'Uluslararasi Turan Film Festivali' Basladi

'Uluslararasi Turan Film Festivali' Basladi

Uluslararasi Turan Film Festivali, Ege Üniversitesinde gerçeklesen açilis töreniyle basladi.

Ege Üniversitesi, Kültür ve Turizm Bakanligi, Uluslararasi Türk Kültürü Teskilati (TÜRKSOY) ve Sinema Genel Müdürlügü katkilariyla düzenlenen Uluslararasi Turan Film Festivali açilis töreni, Ege Üniversitesi Iletisim Fakültesi Konferans Salonunda gerçeklestirildi.

Ege Üniversitesi Iletisim Fakültesi Dekani Prof. Dr. Bilgehan Gültekin’in moderatörlügünü üstelendigi törene; Ege Üniversitesi Rektör Yardimcilari Prof. Dr. Mehmet Ersan ve Prof. Dr. Banu Yücel, Cumhurbaskanligi Devlet Arsivleri Tasnif ve Arastirma Hizmetleri Dairesi Baskani Ahmet Sahin, Devlet Sanatçisi Hülya Koçyigit ve Sanatçi Sinan Akçil, Azerbaycan Siginmacilar ve Mülteciler Bakan Müsaviri Nesimi Nerimanov, EÜ üst yönetimi, yurt içi ve disindan sanatçilar, yönetmenler, senaristler akademisyenler ve ögrenciler katildi.

Program, saygi durusu, Istiklal Marsinin okunmasi ve Uluslararasi Turan Film Festivali Tanitim Filminin izlenmesi ile basladi.

Törenin açilisinda konusan Ege Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Mehmet Ersan, “Sinema, sadece bir eglence araci degil, ayni zamanda derin duygulari ifade etmenin, toplumsal meselelere dikkat çekmenin ve insanligin ortak deneyimlerini paylasmanin bir yoludur. Sinema, sadece seyirciyle filmleri bulusturan bir araç degil, ayni zamanda birer sanat eseri olarak da önemlidir. Yönetmenlerin, yetenekli oyuncularin ve tutkulu yapimcilarin emekleriyle hayat bulan bu eserler, izleyicilerde derin izler birakir ve düsündürür” dedi.



“Türk kültürünü genis kitlelere yaymayi amaçliyoruz”

Festivalin amacindan bahseden Prof. Dr. Ersan, “Türk Patent ve Marka Kurumu tarafindan markasi koruma altina alinan Uluslararasi Turan Film Festivalinin hedefleri ile ilgili olarak, Türk devletleri ve topluluklarinin sinema sanatçilarinin, yönetmenlerini ve yapimcilarini bulusturmayi, Türk sinemasinin uluslararasi alanda daha görünür olmasina ve Türk kültürünün sinema araciligiyla, sinema diliyle daha genis kitlelere ulasmasina katki saglamayi, kültürel mirasin karsilikli olarak paylasilmasini saglamayi, ortak projeler üretilmesine vesile olmayi ilk akla gelenler olarak söyleyebilirim” diye konustu.

Pek çok ülkeden festivale katilim saglandigini vurgulayan Prof. Dr. Ersan, “Ilk olmasina ragmen bu uluslararasi sanat sölenine; 77 ülkeden bin 57 basvuru yapildi. Festivale; Türkiye’den 158, Azerbaycan’dan 47, Kirgizistan’dan 31, Kazakistan’dan 21, Özbekistan’dan 15 ve Türkmenistan’dan 10 film katilim gösterdi. Uluslararasi Türk Kültürü Teskilatina üye ülkelerden seçkin filmlerin, özel gösterimlerin yapilacagi uluslararasi film festivalinde; 3 söylesi, 2 fotograf sergisi, 5 gösterim seçkisi, 1 resim sergisi, 1 konser, 1 dans gösterisi de gerçeklestirilecek. Bu festival ile her zaman oldugu gibi Ege Üniversitesi olarak, sanatin ve kültürün önemini bir kez daha vurgulamis, bu degerlere olan bagliligimizi yansitmis ve sanatin birlestirici gücünü vurgulamis oluyoruz” diyerek sözlerini noktaladi.

"Türk filmleri, bizim hazinemiz; çünkü bizleri anlatiyor"

Etkinligin moderatörlügünü üstlenen Ege Üniversitesi Iletisim Fakültesi Dekani ve festivalin Yönetim Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bilgehan Gültekin, “Kizilelma temasi ile gerçeklestirilen Turan Film Festivalinin ilk etkinligini yapmis olmanin gururunu yasiyoruz. Yarin da festivalimizin ödül töreninin heyecanini yasayacagiz. Hepinizi ödül törenimize bekliyorum” dedi.

Konusmalarin ardindan EÜ Devlet Türk Musikisi Konservatuari Ekin Dans Toplulugunun zeybek gösterisi ile devam eden etkinlikte, basarili sanatçi Sinan Akçil’a plaket takdim edilirken, Türk sinemasinin dört yaprakli yoncasindan biri olan Yesilçam’in duayen ismi Devlet Sanatçisi Hülya Koçyigit’e “Yasam Boyu Basari Ödülü” verildi.

Sanatçi Sinan Akçil’in seslendirdigi “Daima Yasa Azerbaycan” sarkisi katilimcilara duygu dolu anlar yasatti.

Devlet Sanatçisi Hülya Koçyigit de, “Türk filmleri, bizim hazinemiz; çünkü bizleri anlatiyor. Bizim sevinçlerimizi, korkularimizi, sevdalarimizi, beklentilerimizi, iletisim biçimimizi anlatiyor. Bu nedenle, Türk Sinemasini izlemeye devam edin. Bu filmler, kendi kültürümüzü sevmemiz, benimsememiz ve yasatmamiz için varlar. Iyi ki sinemamiz var, yasasin Türk sinemasi” diye konustu.

Tören Azerbaycanli yönetmen Zamin Mammadov’in “Ses- Voice” kisa film gösterimi ile sona erdi. Festival kapsaminda Türk dünyasi sinemasinin en güncel ve seçkin örnekleri Ege Üniversitesi Iletisim Fakültesi Konferans Salonunda gerçeklestirilen kisa film seçkisi gösterimleriyle izleyicilerle bulustu. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafindan “Uluslararasi Turan Film Festivali” ismi ile patent altina alinan ve “Kizilelma” temasi ile gerçeklestirilen festivalin ödül töreni ise Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezinde 3 Mayis Cuma günü saat 19.00’da yapilacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile