Uluslararası türk Dünyası Çevre Sorunları sempozyumu
Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü Genel Müdürü Eyyüp İsbir, "Bizim en önemli temennimiz devlet memurlarının eğitimi konusunda, Türk ve Kafkas coğrafyasında başlatmış olduğumuz iş birliğinin çevre konusunda da gerçekleşmesidir" dedi.
Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında, Eskişehir Valiliği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı, TODAİE ve Anadolu Üniversitesi iş birliğiyle "Uluslararası Türk Dünyası Çevre Sorunları Sempozyumu" AÜ İki Eylül Yerleşkesi Yabancı Diller Yüksekokulu Konferans ve Sergi Salonu'nda gerçekleştirildi.
İsbir, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, 1970'li yıllarda çevre sorunu dendiğinde akla basit ölçekli hava, su, deniz ve toprak kirliliğinin geldiğini söyledi.
Çevre kirliliğinin günümüzde arttığına dikkati çeken İsbir, "Çevre kirliliğinin özellikle canlılar üzerindeki etkilerinin giderek ağırlaşması dolayısıyla günümüzde ülke sınırlarını aşan, milli ölçekte sorun olmaktan çıkıp, uluslararası arenada tartışılan ve çözümler üretilmeye çalışılan bir nitelik kazanmıştır. Özellikle çevre konusunda ulusları aşan sorunlar, giderek bir kriz haline dönülmüş, bu kriz uluslararası ölçekte ya bölgesel ya da global nitelikte sorun çözücü odakları gündeme getirmiştir. Bugün burada tartışılacak çevre sorunları, bu boyuttadır. Çevre sorunları artık ulus devletlerin altından kalkabileceği problemler olmaktan çıkmıştır. Çözüm üretmek için bütün global ölçekteki aktörlerin bilfiil rol alması gerekmektedir" diye konuştu.
Düzenlenen sempozyum ile Türk dünyasından gelen ülkelerin bölgelerindeki sorunlara çözüm bulabileceklerini bildiren İsbir, şöyle konuştu:
"TODAİE olarak bizim en önemli temennimiz devlet memurlarının eğitimi konusunda Türk ve Kafkas coğrafyasında başlatmış olduğumuz iş birliğinin çevre konusunda da gerçekleşmesidir. Çünkü çevre konusu artık günümüzde uluslararası kurum ve kuruluşların ön planda tuttuğu ve ilk sırada yer alan sorunlardan biri haline gelmiştir. Anadolu Üniversitesi'yle iş birliğimiz kapsamında çevre sorunlarının tespiti ve çözümlerinin bulunması konusunda da her türlü eğitim, öğretim ve araştırma projesinde rol alma konusunda istekliyiz ve yeterli alt yapımızda mevcuttur."
- "Çevreyi bozarsanız düzeltilmesi kolay değil"
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar da Türk dünyası ülkelerinin, çevreyle ilgili bir konuda bir araya gelmelerinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bu konuda gelecekte Türk cumhuriyetlerinde düzenlenecek olan sempozyumlara katkı sağlayacakları taahhüdünde bulundu.
"Çevre deyince akla toprağı, suyu, havayı korumak, yani gelecek nesillere nefes alacakları birazcık hava, verim alabilecekleri birazcık toprak ve içebilecekleri suyu bırakabilmek gelmektedir" diyen Birpınar, bundan sonra çevre konusunda Türk dünyasındaki ülkelere örnek olmak istediklerini bildirdi.
Birpınar, çevre konusunda 50'nin üzerinde yönetmelikleri olduğunu ve Türkiye'nin faydasına inandıkları noktalarda uyguladıklarını anlatarak, şunları kaydetti:
"Bir ülkenin siyasetini, ekonomisi bozabilirsiniz. Bunlar bozulursa, düzelebilir ama çevreyi bozduğunuz zaman düzeltilmesi çok kolay değildir. Kirlettikten sonra temizlemek için çok ciddi paralar harcanabilir. Bu yüzden sürdürülebilir bir kalkınmayı başaralım yani havayı, suyu ve toprağı kirletmeden, yenilenebilir enerji kaynakları mümkün olduğu kadar kulllanarak, hem kendi ülkemizi hem de dünyayı kirletmeden, gelecek nesillere temiz bir dünya bırakmak hepimizin ortak bir gayesi olmalı. Bunun için ülkelerin milli gelirlerini artırmak, eğitim ve kültür seviyelerini yükseltmek, bilgi teknolojilerinin olması, denetimleri iyi yapmak ve yasaları iyi uygulamak gibi ana esasları içeriyor."
Etkinliğe, Eskişehir Vali Yardımcısı Azmi Çelik, AÜ Rektörü Davut Aydın, Azerbaycan Devlet İdarecilik Akademisi yetkili Alikram Abdullayev ile Türkiye'den ve Türk dünyasından akademisyenler katıldı.
İki gün sürecek programda, "çevre ve kalkınma", "çevre planlama", "fiziksel çevre ve afetler", "çevre kirliliği" ile "Türk dünyası ve çevre kirliliği" konuları tartışılacak.
Daha sonra sempozyum kapsamında "Tıbbi Bitkiler Sergisi"nin açılışı gerçekleştirildi.