Uluslararasi Yönetim, Iktisat Ve Isletme Kongresi ZBEÜ'de Basladi

Uluslararasi Yönetim, Iktisat Ve Isletme Kongresi ZBEÜ'de Basladi

Uluslararasi Yönetim, Iktisat ve Isletme Kongresi’nin ikincisi, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) ev sahipliginde basladi.

ZBEÜ Sezai Karakoç Kültür Merkezi’nde saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasi ile baslayan kongrenin açilis konusmasini yapan Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ahmet Ferda Çakmak, 137 bildirinin sunulacagi kongreye 55’ten fazla üniversiteden katilim oldugunu söyledi.

Çakmak, “Güncel akademik dünyada uluslararasi platformda var olabilmenin en önemli kriterlerinden biri olan kolaborasyon felsefesiyle olusturdugumuz ekip ruhlu vizyonumuzun en önemli katilimi olan Uluslararasi Yönetim, Iktisat ve Isletme Kongremizde iktisat, yönetim, pazarlama, finans, muhasebe, mali, çalisma ekonomisi, endüstriyel iliskiler, siyaset bilimi ve kamu yönetimi bilim alanlarinda mentor konumunda akademisyenlerin yer aldigi multidisipliner çok sayida oturum gerçeklestirmeyi planladik. Kongremizde 32’si yüz yüze, 105’i çevrim içi olmak üzere 137 bildiri bulunmaktadir. Bu bildirilere yazar olarak katilan toplam kisi sayisi 183 olup, kongremize 55’ten fazla üniversiteden, Ticaret Bakanligi, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi’nin teveccühü ile farkli kurumlardan katilim saglanmistir. Kabul edilen 137 bildirinin 36’sinin üniversitemizden olmasi ayrica kongremizin üniversitemiz bazli ne denli sahiplenildiginin kanitidir” dedi.

ZBEÜ Rektör Vekili Hakan Kutoglu da üniversitede son dönemde çok sayida kongre düzenlendigini, Zonguldak’ta adeta bir kongre turizmi yasandigina dikkat çekti. Kutoglu, “Üniversitemiz rektörümüz göreve geldikten bu yana sayisiz kongre gerçeklestirdi. Bugün Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi’nin düzenlemis oldugu kongrede birlikteyiz. Zonguldak adeta bir kongre turizmi yasiyor bu dönemde. Çok sayida kongre gerçeklestirildi.

Bu kongreleri gerçeklestiren dekanlarimiza, yüksekokul müdürlerimize, kongrelerde görev alan tüm arkadaslarimiz ve ögrencilerimize içten tesekkürlerimizi sunuyoruz” diye konustu.

Ekonomistlerin Ikinci Dünya Savasi sonrasinda türev ürünleri çikarttigini, bu sürecin ayni zamanda bir canavar olusturdugunu ve canavarin sürekli büyümek istedigine vurgu yapan Kutoglu, dünyayi aslinda ekonomistlerin yönettigini söyledi.

Plastiklerin geri dönüsümü gibi döngüsel ekonomi yöntemlerinin konusulduguna vurgu yapan Kutoglu, “Lütfen bu canavari dizginleyin. Yoksa torunlarimiza birakabilecegimiz bir dünya kalmayacak” dedi.

Kutoglu söyle devam etti:

“Insanlikta çesitli dönemlerden bahsedilir. Çesitli devrimlerden bahsedilir. Sanayi devrimi, teknoloji devrimi, internet devrimi gibi. Ama ben kendi okumalarimdan son dönemleri su sekilde özetlemeyi tercih ediyorum. Sanayi ve ekonomi devrimi diye özetlemeyi düsünüyorum. Sanayi devrimini mühendisler, ekonomi devrimini de ekonomistler yapti. Sanayi devrimi için çok fazla finansman gerekliydi ama finansman kisitliydi. Ikinci Dünya Savasi’ndan sonra ekonomistler çok zekice bir sekilde türev ürünleri çikarttilar. Para piyasalarini olusturdular. Su anda dünyada karsiligi olmayan bir sürü türev ürünü var. Bir ürün elli defa satiliyor. Tabii bu bir canavar olusturdu. Hakikaten büyük ilerlemeler, yatirimlar sagladi. Ama ayni zamanda da bir canavar olusturdu. Bu canavar sürekli büyümek istiyor. Ama dünyadaki kaynaklar kisitli. Eger siz sürekli büyürseniz sonunuza çok daha hizli erisirsiniz. Insanlik tarihi yüz binlerce yil. Son yüzyilda dogal kaynaklar noktasinda, iklim krizi gibi çevre krizleri yasamaya basladik. Bunun farkindayiz. Yeni birtakim öneriler ortaya atiliyor. Döngüsel ekonomi gibi öneriler ortaya atiliyor. Ama maalesef kanimiza girmis bir sey var, aliskanliklarimiz var. Bunlarin hiçbiri bugüne kadar ise yaramis degil. Mesela döngüsel ekonomi diyoruz. Dünyada dönüstürmek amaciyla toplanan plastiklerin sadece yüzde 9’u dönüstürülebiliyormus. Simdi tipçilar, mühendisler çok havalidir. Dünyayi kendileri yönetiyor zannediyorlar ama aslinda dünyayi ekonomistler yönetiyor, onlar idare ediyor. Çikarttiklari finansal araçlarla dünya sizin parmaklarinizin ucunda. Bu canavari siz ürettiniz, bu canavari siz dizginlemek, yeni metotlar, yeni ekonomik modeller bulmak sizin göreviniz. Lütfen bu canavari dizginleyin. Yoksa torunlarimiza birakabilecegimiz bir dünya kalmayacak. Insallah bu kongremizde yeni arayislara, aliskanliklarimizi degistirecek dünyada sürdürülebilir bir ekonomi üretebilecek yeni yöntemler gelistirirsiniz. Çünkü dünyayi siz yönetiyorsunuz.”

Kongrenin açilis töreni Prof. Dr. Kemal Yildirim’in “Tarihsel Gelisim Süreci Içerisinde Makro Ekonomik Modeller”, Prof. Dr. Mehmet Erçek’in “Türkiye’de Inovasyon ve Girisimcilik Ekosistemi: Durum Tespiti ve Öneriler” konulu sunumlariyla devam etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile