Azizoğlu, yaptığı açıklamada şu ana kadar İslam`ın rönesansını başlatma girişimlerinin pek başarı elde edemediğine işaret ederek, "Bunun tabi ki bazı bariz sebepleri var. 21. yüzyılda İslam`ın yeni bir yönelime ihtiyacı bulunmaktadır. Bu yönelimin ne olacağı, İslam ülkeleri bilim entelektüelleri tarafından oluşturulan ortak yaklaşım ile belirlenecektir. Yeni bilimsel gelişmeleri teşvik edebilen önemli din, geniş dünya görüşü sayesinde İslam`dır. İslam, evrenin sırlarının araştırılması ve yeni bilgilerininsanların refah ve mutluluğu için insanların kullanımına açılması için çağrıda bulunan önemli evrensel dindir" ifadelerini kullandı
Sivil toplum ve üniversite platformundan sağduyulu ve mantıklı bir şekilde faydalanılması gerektiğini kaydeden Azizoğlu, ilk olarak, bir yandan toplumların İslami inanç ve düşünce sistemine uygun sosyal dokusunu korurken diğer yandan devam eden bilgi devrimini kolektif olarak yakalayarak gelişim sağlamak için ihtiyaç olan istekliliği herkesin içine yerleştirmek gerektiğini vurguladı.
Uluslararası Üniversiteler Konseyi`nin, İslam coğrafyası, Avrupa ve tüm dünyada barış, demokrasi, evrensel değerler, çağdaş ve uygar eğitim sistemleri kuracak bir yapının akademisyenler entelektüeller düşünürler ve sivil toplum kuruluşları tarafından hayata geçirilmesini temel felsefe edindiğini belirtti. Azizoğlu şunları kaydetti: "Ülkelerimizdeki mevcut Yüksek Öğretim verilerinden edindiğim izlenimlere göre, bölgemizde karşılıklı işbirliği ve ortak çalışma ile bu amaca hizmet edecek çok sayıda Yüksek Öğretim Kurumu bulunmaktadır. Bir odak noktası olarak görev yapacak olan Uluslararası Üniversiteler Konseyi bu süreçte büyük kolaylıklar sağlayacaktır. Umuyoruz ki gelecek zamanlarda daha fazla sayıda öğrenci, öğretim görevlisi ve araştırmacı yeni bilgiler arayışıyla bir ülkeden başka bir ülkeye gitme konusunda motive olacaktır. Şuanda bu amaç için Batıya yönelmekteyiz. Bunun bir zararı yok ancak bu ülkelerdeki Yüksek Öğretimin yüksek maliyetli olması, bölgemizdeki mali olanakları sınırlı olan yetenekli gençler için altından kalkılamaz bir sorun teşkil ediyor. Dolayısıyla Müslüman Ümmeti olarak bir araya gelip bilginin sınırlarında yeni gelişmeleri sindirebilecek bir nesil oluşturmak için yeni fırsatlar yaratmak bizim görevimizdir. Umarız bu nesil, belki de başlama aşamasında olan İslami rönesans için bir öncü olacaktır. İlerlemeninyeni dönüm noktalarına varabilmemiz için yolumuzu açmalıyız. Ancak şu açık ki bu, dünyadan kopuk bir şekilde gerçekleşemez. Hepimiz bu amacı gerçekleştirmek için ortak çaba sarf etmeliyiz. Uluslararası Üniversiteler Konseyi de bu amaca hizmet edebilecek eşsiz bir platform olarak karşımıza çıkmaktadır."
Uluslararası Üniversiteler Konseyi Kurucu Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu:
Uluslararası Üniversiteler Konseyi Kurucu Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu, batı toplumları ile doğu toplumları arasında, kardeşlik-dostluk, akademik, ekonomik ve politik bağları akademisyenlerin ve düşünce adamlarının üretecekleri politikalar ve yönlendirmelerle sağlayabileceklerini belirterek, "Biz İslam dinine mensup akademisyenler, düşünür ve entelektüellerin toplumlararası köprü görevini mutlaka yerine getirmesi gerekir" dedi.