ödülleri Sahiplerini Buldu
TRT tarafindan bu yil 13’üncüsü düzenlenen ve geçtigimiz yil korona virüs salgini nedeniyle gerçeklestirilemeyen “Uluslararasi TRT Belgesel Ödülleri”, TRT Tepebasi Stüdyolarinda gerçeklestirilen ödül töreniyle son buldu. Törende konusan TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobaci, “Unutmayin; gerçek hayat zaferlerin degil, anlamin ve adaletin ikliminde ilerler. Dünyadaki anlami ve adaleti büyütmek dilegiyle” ifadelerini kullandi.