Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürü Mustafa Kemal Biçerli, her yıl 800 bin kişinin iş gücüne katıldığını belirterek, "Türkiye'de işsizlik bir sorun iken, firmalarda nitelikli eleman bulmakta zorlanıyor" dedi.
İŞKUR Genel Müdürü Mustafa Kemal Biçerli, Beceri Kazandırma ve İş Edindirme Seferberliği (BECERİ 10) çalışmalarını değerlendirmek amacıyla, Adana Sanayi Odası'nda (ADASO) gerçekleştirilen toplantının açılışındaki konuşmasında, Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) projesinin önemine değindi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, TOBB, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi işbirliğiyle başlatılan "BECERİ 10" projesinin, aralarında Adana
ve Mersin'in de bulunduğu 19 pilot ilde yürütüldüğünü anlatan Biçerli, temel amacın işgücü ihtiyacının karşılanması ve işsizlerin daha nitelikli eğitim alabilmelerini sağlamak olduğunu ifade etti. Türkiye'de her yıl 800 bin kişinin işgücüne katıldığını belirten Biçerli, "Bu da yeni istihdam alanlarının açılması zorunluluğunu ortaya çıkarıyor. Ancak, bilenen bir gerçek var ki, işsizlik önemli bir sorun iken aynı zamanda firmalar da nitelikli eleman bulma sıkıntısı çekiyor" dedi.
UMEM projesi kapsamında 19 ilde işgücü ihtiyaç analizi yapacaklarına dikkat çeken Biçerli şunları kaydetti:
"Böylece işsizlere firmaların ihtiyaç duyduğu alanlarda eğitim verilmesi ve mesleki bilgi ve beceri kazandırılması sağlanacak. İŞKUR'un verdiği mesleki eğitim faaliyetlerinin firmaların ihtiyaçlarına göre düzenlenmesi, etkinliğinin artırılması, meslek liselerinin altyapılarının yenilenmesi ve eğiticilerin gelişen teknolojiye uyumunun artırılması, il istihdam ve mesleki eğitim kurullarının daha işlevsel hale getirilmesi, odalar ve işverenlerin mesleki eğitim sisteminin yönetimine katılımının artırılması da
projenin diğer amaçları arasında yer alıyor."
Biçerli, kamu ve özel sektör temsilcilerinin el ele vermesiyle başarıya ulaşacağına inandığı bu projeyle, işverenlerin 'ara eleman bulamıyoruz' şikayetlerinin de ortadan kalkacağını, işsizlik oranlarının asgari seviyeye düşeceğini kaydetti.
İşsizlikle mücadele ve istihdam alanlarının artırılması çalışmasının sürekli kılınması gerektiğini ifade eden Biçerli, "Bu işi, tıpkı bayır yukarı bisiklet sürer gibi yapmalıyız. Bisikletin pedalını sürekli çevirmediğimiz anda aşağı doğru gidecektir. Biz bunun bilinciyle çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz'' ifadelerini kullandı.
Adana Valisi İlhan Atış da artık ''ne iş olursa yaparım'' devrinin bittiğini söyleyerek, ''Kişi, 'ben bu işi yaparım' diyecek. Son derece başarılı bulduğum bu projeyi yürekten destekliyor, gerekirse hamallığını da yapacağımızı bildiriyoruz. Yeter ki bu ülkede işsiz insanlarımız olmasın. Çocuklarımız, anne ve babalarını daha çok kahraman görecekler, onlara güvenle bakacaklar" diye konuştu.
ADASO Başkanı Ümit Özgümüş ise geçen yıl işsizlik oranının en yüksek olduğu il sıralamasında Adana'nın yüzde 26,5 ile rekor kırdığını, ancak bu yıl devletin resmi kurumlarından sözlü olarak elde ettikleri bilgilere göre, bu oranın önemli ölçüde aşağıya çekildiğini ve yüzde 17-18'lere gerilediğinin tahmin edildiğini söyledi. Özgümüş, bu projenin son derece iyi tanıtılması ve bilinmesi gerektiğini ifade ederek, "Her ne kadar bu çalışmanın görevi bize verilse de biz kamu ve özel sektör, sivil toplum
kuruluşları ve derneklerimizin işbirliğiyle gerçekleştiriyoruz" dedi.
ADASO tarafından bugüne kadar sanayi sektöründe 152 firma ile görüşüldüğünü, bu firmaların 80'inin açılacak kursların pratik aşamasında kapılarını kursiyerlere stajyer olarak açabileceklerini bildirdiklerini vurgulayan Özgümüş, "Firmalarımız bu öğrencilerin yüzde 90'ının da istihdamını sağlayacaklarını belirttiler. Ancak, biz bırakın yüzde 90'ı, yüzde 50'sinin istihdamının bile büyük başarı olacağını düşünüyoruz" şeklinde konuştu.
(FKE-AŞ-E)
Umem Projesı Icra Kurulu Toplantısı
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürü Mustafa Kemal Biçerli, her yıl 800 bin kişinin iş gücüne katıldığını belirterek, "Türkiye'de işsizlik bir sorun iken, firmalarda nitelikli eleman bulmakta zorlanıyor" dedi