Adana Sanayi Odası’nı ziyaret ederek Meclis Başkanı Hüseyin Nuri Çomu ve Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Menevşe ve sanayiciler ile bir araya gelen Borsa İstanbul Başkanı Ulussever, “Ekonomik Büyüme ve Borsa İstanbul” konusunda seminer verdi. Siyasi ve ekonomik istikrarın yanısıra yatırım ortamının iyileştirilmesi sonucu Türkiye’nin uluslararası alanda bir cazibe merkezi haline geldiğini belirten Ulussever, 2001 yılında 5 bin 100 olan uluslararası sermayeli şirket sayısının 3 yılda 8 kat artarak 41 bin 400’e yükseldiğini, bunun güzel ve önemli gelişme olduğunu bildirdi.
Bankacılığın 2001 krizi sonrası sektördeki değişiklikler ve reformlar sonucu güçlü sermaye yapısı ile özel sektörü ve büyük projeleri başarıyla fonladığını ifade eden Ulussever, sektörün aktif büyüklüklerinin milli gelire oranının 2002’de yüzde 61 iken 2014’te yüzde 114’e çıkmasını “hem iyi hem kötü” diye nitelendirdi.
Ulussever, “Bugün bankalarımız daha çok mevduat üzerinde yoğunlaşmakta, KOBİ’lerimizi, sanayicilerimizi desteklemekte yetersiz kalmaktadır. Sektörün ekonomi içindeki payının uluslararası ortalamalara yaklaştığı bir dönemde, Türkiye sürdürülebilir büyümesi ve 2023 hedeflerini sağlayabilmesi için mevduat bankacılığından yatırım bankacılığına geçmemiz gerekmektedir” dedi.
“HALKA ARZDA FAZLA BAŞARILI OLAMADIK”
Borsa İstanbul Başkanı Dr. Talat Ulussever, Borsa’ya kayıtlı 422 şirketin milli gelirdeki payının yüzde 36 olduğunu, en büyük ilk 1000 şirketten sadece 123’ünün halka arz edildiğini vurguladı. Ulussever, “Halka arz noktasında fazla başarılı olamadık. Siyasi ve ekonomik istikrar devam ettiği takdirde bunda pozitif gelişme olacağı kanaatindeyim. Finansal piyasaların banka merkezli olmaktan çıkarılmalıdır. Borsaya kayıtlı şirketlerin milli gelirdeki payını gelişmiş ülkelerdeki yüzde 60-70 seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Sermaye piyasalarının, yatırımcıların farklı talep ve ihtiyaçlarına cevap verecek ürün çeşitliliğini oluşturması gerektiğini belirten Ulussever, halka arzların kurumsallaşmayı teşvik ettiğini, şirketlere finansman sağlamanın dışında yüksek kredibilite ve işlem gören paylara likidite imkanı kazandırdığını ifade etti.
Ulussever, halka arzın yaygınlaştırılması ve şirketlerin hisse senedi ve tahvil ile borçlanması için çalışmaların yoğunlaştırıldığını kaydetti.
Dr.Talat Ulussever, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanlığı’na atanmasından sonra ilk resmi ziyareti memleketi Adana’ya yapmaktan mutlu olduğunu ifade ederken, ADASO Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç da, “Odamızda ağırlamaktan mutluluk, şehrimiz adına büyük bir gurur duyuyoruz” dedi.
Adana ekonomisi ile ilgili bilgi veren ve kentin arzulanan gelişmişlik seviyesinde olmadığını vurgulayan Kıvanç, Adana’yı tekrardan eski şaşalı günlerine geri götürmek, onu tüm Akdeniz’in parlayan yıldızı haline getirmek için büyük bir mücadele veriyoruz. Bu anlamda da Adana’yı seven, Adana’yı önemseyen herkesin desteğine ihtiyacımız var” görüşünü dile getirdi.
Ulussever Açıklaması 'Mevduattan Yatırım Bankacılığına Geçilmeli'
Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Talat Ulussever, mevduat üzerinde yoğunlaşan bankaların KOBİ’leri ve sanayicileri desteklemekte yetersiz kaldığını belirterek, Türkiye’nin sürdürülebilir büyümesi ve 2023 hedeflerini sağlayabilmesi için mevduat bankacılığından yatırım bankacılığına geçilmesi gerektiğini söyledi.